Elvi szinten mind a négy parlamenti párt támogatja, hogy alkotmánymódosítás keretében megváltozzon a NATO-kötelezettségekkel kapcsolatos döntési mechanizmus. Az alkotmánymódosítás célja, hogy a feladatokról gyorsabban, eredményesebben és politikai vitáktól mentesen szülessen döntés.

Az alkotmánymódosításról tartott első négypárti egyeztetésen Demeter Ervin fideszes képviselő elmondta: egyetértés mutatkozott abban, hogy a NATO-kötelezettségekkel kapcsolatos döntési mechanizmust szabályozzák, azonban megítélésük szerint az MSZP által benyújtott konkrét javaslat tárgyalásra alkalmatlan. A Fidesz az Orbán-kormány két, korábban ez ügyben a parlament elé terjesztett törvényjavaslatát tekinti a tárgyalások kiindulópontjául. A javaslat szerint a NATO-tagsából adódó kötelezettségekről, például külföldi katonai missziókban való részvételről a parlament egyszerű többséggel dönthetne, illetve azonnal tárgyalnia kellene az ügyet. A javaslat másik pontja a kormány kezébe adná a döntés jogát arról, hogy magyar katonai repülőgépek elhagyhatják-e az országot egy NATO légtérvédelmi műveletben való részvétel esetén.
Iváncsik Imre, a szaktárca politikai államtitkára úgy vélekedett, hogy "bátrabban is lehetne gondolkodni". Így egyes területekről a kormány akár saját hatáskörben is dönthetne, például, ha csapatokat kell küldeni egy szövetséges művelethez. Keleti György, a Honvédelmi Bizottság szocialista elnöke szerint az alkotmánymódosítással tágítani lehetne a kormány döntési hatáskörét, de mégis úgy látja: a parlament egyszerű többséggel való hozzájárulása demokratikusabb, hiszen így minden vélemény elhangozhat.
Az SZDSZ-es Mécs Imre közölte, az igazságügyi és a honvédelmi tárca szakértői összesítik a témával kapcsolatos eddigi egyeztetések anyagát, és azokat a következő alkalommal minden parlamenti párt megkapja. A kérdésről rövidesen folytatják az egyeztetést, először szakértői szinten, majd újra összeülnek a pártok képviselői is. A Honvédelmi Bizottság elnöke szerint akár még a nyári szünet előtt a parlament elé kerülhet az alkotmánymódosítás ügye. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kétmilliárd forintos óvadékért kiengedték a Huawei letartóztatott vezetőjét

Kétmilliárd forintos óvadékért kiengedték a Huawei letartóztatott vezetőjét

Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok

Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok

Jobb lesz a Snapdragon chipes Galaxy S10, mint a Samsung chipjével szerelt?

Jobb lesz a Snapdragon chipes Galaxy S10, mint a Samsung chipjével szerelt?

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet