A romák integrációjával foglalkozó kormányközi munkacsoport felállításáról állapodott meg kedden Budapesten a Világbank és a Nyílt Társadalom Alapítvány konferenciáján résztvevő kilenc térségi állam kabinetjének képviselője - jelentette be a tanácskozás záró sajtótájékoztatóján Medgyessy Péter miniszterelnök.

A munkacsoport célja a romák felzárkóztatásának 2005-ben kezdődő évtizedére való felkészülés, valamint annak elősegítése, hogy a romák képessé váljanak az érkező pénzügyi támogatások befogadására, részt vegyenek a konkrét programok előkészületeiben.
A kormányfő bejelentette azt is, hogy a konkrét ügyek koordinációjára és ebben a Teleki László romaügyi államtitkárral való együttműködésre Lévai Katalin esélyegyenlőségi minisztert kérte fel. A közös fellépés legfőbb területeiként a kultúrát, az oktatást, a szakképzést és az egészségügyet jelölte meg. Medgyessy Péter szerint a népcsoport helyzetét csak „mély hittel, hamis illúziók nélkül, módszeres, a nemzeteken belüli és azok közötti munkával" lehet javítani, s e munka megkezdésével nem lehet késlekedni.
James D. Wolfensohn, a Világbank elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az általa vezetett intézmény elkötelezte magát a cigányokat támogató programok mellett, a roma esélyegyenlőség évtizede kapcsán pedig elsősorban a roma oktatás elősegítésébe kívánnak bekapcsolódni. „Az oktatás a fiatalok jövőjének kulcsa" - fogalmazott. Szerinte a cél, hogy a romák képessé váljanak minél nagyobb mértékben hozzájárulni a társadalom fejlődéséhez. Wolfensohn fontosnak nevezte „a romákkal kapcsolatos gondok nagyságrendjének felismerését" is. Soros György, a Nyílt Társadalom Alapítvány létrehozója is felszólalt a konferencián, s a többségi társadalmak problémájának nevezte a negatív diszkriminációt.
Adrian Nastase román kormányfő időszerű kezdeményezésnek tartotta a kormányközi munkacsoport létrehozását, amely lehetőséget nyújt, hogy a résztvevők együttműködve kiváló eredményeket érjenek el. A „roma évtizedről” azt mondta, a nemzeti és a kistérségi projektek mellett a programsorozatot később regionális szinten is ki kívánják bontakoztatni. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Eminens a törésteszten: szuperbiztonságos a Győrben gyártott új Audi Q3 - videó

Eminens a törésteszten: szuperbiztonságos a Győrben gyártott új Audi Q3 - videó

Hivatalossá vált az ukrán ortodox egyház elszakadása

Hivatalossá vált az ukrán ortodox egyház elszakadása

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár