Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, 2004. január 1-jével hatályba lépő törvény a földgázellátásról - a villamosenergia-piachoz hasonlóan - a gázágazat területén párhuzamosan kezeli a fokozatosan megnyíló versenypiacot és a közüzemi szolgáltatást. A gáztörvény hatályba lépését követően a korábbi gázipari monopóliumok megszűnnek.

A törvény alapján a földgáztárolók, szállító- és elosztóvezetékek tulajdonosai kötelesek az általuk üzemeltetett rendszerhez való hozzáférést hatósági áron biztosítani. Az új törvény alapján az állam szabályozó, ellenőrző szerepe egyre inkább a fogyasztóvédelemre, a piaci esélyegyenlőség megteremtésére, a domináns pozícióban lévő piaci szereplők szabályozására irányul.
A lakosságot érintő gázár-kompenzáció részleteit nem a törvény, hanem külön rendelkezés tartalmazza. A gáztörvény elfogadásával párhuzamosan folyik az alsóbb rendű jogszabályok kidolgozása annak érdekében, hogy 2004. január 1-jétől az új szabályozás komplex módon működjön. A lakossági gázár-kompenzáció várhatóan október 1-jétől lép majd életbe. Október 1-jétől az egységes lakossági árat a fogyasztástól függő, úgynevezett tömbtarifa váltja fel.
A jogszabályt 194 igen szavazattal, 154 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a parlament. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új présüzemet épít a Mercedes Kecskeméten

Új présüzemet épít a Mercedes Kecskeméten

Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti