Medgyessy Péter miniszterelnök a Fővárosi Állat- és Növénykertet sikeresen menedzselő főigazgatót, az ELTE biológia-népművelés szakán végzett, később környezetvédelmi szakmérnöki képesítést is szerzett Persányi Miklóst jelöli a környezetvédelmi és vízügyi tárca élére. Az elmúlt kormányzati ciklusban három minisztert, Pepó Pált, Ligetvári Ferencet és Turi-Kovács Bélát "elfogyasztó" minisztérium élén tehát egy év elteltével ismét változás következik be. Vajon meddig marad a kormány tagja Persányi Miklós?

A pályáját a KISZ központi iskolájának oktatójaként kezdő Persányi többéves szakmai továbbképzés után 1988-tól 1990-ig a Maróthy László, majd Keresztes K. Sándor vezette minisztérium sajtóosztályát irányította. A rendszerváltás fuvallata – nagyjából Németh Miklós volt miniszterelnökkel egy időben – az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) londoni székhelyére sodorta, ahonnan szerződése lejárta előtt, 1994-ben az Állatkert főigazgatói székére kiírt pályázat nyerteseként tért vissza. Vezetése alatt a Fővárosi Állat- és Növénykert viharos fejlődésnek indult – amit persze behatároltak az állandó foráshiánnyal küszködő fenntartó, a főváros anyagi lehetőségei. Így is megújult a Pálmaház, az Elefántház, a Kisszikla, a nagyragadozók kifutói, továbbá „simogatóház” és parasztudvar készült - a Nagyszikla 2,5-3,5 milliárd forintot felemésztő rendbetételére eddig még nem futotta, bár erre is pályázott -, s az állatokat a Persányi vezette, immár évi több mint egymillió látogatót vonzó kertben lehetőleg földrészenként csoportosítva, együtt élő közösségként mutatják be.
A főigazgató évekig állt a Magyar Állatkertek Szövetségének élén, s harcosan kiállt a voluntarista, a pénzhiány miatt betarthatalan állatvédelmi törvény egyes előírásainak elhalasztásért vívott csatában. Ebben még mostani apparátusával, nevezetesen az Országos Természetvédelmi Hivatallal is szembekerült, de a konfliktus végül kompromisszummal zárult: az állatkertek némi haladékot kaptak az állatok jólétét szolgáló beruházásokra, a tágasabb kifutók, vizes medencék építésére és hasonlókra.
Persányinak az említett összecsapás ellenére várhatóan kevés konfliktusa lesz az elődje által kinevezett minisztériumi vezérkarral, hiszen jó kapcsolatot ápol a zöldszervezetekkel. Azon kevés komoly vezető közé tartozik ugyanis, akik olykor-olykor részt vesznek a zöld mozgalmak éves országos találkozóin is - márpedig két helyettes államtitkár, az EU-integrációs kapcsolatokért felelős Schmuck Erzsébet és a természetvédelem gazdája, Haraszthy László korábban egy-egy nagy civil környezet- és természetvédelmi szervezet élén állt, másokat pedig még korábbi minisztériumi korszakából ismer az ily módon ejtőernyősnek nehezen nevezhető Persányi. Ha az Országgyűlés támogatja miniszteri kinevezését - s erre minden esélye megvan -, a fővárosi állatkert főigazgatói posztjára új pályázatot kell kiírni. Márpedig az 1983 és 1986 között a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetében állatkertészetet tanulmányozó Persányi tevékenysége összeforrott annak mindennapjaival. Ugyanakkor miniszteri kinevezésével talán több esélye lesz az immár évtizedes terv megvalósulásának, hogy az állatkert részlegeként Gödöllő mellett tágas szafariparkot nyissanak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kövér a lehető legfájdalmasabb szankciókat szabná ki az ellenzékre a parlamentben történtek miatt

Kövér a lehető legfájdalmasabb szankciókat szabná ki az ellenzékre a parlamentben történtek miatt

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Orbán annyi pénzt osztott szét a multik között, mint még soha

Orbán annyi pénzt osztott szét a multik között, mint még soha

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt