Tetszett a cikk?

Elvi szinten mind a négy parlamenti párt támogatja, hogy alkotmánymódosítás keretében megváltozzon a NATO-kötelezettségekkel kapcsolatos döntési mechanizmus. Az alkotmánymódosítás célja, hogy a feladatokról gyorsabban, eredményesebben és politikai vitáktól mentesen szülessen döntés.

Az alkotmánymódosításról tartott első négypárti egyeztetésen Demeter Ervin fideszes képviselő elmondta: egyetértés mutatkozott abban, hogy a NATO-kötelezettségekkel kapcsolatos döntési mechanizmust szabályozzák, azonban megítélésük szerint az MSZP által benyújtott konkrét javaslat tárgyalásra alkalmatlan. A Fidesz az Orbán-kormány két, korábban ez ügyben a parlament elé terjesztett törvényjavaslatát tekinti a tárgyalások kiindulópontjául. A javaslat szerint a NATO-tagsából adódó kötelezettségekről, például külföldi katonai missziókban való részvételről a parlament egyszerű többséggel dönthetne, illetve azonnal tárgyalnia kellene az ügyet. A javaslat másik pontja a kormány kezébe adná a döntés jogát arról, hogy magyar katonai repülőgépek elhagyhatják-e az országot egy NATO légtérvédelmi műveletben való részvétel esetén.
Iváncsik Imre, a szaktárca politikai államtitkára úgy vélekedett, hogy "bátrabban is lehetne gondolkodni". Így egyes területekről a kormány akár saját hatáskörben is dönthetne, például, ha csapatokat kell küldeni egy szövetséges művelethez. Keleti György, a Honvédelmi Bizottság szocialista elnöke szerint az alkotmánymódosítással tágítani lehetne a kormány döntési hatáskörét, de mégis úgy látja: a parlament egyszerű többséggel való hozzájárulása demokratikusabb, hiszen így minden vélemény elhangozhat.
Az SZDSZ-es Mécs Imre közölte, az igazságügyi és a honvédelmi tárca szakértői összesítik a témával kapcsolatos eddigi egyeztetések anyagát, és azokat a következő alkalommal minden parlamenti párt megkapja. A kérdésről rövidesen folytatják az egyeztetést, először szakértői szinten, majd újra összeülnek a pártok képviselői is. A Honvédelmi Bizottság elnöke szerint akár még a nyári szünet előtt a parlament elé kerülhet az alkotmánymódosítás ügye. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!