Tetszett a cikk?

Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfőn a kórháztörvényt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. A kormány kezdeményezésére Szili Katalin, a parlament elnöke hétfő este nyolc órára összehívta az Országgyűlés ülését a törvény tárgyalására; a Fidesz képviselőcsoportja szerint az eljárás házszabályellenes.

A házbizottsági tanácskozáson részt vett Csehák Judit egészségügyi miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy a javaslattal kapcsolatos szavazásra még hétfőn sor kerülhet. A miniszter a hétfői tárgyalást azért nevezte szükségesnek, mert - mint mondta - ha a Ház nem dönt a jogszabály sorsáról, rövid időn belül bizonytalanná válik a helyzet, a művese-kezelések szerződéseit például július 1-től meg kellene szüntetni.
A köztársasági elnök az alkotmány 26. paragrafus (2) bekezdésében biztosított jogkörével élve küldte vissza az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvényt megfontolásra a törvényhozásnak. "Mádl Ferenc őszintén reméli, hogy jobbító szándékú észrevételei az újratárgyalás révén egy olyan törvény meghozatalát eredményezhetik, mely úgy javít az egészségügy helyzetén, hogy az ellátás a társadalom minden rétege számára megfelelő színvonalra emelkedik, ezáltal is biztosítva az esélyegyenlőséget" - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.
"A köztársasági elnök megítélése szerint azáltal, hogy a törvény lehetővé teszi, hogy profitra törekvő vállalkozások átvegyék a fekvőbeteg szakellátás működtetését, egy ismeretlen, hatásában nehezen kiszámítható új elem jelenik meg a kórházi ellátásban" - fogalmaz Mádl közleménye. Az államfő szerint "fennáll a veszélye, hogy a magas szintű ellátáshoz való egyenlő hozzáférés lehetősége jelentősen csökken". A köztársasági elnök azt is aggályosnak tartja, hogy a törvénnyel a gyógyszer, valamint a gyógyászati segédeszköz gyártásával, forgalmazásával foglalkozó vállalkozások is lehetőséget kapnak a privatizációban való részvételre. Meglátása szerint árfelhajtó és versenykorlátozó hatású lehet, ha a gyógyászati segédeszköz gyártásával, forgalmazásával foglalkozó vállalkozások ugyanarra a termékre nézve egyszerre lehetnek eladók és vevők.
Mádl Ferenc utoljára 2002. december 23-án küldött vissza törvényt megfontolásra az Országgyűlésnek, mégpedig az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt. Az Országgyűlés Hivatalának szakértője tavaly decemberben elmondta: az Országgyűlésnek 60 napon belül kell napirendre tűznie a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatot. Az Országgyűlés ugyanakkor nem köteles változtatni a normaszövegen, és amennyiben módosítás nélkül fogadják el, a köztársasági elnök második körben köteles kihirdetni.
Változatlan formában terjesztik a parlament elé a visszaküldött törvényjavaslatot, amelynek újbóli parlamenti vitája során csak az államfő által kifogásolt részekhez lehet módosító javaslatokat benyújtani. Csehák Judit közölte: a nemzetközi példákon alapuló tanulmányokat a képviselők és a köztársasági elnök is megkapta, s a háttértanulmányok választ adnak arra is, hogy jelent-e bármilyen piaci vagy ellátási kockázatot a szakmai befektetők részvétele. "Az elnök úr azokat az aggodalmakat ismételte meg, amelyek az elmúlt hetek politikai hisztériáiban elég erőteljesen kaptak hangot" - tette hozzá, megjegyezve: sajnálattal tölti el "ez a meglehetősen szakszerűtlen és tényszerű adatokat nélkülöző vita". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Orbán Viktornak volt egy kis ideje szidni a Néppártot és az "LMBTQ-őrületet"

Orbán Viktornak volt egy kis ideje szidni a Néppártot és az "LMBTQ-őrületet"

Micimackós szettet ad ki a Lego

Micimackós szettet ad ki a Lego