Tetszett a cikk?

A romák integrációjával foglalkozó kormányközi munkacsoport felállításáról állapodott meg kedden Budapesten a Világbank és a Nyílt Társadalom Alapítvány konferenciáján résztvevő kilenc térségi állam kabinetjének képviselője - jelentette be a tanácskozás záró sajtótájékoztatóján Medgyessy Péter miniszterelnök.

A munkacsoport célja a romák felzárkóztatásának 2005-ben kezdődő évtizedére való felkészülés, valamint annak elősegítése, hogy a romák képessé váljanak az érkező pénzügyi támogatások befogadására, részt vegyenek a konkrét programok előkészületeiben.
A kormányfő bejelentette azt is, hogy a konkrét ügyek koordinációjára és ebben a Teleki László romaügyi államtitkárral való együttműködésre Lévai Katalin esélyegyenlőségi minisztert kérte fel. A közös fellépés legfőbb területeiként a kultúrát, az oktatást, a szakképzést és az egészségügyet jelölte meg. Medgyessy Péter szerint a népcsoport helyzetét csak „mély hittel, hamis illúziók nélkül, módszeres, a nemzeteken belüli és azok közötti munkával" lehet javítani, s e munka megkezdésével nem lehet késlekedni.
James D. Wolfensohn, a Világbank elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az általa vezetett intézmény elkötelezte magát a cigányokat támogató programok mellett, a roma esélyegyenlőség évtizede kapcsán pedig elsősorban a roma oktatás elősegítésébe kívánnak bekapcsolódni. „Az oktatás a fiatalok jövőjének kulcsa" - fogalmazott. Szerinte a cél, hogy a romák képessé váljanak minél nagyobb mértékben hozzájárulni a társadalom fejlődéséhez. Wolfensohn fontosnak nevezte „a romákkal kapcsolatos gondok nagyságrendjének felismerését" is. Soros György, a Nyílt Társadalom Alapítvány létrehozója is felszólalt a konferencián, s a többségi társadalmak problémájának nevezte a negatív diszkriminációt.
Adrian Nastase román kormányfő időszerű kezdeményezésnek tartotta a kormányközi munkacsoport létrehozását, amely lehetőséget nyújt, hogy a résztvevők együttműködve kiváló eredményeket érjenek el. A „roma évtizedről” azt mondta, a nemzeti és a kistérségi projektek mellett a programsorozatot később regionális szinten is ki kívánják bontakoztatni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 13 ezer új fertőzöttet regisztráltak Franciaországban egy nap alatt

Több mint 13 ezer új fertőzöttet regisztráltak Franciaországban egy nap alatt

Egy 16 éves diák segített a kecskeméti közgyűlésnek, mert nem ismerték az önkormányzati törvényt

Egy 16 éves diák segített a kecskeméti közgyűlésnek, mert nem ismerték az önkormányzati törvényt

"A nevem Covid, küsztihand" - így látták íróink a tavaszi karantént

"A nevem Covid, küsztihand" - így látták íróink a tavaszi karantént