A Fidesz arra kéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy a hétfőn elfogadott kórháztörvényt küldje az Alkotmánybíróság elé előzetes normakontroll céljából. Mádl Ferenc még tanulmányozza a hétfői parlamenti ülésen elfogadott kórháztörvényt, s a napokban dönti el, aláírja-e a jogszabályt.

A Fidesz korábban jelezte: a napokban dönt arról, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul-e a törvény ügyében, vagy a köztársasági elnököt kéri fel, éljen az előzetes normakontroll lehetőségével. Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere, a Fidesz egészségügyi egyeztető fórumának elnöke délelőtt egyórás megbeszélést folytatott a köztársasági elnökkel a kórháztörvényről, és ezen a találkozón kérte őt, forduljon az Alkotmánybírósághoz.
Mádl Ferenc saját bevallása szerint ha bármit aggályosnak talál az új jogszabályban, azt valamiképpen "ki kell fejezni", ellenkező esetben aláírja a törvényt. Mádl egyébként már küldött vissza a parlamentnek újravizsgálásra törvénycsomagot: ilyen volt a szociális törvények módosítása, az úgynevezett "salátatörvény".
Csáky András MDF-es képviselő szintén aggályait fejezte ki a törvénnyel kapcsolatban, s megalapozottnak nevezte ezeket. Az Origónak nyilatkozva a Fideszhez hasonlóan az előzetes normakontroll lehetőségére utalt.
"A jelenlegi jogszabály a korábbi - az előző parlamenti ciklusban megalkotott - törvénnyel ellentétben nem teszi lehetővé, hogy a jövedelmezőbb részlegeket kicsemegézzék az intézményekből" - mondta ugyanakkor a törvényről Kuncze Gábor, a kisebbik kormánypárt elnöke és frakcióvezetője, aki szerint a jelenlegi körülmények között ez az egyetlen út, amely a magyar egészségügybe többletforrásokat hozhat.
Az új kórháztörvényt hétfőn fogadta el a parlament. Miután a házelnök felkérte az államfőt a törvény kihirdetésére, az alkotmány értelmében Mádlnak öt napja van a törvény átvizsgálására. A köztársasági elnöknek Csehák Judit egészségügyi miniszter felajánlotta, hogy "bármely, a törvénnyel kapcsolatos kérdésére" válaszol. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot

Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot

Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben

Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben