Tetszett a cikk?

A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) Lisszabonban elfogadott határozatában nem Magyarországot ítélte el, hanem a szocialisták hatalomgyakorlási módszerét - jelentette ki Áder János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Mandur László, az országgyűlés szocialista alelnöke szerint érthetetlen, hogy a Fidesz, illetve Orbán Viktor pártelnök miért nem szólalt fel a parlamentben az ügyben, amikor erre minden képviselőnek lehetősége van.

A szocialisták "nem hallgatták meg a Fidesz érvelését, támadták többek között a legfőbb ügyészt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, más független intézmények vezetőit, törvénytelen eszközökkel büntetőeljárásokat folytattak és példátlan tisztogatást hajtottak végre a közigazgatásban", ezért csak maguknak köszönhetik az elítélő nyilatkozatot - vélte Áder, aki szerint a lisszaboni határozat jelenlegi kommentálásával a szocialisták el akarják terelni a figyelmet a Medgyessy-csomag megszorító intézkedéseiről, illetve Magyar Bálint oktatási miniszter korrupciógyanús ügyeiről. Ez a kísérlet azonban kudarcra van ítélve - jelentette ki a frakcióvezető.
Magyar Bálint 2000-ben a Liberális Internacionálé egyik ülésén úgy nyilatkozott a hivatalban lévő kormányról, hogy az szétzilálja a demokratikus ellenőrzés eszközrendszerét, az intézményes korrupció pedig nem marad el a kádári időkben tapasztaltaktól - emlékeztetett Áder, leszögezve: "ennyit arról, hogy Kovács László külügyminiszter észlelhetett-e korábban a hivatalban lévő kormánnyal szemben külföldön indított támadást".
Mandur László, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke szerint semmilyen nemzetközi tapasztalat nem támasztja alá a Kereszténydemokrata Internacionálé lisszaboni határozatában foglaltakat, s a parlament által elfogadott ombudsmani jelentésekben sem szerepeltek olyan megállapítások, mint a Fidesz által előterjesztett nyilatkozatban. Mandur úgy vélte, a nyilatkozatért azok a felelősek, akik kierőltették, hogy ilyen állásfoglalás szülessen. "Nem teheti meg egyetlen felelős párt sem, hogy a saját hátrányos helyzetét a nemzet rosszhírbe hozásával próbálja kompenzálni" – szögezte le a politikus, aki reméli, hogy a Kereszténydemokrata Internacionálé elfogadja a kormány felajánlását és képviselői útján tájékozódik az emberi jogok helyzetéről Magyarországon. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövőre nyílhat meg a luxusszálloda a Balettintézetben, amelynek az átadását 2017-re ígérték

Jövőre nyílhat meg a luxusszálloda a Balettintézetben, amelynek az átadását 2017-re ígérték

Senkit nem büntetnek meg végül a dudálós tüntetés miatt, kivéve Szél Bernadettet és Hadházy Ákost

Senkit nem büntetnek meg végül a dudálós tüntetés miatt, kivéve Szél Bernadettet és Hadházy Ákost

Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet

Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet