Hárommillió forint ellenében Veszprémben szabadlábra került az első óvadékos, egy 33 éves fiatalember, akit emberölés előkészületével és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolnak.

A vádlottat két és fél éve helyezték előzetes letartóztatásba, közben már egy rövid időre házi őrizetbe került megromlott egészségi állapota miatt, aztán ismét letartóztatták. Kármán Miklósné, a Veszprém Megyei Bíróság elnökhelyettese szerint mivel az ügyész nem fellebbezett a megyei bíróság kedden meghozott elsőfokú döntése ellen, így az nyomban jogerőre emelkedett és végrehajtották. A vádlottat az emberölés előkészülete és a lőfegyverrel való visszaélés mellett további súlyos bűncselekmények elkövetésével - fegyvercsempészettel, garázdasággal és rongálással - is vádolják, melyekért halmazati büntetésként a törvény szerint akár 12 éves szabadságvesztés is kiszabható.
A hárommillió forintban megállapított óvadékot a vádlott tárgyaláson jelenlévő hozzátartozói azonnal befizették a bíróság gazdasági hivatalában. "A hivatal gondban is volt, hiszen ekkora összeget nem szoktak kezelni, tárolni. Azonnal gépkocsit hívtak, hogy bankba vitessék a nagy mennyiségű készpénzt" - mondta Kármán. Csütörtökön a fővárosban is megtörtént az első óvadékos szabadlábra helyezés: a kábítószerrel való visszaélés miatt több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő vádlott egymillió forintot fizetett a szabadulásért. A pénzt a vádlott ügyvédje fizette be pénzintézeti hitelből.
A törvény szerint óvadékra csak akkor van lehetőség, ha az előzetes letartóztatási okok közül kizárólag a szökés, elrejtőzés veszélye merülhet fel, bűnismétlés, illetve az eljárás megnehezítése nem. Az új jogintézmény célja, hogy a terhelt fogva tartása nélkül biztosítsák a hatóságok részére történő rendelkezésre állását, az eljárási cselekményeknél való megjelenését. Az óvadék összege a jogerős elítélés esetén is visszajár. Csak abban az esetben veszíti el a terhelt a befizetett pénzt, ha nem tartja be az óvadék szabályait. Az óvadék összegét csak kézpénzben lehet befizetni, és ezt bárki, nemcsak természetes személy, de cég, alapítvány vagy egyesület is megteheti. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Kormányzati források szerint elhalasztják a brit parlament Brexit-szavazását

Kormányzati források szerint elhalasztják a brit parlament Brexit-szavazását

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán - videó

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán - videó

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem