A bűnözés területi megoszlásáról és a rendőri jelenlétről készített részletes térképeket a Belügyminisztérium (BM) - közölte Hegedűs András bűnmegelőzési helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy a térképek komplexebb elemzést tesznek lehetővé, így reálisabb képet adnak a bűnözés helyzetéről.

„A tényleges teljesítményeket elfedő statisztikai szemlélet helyett a rendőrségnek át kell térnie a tevékenységorientált szolgáltatásra, ennek alapja pedig a bűnügyi helyzet pontos ismerete" – fejtette ki Hegedűs András. Elmondása szerint a bűncselekmények korábban alkalmazott megyei bontása elfedi a helyi kapitányságokon jelentkező valós problémákat és azokat a szakmai kérdéseket, amelyek a hatékony rendőri szervezet kialakítása szempontjából lényegesek.
A most alkalmazni kezdett bontás az ország rendőrkapitányságait hasonlítja össze, és tervezik, hogy őszre települési szinten is ábrázolják a bűnözési helyzetet. A településekre bontott adatokat helyi szinten is elérhetővé teszik. A BM komplexen vizsgálta a kapitányságok terhelését, a rendelkezésre álló rendőri erőt, és ennek eredménye az a térkép is, amely a kapitányságok leterheltségét és hatékonyságát mutatja. A helyettes államtitkár úgy vélte, hogy a jövőben a megye helyett a kapitánysági szintet kell vizsgálni a rendőri munka értékelésekor.
Hegedűs András szerint a rendőrség korszerűsítésénél figyelembe kell venni, hogy az egyes kapitányságok kisebb hatékonysága mögött milyen problémák állnak, és azokat külső beavatkozással vagy belső szervezési, munkamódszerbeli változással célszerű javítani. A BM szerint az önkormányzat és a rendőrség összefogásával kell javulnia az egyes települések közbiztonságának, így válhat a közbiztonság kiegyensúlyozott szolgáltatássá. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon