Tetszett a cikk?

A 10-12. évfolyamos középiskolások körében Mátyás király a legkedveltebb történelmi személyiség, az "igazságos királyt" Napóleon és Kossuth Lajos követi, ugyanakkor a diákok Hitlert a hatodik legnépszerűbb alakként jelölték meg – derül ki egy felmérésből.

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) legfrissebb felmérése szerint a tanulók 38 százaléka említette kedvenceként Mátyás királyt, Napóleont 24 százalék, Kossuth Lajost pedig a diákok 23 százaléka vallotta legkedveltebb történelmi személyiségének. A nebulók rangsorában negyedik helyre Széchenyi István (22 százalék) került, míg ötödik helyre sorolták államalapító Szent István királyt (19 százalék) és hatodik helyre Hitlert (9 százalék).
Azok a történelmi személyek dominálnak az egyes évfolyamokon, akikkel éppen az adott tanévben foglalkoznak a középiskolások. A 10. osztályosok körében Mátyás 48 százalékot ért el, míg Napóleon a 11-edikeseknél 30 százalékra jött fel, majd a 12, osztályosoknál visszaesett.
A FISZ szerint „megdöbbentő, hogy Hitler népszerűsége már a 10. osztályosok körében is jelentős (7 százalék), de a 12. osztályosoknál tetőzik (12 százalék)". Hitler népszerűsége eléri a 20 százalékot azon diákok körében, akik a katonai és rendvédelmi pályát jelölték meg továbbtanulási szakirányként, a középátlagot pedig a műszaki és informatikai szakcsoportba felvételizők körében haladja meg, náluk ez 11 százalék. Horthy Miklós, Lenin és Sztálin nem került be az első húszba.
Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke figyelemfelhívónak tartja a kutatás eredményét. Elmondta: személyesen sokkal inkább találkozott olyan jelenséggel, amely a romákkal szemben volt kirekesztő, semmint más kisebbségekkel, például a migránsokkal vagy a zsidósággal. Szerinte ezek a jelenségek a társadalomban is tapasztalhatók, ott is megjelennek kirekesztő gondolatok, s az iskola mindig is a társadalom tükörképe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit a járvány miatt a kamara szerint

15 ezer budapesti cég nem tudja befizetni az adóit a járvány miatt a kamara szerint