Tetszett a cikk?

A bűnözés területi megoszlásáról és a rendőri jelenlétről készített részletes térképeket a Belügyminisztérium (BM) - közölte Hegedűs András bűnmegelőzési helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy a térképek komplexebb elemzést tesznek lehetővé, így reálisabb képet adnak a bűnözés helyzetéről.

„A tényleges teljesítményeket elfedő statisztikai szemlélet helyett a rendőrségnek át kell térnie a tevékenységorientált szolgáltatásra, ennek alapja pedig a bűnügyi helyzet pontos ismerete" – fejtette ki Hegedűs András. Elmondása szerint a bűncselekmények korábban alkalmazott megyei bontása elfedi a helyi kapitányságokon jelentkező valós problémákat és azokat a szakmai kérdéseket, amelyek a hatékony rendőri szervezet kialakítása szempontjából lényegesek.
A most alkalmazni kezdett bontás az ország rendőrkapitányságait hasonlítja össze, és tervezik, hogy őszre települési szinten is ábrázolják a bűnözési helyzetet. A településekre bontott adatokat helyi szinten is elérhetővé teszik. A BM komplexen vizsgálta a kapitányságok terhelését, a rendelkezésre álló rendőri erőt, és ennek eredménye az a térkép is, amely a kapitányságok leterheltségét és hatékonyságát mutatja. A helyettes államtitkár úgy vélte, hogy a jövőben a megye helyett a kapitánysági szintet kell vizsgálni a rendőri munka értékelésekor.
Hegedűs András szerint a rendőrség korszerűsítésénél figyelembe kell venni, hogy az egyes kapitányságok kisebb hatékonysága mögött milyen problémák állnak, és azokat külső beavatkozással vagy belső szervezési, munkamódszerbeli változással célszerű javítani. A BM szerint az önkormányzat és a rendőrség összefogásával kell javulnia az egyes települések közbiztonságának, így válhat a közbiztonság kiegyensúlyozott szolgáltatássá. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre