Tetszett a cikk?

„Vagyonomtól nem tudok, nem akarok megszabadulni, azt úgy kell működtetni, hogy magánüzlet és közpolitika között világos határvonal legyen” - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, aki közölte: eskütétele napján megszűnik üzletembernek lenni. Mivel a sporttárca várományosa korábban üzleti kapcsolatban állt Szilvásy György jelenlegi közigazgatási államtitkárral, utóbbi az összeférhetetlenség miatt állását kényszerül feladni.

Vezető tisztségeiről május 12-ig lemond, az Altus Befektetési Rt. tulajdoni jogainak gyakorlását másra ruházza át, magának pedig utasítási és lobbizási tilalmat állít fel - jelentette ki Gyurcsány Ferenc leendő gyermek- ifjúsági és sportminiszter, aki szerint a tulajdonában lévő Altus-csoporthoz tartozó cégeket úgy korlátozzák, hogy az államháztartással való üzleteket csak nyilvános pályázaton szerezhetnek meg.
Gyurcsány, aki a sportban nem látja szükségét jelentős irányváltásnak, nem tervez személyi változásokat a minisztériumban, de a tárca közigazgatási államtitkára kettejük korábbi üzleti kapcsolatai miatt távozik posztjáról. "Szilvásy Györggyel a kapcsolatom részben üzleti, részben baráti természetű, ami nem lenne akadálya az együttműködésnek, de alkalmazkodnunk kell a mai magyarországi elvárásokhoz. Sajnálom, mert Szilvásy Györgyöt a közigazgatási terület egyik legjobb hazai szakemberének tartom" - jelentette ki a miniszterjelölt, aki a négy helyettes államtitkárt megerősítené a posztján. Szilvásy György, a tárca közigazgatási államtitkára kijelentette: korábbi üzleti természetű kapcsolatuk miatt ma a hazai közvélemény "nem nézné jó szemmel a közös munkát".
A Gyurcsány Ferenc 100 százalékos tulajdonában lévő, 750 millió forintos alaptőkéjű Altus Befektetési Rt.-nek kiterjedt hazai és a környező országokra is átnyúló érdekeltségei vannak. Hozzá tartozik a Motim-csoport, amely kerámia és ipari alapanyagok, csiszolóanyagok gyártásával foglalkozik, övé a gumiipari termékeket előállító és kereskedő cégeket tömörítő Béta-Roll csoport, további vagyonkezeléssel és ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek, s többségi részesedése van a Perfekt Pénzügyi Szakoktató Rt.-ben. Az Altus Rt.-nek 2001-ben közel 940 millió forint saját tőkéje, 112 milliós nettó árbevétele és 149 millió adózott eredménye volt. A mérleg-főösszeg meghaladta az 1522 millió forintot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!