Tetszett a cikk?

A négy parlamenti frakció egy-egy képviselője közösen nyújtotta be a parlamentnek azt az indítványt, amely a pártok működését segítő alapítványok létrehozását és költségvetési támogatását szabályozza. Az előterjesztés szerint a pártok háttérintézményeiként működő alapítványok alaptámogatásként egy képviselő egyévi alapdíjának (a jelenlegi havi alapdíj 198 ezer forint) a huszonötszörösét kapnák meg.

Ehhez társulna a mandátumarányos kiegészítő támogatás, amely képviselőnként az éves képviselői alapdíj 85 százalékát jelenti. Bőhm András (SZDSZ), Dávid Gyula (MSZP), Németh Zsolt (MDF) és Répássy Róbert (Fidesz) olyan javaslatot terjesztett a parlament elé, amely szerint a legalább két egymást követő választás után parlamenti képviselőcsoportot alakító pártok költségvetési támogatásból tudományos, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványt hozhatnak létre. A javaslat egyrészt a parlamenti mandátumokban megnyilvánuló társadalmi támogatottsággal rendelkező párthoz mint alapítóhoz kapcsolja a szabályozást, másrészt a párt országgyűlési képviselőcsoportja jelenik meg mint az alapítvány tekintetében jogosítvánnyal rendelkező szervezet.
A javaslat indoklása szerint több nyugat-európai országban már évtizedek óta működnek ilyen, az állami költségvetésből finanszírozott alapítványok és "hatékonyan járulnak hozzá a politikai kultúra fejlesztéséhez". "Napjainkban különösen fontos a pártok és az állampolgárok kapcsolatának erősítése, a pártok társadalmi fontosságának széles körben történő bemutatása. A pártok mellett létrehozandó alapítványok részben ezt az állampolgári tájékoztatást, ismeretterjesztést, oktatást hivatottak szolgálni" - áll az előterjesztésben.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!