Tetszett a cikk?

Békésen, a törvényben foglaltak szerint folyt az Erzsébet hídi demonstráció, rendkívüli esemény nem történt - közölte a BRFK vezetője. Gergényi Péter 150 körülire tette a demonstrálók számát, egyben megerősítette: van információjuk arról, hogy a délutáni rendezvényen provokálni akarják a rendőröket.

"Köszönöm a demonstrálók jogkövető magatartását" - mondta Gergényi Péter. Budapest rendőrfőkapitánya, aki az esemény közeléből, a Döbrentei térről követte figyelemmel az eseményeket, nem árulta el, hány rendőr vesz részt a demonstráció biztosításában. A BRFK vezetője 150 körülire tette a demonstrálók számát. Az MTI érdeklődésére megerősítette: van információjuk arról, hogy a délutáni rendezvényen provokálni akarják a rendőröket.
Hagyományt akar teremteni a pénteki demonstrációval a Lelkiismeret '88 Csoport, mert tagjai úgy látják, hogy az egy évvel korábbi tüntetés résztvevői hősök voltak - mondta a csoport képviseletében Kocsis Imre az Erzsébet híd budai hídfőjénél. Budaházy György, a tavalyi tüntetés egyik szervezője Árpád-sávos lobogóval érkezett a hídra. Beszédében felhívta a figyelmet: akkora a rendőri készültség, hogy nehéz lenne bármit is csinálni. Kőszegi László, a Hungária TV vezetője kijelentette: azt várja, hogy délután a Kossuth térre "legalább egymillió ember megy majd ki, és addig nem megy haza, amíg ezt a hazaáruló kormányt le nem váltják". A békésen zajló demonstráció végén a tavalyi tüntetésen készült rádiófelvételeket hallgatták meg a résztvevők.
A rendőrség reggelre kordonnal lezárta a járdákat a híd mindkét oldalán, és forgalomterelő kúpokkal a buszsávokat is elkerítették. E sávok vonalában mindkét oldalon több tucat rendőr áll és jelentős rendőri jelenlét tapasztalható a két hídfő alatt, illetve környékén is. A hídon, illetve a hídfőknél gépkocsik elszállítására alkalmas járművek várakoznak. A rendőrség térfigyelő kamerákat telepített a hídon, valamint rendőr-motorcsónak is megjelent a híd alatt. A járműforgalom folyamatos.
Az Erzsébet hidat 2002. július 4-én tüntetők kisebb csoportja zárta le előzetes bejelentés nélkül, órákra megbénítva a főváros és környéke forgalmát. A tüntetők a 2002-es parlamenti választás szavazatainak újraszámlálását követelték. A demonstrációt végül a rendőrség oszlatta fel. A most péntekre bejelentett demonstrációkat a rendőrség a gyülekezési jogról szóló törvény rendelkezései alapján tudomásul vette. A rendőrség pénteken reggel 6 órától - a demonstráció idejére - lezárta az Erzsébet híd mindkét oldalán a külső forgalmi sávot, s kordonokkal választotta el a híd járdáit az úttesttől. Demszky Gábor arra figyelmeztette a budapestieket, hogy ha tehetik, pénteken kerüljék el a hidat. Egyben felkérte a rendőrséget, hogy ne engedje a tüntetőket az úttestre. Gergényi Péter dandártábornok, a BRFK új vezetője a tervezett tüntetéssel kapcsolatban azt mondta: annyi rendőrt kell a helyszínre vezényelni, hogy "probléma ne merüljön fel". A péntek délutánra tervezett megmozdulás szervezői - a polgári körök honlapján található tájékoztatás szerint - az emberi, a demokratikus és állampolgári jogok melletti kiállást, a privatizáció leállítását, az elmúlt egy év kormányzati munkájának értékelését és a parlamenten kívüli nemzeti erők összefogását tűzték célul. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán továbbra sem érdekelt a menekültügy tartós rendezésében

Orbán továbbra sem érdekelt a menekültügy tartós rendezésében

Dízel nélkül, kizárólag 3 hengeres motorokkal itt az új Dacia Logan és Sandero

Dízel nélkül, kizárólag 3 hengeres motorokkal itt az új Dacia Logan és Sandero

Parászka Boróka: Erdélyi túlélőrecept

Parászka Boróka: Erdélyi túlélőrecept