Tetszett a cikk?

Sajtóértesülések szerint az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. beavatkozásával vásárolták fel a Pannonplast Rt.-t, s ezzel függ össze, hogy megverték a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét, Szász Károlyt; a kormányfő vizsgálatot kezdeményez a cég ellenőrzéséről. A Gazdasági Minisztérium közleménye szerint az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) a szabad pénzeszközeiből vásárolt állampapírokat, amely befektetések azóta jogszerűen és gazdaságilag eredményesen lezárultak, s az ÁAK ezen túlmenően semmiféle tőzsdei vagy tőzsdén kívüli tranzakcióban nem vett részt.

Medgyessy Péter miniszterelnök megkapta a Szász Károly által sajtónyilatkozataiban említett, a PSZÁF gazdálkodását és tevékenységét érintő, arról súlyos megfogalmazásokat tartalmazó, ismeretlen eredetű dokumentumot, s vizsgálatot kezdeményez a Pannonplast ellenőrzéséről, mert a PSZÁF elnökhelyettese szerint a vizsgálat során törvénysértések gyanúja merült fel - tudatta a kormányszóvivő. "A miniszterelnök utasította a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat, hogy haladéktalanul vizsgálják meg a dokumentum keletkezésének körülményeit, és a PSZÁF állítólagos törvénysértéseire vonatkozó megállapítások igazságtartalmát" - áll a kormányszóvivői közleményben.
A Pannonplastban a Britton Kft., a Pevdi Kft. és a Kartonpack Rt. szerzett tulajdont, s a tranzakciót a K and H Equities brókerház bonyolította le. A tulajdonszerzést részben finanszírozta egy, a PSZÁF-jelentésben "állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaságként" megnevezett intézmény, a Napi Gazdaság és a Magyar Nemzet értesülése szerint az ÁAK. A Britton 754,8 millió forintos tulajdonszerzését 89,2 millió forinttal, a Pevdi 468 milliós részvényvásárlását pedig 375 millió forinttal támogatta a társaság.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak nem áll rendelkezésére semmilyen hivatalos információ, amely a média által felvetett találgatásokra okot adna - áll a tárca közleményben, amely szerint a minisztérium vezetősége a sajtótalálgatások miatt tájékozódott a felügyeleti körébe tartozó állami gazdasági társaságok közelmúltban megvalósult pénzügyi befektetéseiről. A minisztérium semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott arra vonatkozóan, hogy a felügyelete alá tartozó állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaságokat, illetve azok bármely pénzügyi tranzakcióját a PSZÁF vizsgálta volna - tudatta a tárca. A minisztérium vezetősége megütközéssel tapasztalja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ahelyett, hogy törvényi kötelezettségének megfelelően a hatáskörrel rendelkező szerveknél eljárást kezdeményezett volna, homályos állításokkal a nyilvánosság elé lépett. A GKM elvárja, hogy a PSZÁF pontosítsa állításait, és az esetleges bizonyítékokat az illetékes szervek elé tárja - áll a gazdasági tárca közleményében.
A PSZÁF hétfőn a Magyar Tőkepiacban és a szervezet honlapján közzétett, a Pannonplast Rt.-ben történt tulajdonszerzéssel kapcsolatos határozatában megállapította: egy állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaság finanszírozta részben a Britton Kft., a Kartonpack Rt. és a PEVDI Kft. részvényvásárlásait a Pannonplastban. A határozat az állami céget nem nevesíti. A felügyelet a Britton Kft.-t 6 millió forint, a PEVDI Kft.-t pedig 5 millió 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben

"Nem hiszem el, 20 éves vagyok!" – kisebb sokkot kapott a Rengeteg színésze, mikor kiderült, hogy megnyerte az Ezüst Medvét

"Nem hiszem el, 20 éves vagyok!" – kisebb sokkot kapott a Rengeteg színésze, mikor kiderült, hogy megnyerte az Ezüst Medvét

Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!