A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) Lisszabonban elfogadott határozatában nem Magyarországot ítélte el, hanem a szocialisták hatalomgyakorlási módszerét - jelentette ki Áder János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Mandur László, az országgyűlés szocialista alelnöke szerint érthetetlen, hogy a Fidesz, illetve Orbán Viktor pártelnök miért nem szólalt fel a parlamentben az ügyben, amikor erre minden képviselőnek lehetősége van.

A szocialisták "nem hallgatták meg a Fidesz érvelését, támadták többek között a legfőbb ügyészt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, más független intézmények vezetőit, törvénytelen eszközökkel büntetőeljárásokat folytattak és példátlan tisztogatást hajtottak végre a közigazgatásban", ezért csak maguknak köszönhetik az elítélő nyilatkozatot - vélte Áder, aki szerint a lisszaboni határozat jelenlegi kommentálásával a szocialisták el akarják terelni a figyelmet a Medgyessy-csomag megszorító intézkedéseiről, illetve Magyar Bálint oktatási miniszter korrupciógyanús ügyeiről. Ez a kísérlet azonban kudarcra van ítélve - jelentette ki a frakcióvezető.
Magyar Bálint 2000-ben a Liberális Internacionálé egyik ülésén úgy nyilatkozott a hivatalban lévő kormányról, hogy az szétzilálja a demokratikus ellenőrzés eszközrendszerét, az intézményes korrupció pedig nem marad el a kádári időkben tapasztaltaktól - emlékeztetett Áder, leszögezve: "ennyit arról, hogy Kovács László külügyminiszter észlelhetett-e korábban a hivatalban lévő kormánnyal szemben külföldön indított támadást".
Mandur László, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke szerint semmilyen nemzetközi tapasztalat nem támasztja alá a Kereszténydemokrata Internacionálé lisszaboni határozatában foglaltakat, s a parlament által elfogadott ombudsmani jelentésekben sem szerepeltek olyan megállapítások, mint a Fidesz által előterjesztett nyilatkozatban. Mandur úgy vélte, a nyilatkozatért azok a felelősek, akik kierőltették, hogy ilyen állásfoglalás szülessen. "Nem teheti meg egyetlen felelős párt sem, hogy a saját hátrányos helyzetét a nemzet rosszhírbe hozásával próbálja kompenzálni" – szögezte le a politikus, aki reméli, hogy a Kereszténydemokrata Internacionálé elfogadja a kormány felajánlását és képviselői útján tájékozódik az emberi jogok helyzetéről Magyarországon. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója