Tetszett a cikk?

Elhalasztotta az úgynevezett őssejtper tárgyalását a Fővárosi Bíróság (FB) kedden, miután az elsőrendű felperes módosította keresetét és az erről szóló iratokat hétfőn elküldte a bírósághoz. A felperesek, a Sejtbank Kft. és több magánszemély az egészségügyi tárca, valamint annak tanácsadó szerve, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) ellen benyújtott eredeti keresetükben a tanács januári állásfoglalását vitatják, amely szerint a köldökzsinórvér levétele emberen végzett tudományos kutatás, ezért engedélyköteles.

A köldökzsinórból születéskor levett vérből a felperesek szerint olyan őssejtek nyerhetők, amelyekkel a gyermek későbbi esetleges súlyos betegségei - például a rák, a fehérvérűség vagy az immunhiányos állapot - eredményesen kezelhetők. A felperesek szerint az ETT januári állásfoglalásában jogellenesen minősítette a köldökzsinórvér levételét emberen végzett kutatásnak. Jogi képviselőjük hangsúlyozta, hogy az őssejtek kinyeréséhez szükséges mintát az emberhez már nem tartozó köldökzsinór-darabból veszik le, ezért szerintük ez nem emberen végzett kutatás. Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy az ETT tavaly októberi, őssejtekkel kapcsolatos állásfoglalásában még nem minősítette emberen végzett kutatásnak a szóban forgó tevékenységet.
Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium jogi képviselője úgy vélte: a pernek nem más a célja, mint az, hogy "az ügy nagy nyilvánosságot kapjon".
Mivel a mostani tárgyaláson nem született elsőfokú ítélet, a felperesek ismételten ideiglenes intézkedés iránti kérelmet nyújtanak be; a gyors bírói közbeavatkozásra szerintük azért lenne szükség, mert az ETT állásfoglalása nyomán kialakult helyzetben az orvosok nem vállalják a köldökzsinórvér levételét, és így a polgári per jogerős elbírásáig is származhat kára azoknak, akik ezt igénylik. Az első tárgyalás után az FB elutasította kérelmüket; most a következő tárgyalást július 7-re tűzte ki.
A Sejtbank Egészségügyi Szolgáltató Kft. egy svájci cég alvállalkozójaként tavaly január óta foglalkozott köldökzsinórvérből nyert őssejtek külföldre szállításával és a minták ottani tároltatásával. A kft. az ETT januári határozata óta felfüggesztette tevékenységét. A mintavétellel kapcsolatos eljárásokért és a 20 évre szóló tárolásért 300 ezer forintot kértek. Merhala Zoltán, a cég ügyvezetője korábban az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy az elmúlt egy év alatt kilencszáz mintát vettek le.
Az elsőrendű felperes, a Sejtbank Egészségügyi Szolgáltató Kft. a módosított keresetben a levéltitok megsértésének megállapítását is kéri a bíróságtól. A kft. ugyanis korábban levélben tájékoztatta az ETT-t tevékenységéről, a testület pedig a levelet, az arra adott választ és a hozzáfűzött kommentárt internetes honlapján közzétette. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

2022-től a saját járműve buktathatja le a szabálytalan autóst

2022-től a saját járműve buktathatja le a szabálytalan autóst

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek