A belügyminiszter értékelése szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a bejelentések kezelését és az egyeztetést szakszerűen hajtotta végre a május 4-i Vörösmarty téri rendezvényekkel kapcsolatban; a rendőri biztosítás tervezésekor azonban szakmai hibákat vétettek, amelyek közrejátszottak abban, hogy a téren rendbontások történhettek.

Lamperth Mónika erről hétfői sajtótájékoztatóján beszélt azt követően, hogy múlt héten pénteken megkapta Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitánytól a Vörösmarty téri demonstrációk rendőri tevékenységéről szóló jelentését. Salgó jelentésében - amelyet kiosztottak a sajtótájékoztatón és amelyben foglaltakat Lamperth Mónika elfogadta - arról ír, hogy a bejelentések elbírálása során a BRFK szakmai hiányosságot nem követett el, megfelelő volt az egyeztetés a térre bejelentett szervezők között.
A biztosítási terv készítői azonban nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy "a bejelentett létszámokhoz viszonyítva egy szűk területen több, egymással ellentétes célú rendezvény kerül megtartásra". Salgó szerint a feladat végrehajtására tervezett rendőri erő 20 fős létszáma csupán felügyeleti szolgálat ellátására volt elegendő, a rendezvények biztosítása azonban rendőri csapaterő alkalmazását tette volna szükségessé. Az országos rendőrfőkapitány szerint a rendezvény biztosítására előzetesen felkészített, megfelelő számú és felszereltségű állomány képes lett volna a rendbontás megelőzésére. A rendbontások kialakulásakor az előkészítés és tervezés hiányosságai miatt nem állt rendelkezésre a szükséges rendőri erő. A biztosítás parancsnoka - amikor az erősítés megérkezését követően már alkalmas erő állt rendelkezésére - helyesen döntött, amikor nem élt a tömegoszlatás lehetőségével, hanem felhívta a résztvevőket és szervezőket a rendezvény befejezésére. A belügyi tárca vezetője a jelentés tanulmányozását követően felkérte Salgó Lászlót, hogy a hét végéig állapítsa meg a felelősséget, és intézkedjen.
Lamperth Mónika bejelentette azt is, elrendelte a rendezvények rendjének biztosításával kapcsolatos rendőri feladatokról szóló, 1990-es belügyminisztériumi rendelet felülvizsgálatát. A rendeletmódosítás tervezetének június közepéig kell elkészülnie. "Míg korábban a civil érdekérvényesítés sokszor az állammal állt szemben, új helyzet alakult ki azzal, hogy civil-civil érdekellentét ütközése jelenik meg a rendezvények kapcsán" - hívta fel a figyelmet Lamperth Mónika belügyminiszter. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka

Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka

Szomorú a CEU miatt az amerikai nagykövet, de ez az ügy nem vezethet szakításhoz

Szomorú a CEU miatt az amerikai nagykövet, de ez az ügy nem vezethet szakításhoz

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Őrült gyorsulás: ilyen reakciókat vált ki a 2 másodperc alatti Tesla-katapultálás – videó

Őrült gyorsulás: ilyen reakciókat vált ki a 2 másodperc alatti Tesla-katapultálás – videó

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

Sztrájkra készül a PDSZ az elfogadott túlóratörvény miatt

Sztrájkra készül a PDSZ az elfogadott túlóratörvény miatt