Tetszett a cikk?

A Fidesz arra kéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy a hétfőn elfogadott kórháztörvényt küldje az Alkotmánybíróság elé előzetes normakontroll céljából. Mádl Ferenc még tanulmányozza a hétfői parlamenti ülésen elfogadott kórháztörvényt, s a napokban dönti el, aláírja-e a jogszabályt.

A Fidesz korábban jelezte: a napokban dönt arról, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul-e a törvény ügyében, vagy a köztársasági elnököt kéri fel, éljen az előzetes normakontroll lehetőségével. Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere, a Fidesz egészségügyi egyeztető fórumának elnöke délelőtt egyórás megbeszélést folytatott a köztársasági elnökkel a kórháztörvényről, és ezen a találkozón kérte őt, forduljon az Alkotmánybírósághoz.
Mádl Ferenc saját bevallása szerint ha bármit aggályosnak talál az új jogszabályban, azt valamiképpen "ki kell fejezni", ellenkező esetben aláírja a törvényt. Mádl egyébként már küldött vissza a parlamentnek újravizsgálásra törvénycsomagot: ilyen volt a szociális törvények módosítása, az úgynevezett "salátatörvény".
Csáky András MDF-es képviselő szintén aggályait fejezte ki a törvénnyel kapcsolatban, s megalapozottnak nevezte ezeket. Az Origónak nyilatkozva a Fideszhez hasonlóan az előzetes normakontroll lehetőségére utalt.
"A jelenlegi jogszabály a korábbi - az előző parlamenti ciklusban megalkotott - törvénnyel ellentétben nem teszi lehetővé, hogy a jövedelmezőbb részlegeket kicsemegézzék az intézményekből" - mondta ugyanakkor a törvényről Kuncze Gábor, a kisebbik kormánypárt elnöke és frakcióvezetője, aki szerint a jelenlegi körülmények között ez az egyetlen út, amely a magyar egészségügybe többletforrásokat hozhat.
Az új kórháztörvényt hétfőn fogadta el a parlament. Miután a házelnök felkérte az államfőt a törvény kihirdetésére, az alkotmány értelmében Mádlnak öt napja van a törvény átvizsgálására. A köztársasági elnöknek Csehák Judit egészségügyi miniszter felajánlotta, hogy "bármely, a törvénnyel kapcsolatos kérdésére" válaszol. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik János: Nagyon óvatosnak kell lenni a színházak, mozik nyitásával

Szlávik János: Nagyon óvatosnak kell lenni a színházak, mozik nyitásával

Pénteken újraindulhat a forgalom az újfehértói vonatbaleset helyszínén

Pénteken újraindulhat a forgalom az újfehértói vonatbaleset helyszínén

Az EU-nak nem kell az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcinája

Az EU-nak nem kell az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcinája