Elhalasztotta az úgynevezett őssejtper tárgyalását a Fővárosi Bíróság (FB) kedden, miután az elsőrendű felperes módosította keresetét és az erről szóló iratokat hétfőn elküldte a bírósághoz. A felperesek, a Sejtbank Kft. és több magánszemély az egészségügyi tárca, valamint annak tanácsadó szerve, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) ellen benyújtott eredeti keresetükben a tanács januári állásfoglalását vitatják, amely szerint a köldökzsinórvér levétele emberen végzett tudományos kutatás, ezért engedélyköteles.

A köldökzsinórból születéskor levett vérből a felperesek szerint olyan őssejtek nyerhetők, amelyekkel a gyermek későbbi esetleges súlyos betegségei - például a rák, a fehérvérűség vagy az immunhiányos állapot - eredményesen kezelhetők. A felperesek szerint az ETT januári állásfoglalásában jogellenesen minősítette a köldökzsinórvér levételét emberen végzett kutatásnak. Jogi képviselőjük hangsúlyozta, hogy az őssejtek kinyeréséhez szükséges mintát az emberhez már nem tartozó köldökzsinór-darabból veszik le, ezért szerintük ez nem emberen végzett kutatás. Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy az ETT tavaly októberi, őssejtekkel kapcsolatos állásfoglalásában még nem minősítette emberen végzett kutatásnak a szóban forgó tevékenységet.
Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium jogi képviselője úgy vélte: a pernek nem más a célja, mint az, hogy "az ügy nagy nyilvánosságot kapjon".
Mivel a mostani tárgyaláson nem született elsőfokú ítélet, a felperesek ismételten ideiglenes intézkedés iránti kérelmet nyújtanak be; a gyors bírói közbeavatkozásra szerintük azért lenne szükség, mert az ETT állásfoglalása nyomán kialakult helyzetben az orvosok nem vállalják a köldökzsinórvér levételét, és így a polgári per jogerős elbírásáig is származhat kára azoknak, akik ezt igénylik. Az első tárgyalás után az FB elutasította kérelmüket; most a következő tárgyalást július 7-re tűzte ki.
A Sejtbank Egészségügyi Szolgáltató Kft. egy svájci cég alvállalkozójaként tavaly január óta foglalkozott köldökzsinórvérből nyert őssejtek külföldre szállításával és a minták ottani tároltatásával. A kft. az ETT januári határozata óta felfüggesztette tevékenységét. A mintavétellel kapcsolatos eljárásokért és a 20 évre szóló tárolásért 300 ezer forintot kértek. Merhala Zoltán, a cég ügyvezetője korábban az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy az elmúlt egy év alatt kilencszáz mintát vettek le.
Az elsőrendű felperes, a Sejtbank Egészségügyi Szolgáltató Kft. a módosított keresetben a levéltitok megsértésének megállapítását is kéri a bíróságtól. A kft. ugyanis korábban levélben tájékoztatta az ETT-t tevékenységéről, a testület pedig a levelet, az arra adott választ és a hozzáfűzött kommentárt internetes honlapján közzétette. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban

A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban

Fáról leesett gyümölcs

Fáról leesett gyümölcs

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Megvan, ki lesz a BKK új vezére

Megvan, ki lesz a BKK új vezére