Sajtóértesülések szerint az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. beavatkozásával vásárolták fel a Pannonplast Rt.-t, s ezzel függ össze, hogy megverték a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét, Szász Károlyt; a kormányfő vizsgálatot kezdeményez a cég ellenőrzéséről. A Gazdasági Minisztérium közleménye szerint az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) a szabad pénzeszközeiből vásárolt állampapírokat, amely befektetések azóta jogszerűen és gazdaságilag eredményesen lezárultak, s az ÁAK ezen túlmenően semmiféle tőzsdei vagy tőzsdén kívüli tranzakcióban nem vett részt.

Medgyessy Péter miniszterelnök megkapta a Szász Károly által sajtónyilatkozataiban említett, a PSZÁF gazdálkodását és tevékenységét érintő, arról súlyos megfogalmazásokat tartalmazó, ismeretlen eredetű dokumentumot, s vizsgálatot kezdeményez a Pannonplast ellenőrzéséről, mert a PSZÁF elnökhelyettese szerint a vizsgálat során törvénysértések gyanúja merült fel - tudatta a kormányszóvivő. "A miniszterelnök utasította a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat, hogy haladéktalanul vizsgálják meg a dokumentum keletkezésének körülményeit, és a PSZÁF állítólagos törvénysértéseire vonatkozó megállapítások igazságtartalmát" - áll a kormányszóvivői közleményben.
A Pannonplastban a Britton Kft., a Pevdi Kft. és a Kartonpack Rt. szerzett tulajdont, s a tranzakciót a K and H Equities brókerház bonyolította le. A tulajdonszerzést részben finanszírozta egy, a PSZÁF-jelentésben "állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaságként" megnevezett intézmény, a Napi Gazdaság és a Magyar Nemzet értesülése szerint az ÁAK. A Britton 754,8 millió forintos tulajdonszerzését 89,2 millió forinttal, a Pevdi 468 milliós részvényvásárlását pedig 375 millió forinttal támogatta a társaság.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak nem áll rendelkezésére semmilyen hivatalos információ, amely a média által felvetett találgatásokra okot adna - áll a tárca közleményben, amely szerint a minisztérium vezetősége a sajtótalálgatások miatt tájékozódott a felügyeleti körébe tartozó állami gazdasági társaságok közelmúltban megvalósult pénzügyi befektetéseiről. A minisztérium semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott arra vonatkozóan, hogy a felügyelete alá tartozó állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaságokat, illetve azok bármely pénzügyi tranzakcióját a PSZÁF vizsgálta volna - tudatta a tárca. A minisztérium vezetősége megütközéssel tapasztalja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ahelyett, hogy törvényi kötelezettségének megfelelően a hatáskörrel rendelkező szerveknél eljárást kezdeményezett volna, homályos állításokkal a nyilvánosság elé lépett. A GKM elvárja, hogy a PSZÁF pontosítsa állításait, és az esetleges bizonyítékokat az illetékes szervek elé tárja - áll a gazdasági tárca közleményében.
A PSZÁF hétfőn a Magyar Tőkepiacban és a szervezet honlapján közzétett, a Pannonplast Rt.-ben történt tulajdonszerzéssel kapcsolatos határozatában megállapította: egy állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaság finanszírozta részben a Britton Kft., a Kartonpack Rt. és a PEVDI Kft. részvényvásárlásait a Pannonplastban. A határozat az állami céget nem nevesíti. A felügyelet a Britton Kft.-t 6 millió forint, a PEVDI Kft.-t pedig 5 millió 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

Eminens a törésteszten: szuperbiztonságos a Győrben gyártott új Audi Q3 - videó

Eminens a törésteszten: szuperbiztonságos a Győrben gyártott új Audi Q3 - videó