Békésen, a törvényben foglaltak szerint folyt az Erzsébet hídi demonstráció, rendkívüli esemény nem történt - közölte a BRFK vezetője. Gergényi Péter 150 körülire tette a demonstrálók számát, egyben megerősítette: van információjuk arról, hogy a délutáni rendezvényen provokálni akarják a rendőröket.

"Köszönöm a demonstrálók jogkövető magatartását" - mondta Gergényi Péter. Budapest rendőrfőkapitánya, aki az esemény közeléből, a Döbrentei térről követte figyelemmel az eseményeket, nem árulta el, hány rendőr vesz részt a demonstráció biztosításában. A BRFK vezetője 150 körülire tette a demonstrálók számát. Az MTI érdeklődésére megerősítette: van információjuk arról, hogy a délutáni rendezvényen provokálni akarják a rendőröket.
Hagyományt akar teremteni a pénteki demonstrációval a Lelkiismeret '88 Csoport, mert tagjai úgy látják, hogy az egy évvel korábbi tüntetés résztvevői hősök voltak - mondta a csoport képviseletében Kocsis Imre az Erzsébet híd budai hídfőjénél. Budaházy György, a tavalyi tüntetés egyik szervezője Árpád-sávos lobogóval érkezett a hídra. Beszédében felhívta a figyelmet: akkora a rendőri készültség, hogy nehéz lenne bármit is csinálni. Kőszegi László, a Hungária TV vezetője kijelentette: azt várja, hogy délután a Kossuth térre "legalább egymillió ember megy majd ki, és addig nem megy haza, amíg ezt a hazaáruló kormányt le nem váltják". A békésen zajló demonstráció végén a tavalyi tüntetésen készült rádiófelvételeket hallgatták meg a résztvevők.
A rendőrség reggelre kordonnal lezárta a járdákat a híd mindkét oldalán, és forgalomterelő kúpokkal a buszsávokat is elkerítették. E sávok vonalában mindkét oldalon több tucat rendőr áll és jelentős rendőri jelenlét tapasztalható a két hídfő alatt, illetve környékén is. A hídon, illetve a hídfőknél gépkocsik elszállítására alkalmas járművek várakoznak. A rendőrség térfigyelő kamerákat telepített a hídon, valamint rendőr-motorcsónak is megjelent a híd alatt. A járműforgalom folyamatos.
Az Erzsébet hidat 2002. július 4-én tüntetők kisebb csoportja zárta le előzetes bejelentés nélkül, órákra megbénítva a főváros és környéke forgalmát. A tüntetők a 2002-es parlamenti választás szavazatainak újraszámlálását követelték. A demonstrációt végül a rendőrség oszlatta fel. A most péntekre bejelentett demonstrációkat a rendőrség a gyülekezési jogról szóló törvény rendelkezései alapján tudomásul vette. A rendőrség pénteken reggel 6 órától - a demonstráció idejére - lezárta az Erzsébet híd mindkét oldalán a külső forgalmi sávot, s kordonokkal választotta el a híd járdáit az úttesttől. Demszky Gábor arra figyelmeztette a budapestieket, hogy ha tehetik, pénteken kerüljék el a hidat. Egyben felkérte a rendőrséget, hogy ne engedje a tüntetőket az úttestre. Gergényi Péter dandártábornok, a BRFK új vezetője a tervezett tüntetéssel kapcsolatban azt mondta: annyi rendőrt kell a helyszínre vezényelni, hogy "probléma ne merüljön fel". A péntek délutánra tervezett megmozdulás szervezői - a polgári körök honlapján található tájékoztatás szerint - az emberi, a demokratikus és állampolgári jogok melletti kiállást, a privatizáció leállítását, az elmúlt egy év kormányzati munkájának értékelését és a parlamenten kívüli nemzeti erők összefogását tűzték célul. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Orbán áll ott, mint egy faszent"

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

NYT: Kínai hackerek lopták el a Marriott vendégeinek adatait

NYT: Kínai hackerek lopták el a Marriott vendégeinek adatait