Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfőn a kórháztörvényt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. A kormány kezdeményezésére Szili Katalin, a parlament elnöke hétfő este nyolc órára összehívta az Országgyűlés ülését a törvény tárgyalására; a Fidesz képviselőcsoportja szerint az eljárás házszabályellenes.

A házbizottsági tanácskozáson részt vett Csehák Judit egészségügyi miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy a javaslattal kapcsolatos szavazásra még hétfőn sor kerülhet. A miniszter a hétfői tárgyalást azért nevezte szükségesnek, mert - mint mondta - ha a Ház nem dönt a jogszabály sorsáról, rövid időn belül bizonytalanná válik a helyzet, a művese-kezelések szerződéseit például július 1-től meg kellene szüntetni.
A köztársasági elnök az alkotmány 26. paragrafus (2) bekezdésében biztosított jogkörével élve küldte vissza az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvényt megfontolásra a törvényhozásnak. "Mádl Ferenc őszintén reméli, hogy jobbító szándékú észrevételei az újratárgyalás révén egy olyan törvény meghozatalát eredményezhetik, mely úgy javít az egészségügy helyzetén, hogy az ellátás a társadalom minden rétege számára megfelelő színvonalra emelkedik, ezáltal is biztosítva az esélyegyenlőséget" - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.
"A köztársasági elnök megítélése szerint azáltal, hogy a törvény lehetővé teszi, hogy profitra törekvő vállalkozások átvegyék a fekvőbeteg szakellátás működtetését, egy ismeretlen, hatásában nehezen kiszámítható új elem jelenik meg a kórházi ellátásban" - fogalmaz Mádl közleménye. Az államfő szerint "fennáll a veszélye, hogy a magas szintű ellátáshoz való egyenlő hozzáférés lehetősége jelentősen csökken". A köztársasági elnök azt is aggályosnak tartja, hogy a törvénnyel a gyógyszer, valamint a gyógyászati segédeszköz gyártásával, forgalmazásával foglalkozó vállalkozások is lehetőséget kapnak a privatizációban való részvételre. Meglátása szerint árfelhajtó és versenykorlátozó hatású lehet, ha a gyógyászati segédeszköz gyártásával, forgalmazásával foglalkozó vállalkozások ugyanarra a termékre nézve egyszerre lehetnek eladók és vevők.
Mádl Ferenc utoljára 2002. december 23-án küldött vissza törvényt megfontolásra az Országgyűlésnek, mégpedig az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt. Az Országgyűlés Hivatalának szakértője tavaly decemberben elmondta: az Országgyűlésnek 60 napon belül kell napirendre tűznie a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatot. Az Országgyűlés ugyanakkor nem köteles változtatni a normaszövegen, és amennyiben módosítás nélkül fogadják el, a köztársasági elnök második körben köteles kihirdetni.
Változatlan formában terjesztik a parlament elé a visszaküldött törvényjavaslatot, amelynek újbóli parlamenti vitája során csak az államfő által kifogásolt részekhez lehet módosító javaslatokat benyújtani. Csehák Judit közölte: a nemzetközi példákon alapuló tanulmányokat a képviselők és a köztársasági elnök is megkapta, s a háttértanulmányok választ adnak arra is, hogy jelent-e bármilyen piaci vagy ellátási kockázatot a szakmai befektetők részvétele. "Az elnök úr azokat az aggodalmakat ismételte meg, amelyek az elmúlt hetek politikai hisztériáiban elég erőteljesen kaptak hangot" - tette hozzá, megjegyezve: sajnálattal tölti el "ez a meglehetősen szakszerűtlen és tényszerű adatokat nélkülöző vita". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Holokauszttúlélőkre hasonlított a kisfiú, akit a testvére mentett meg a szülők kínzásától

Holokauszttúlélőkre hasonlított a kisfiú, akit a testvére mentett meg a szülők kínzásától

Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót

Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót