Ismét úgy fest, hogy a honvédség végleg bezárja a jelenleg csak vegetáló pápai katonai repülőteret. A létesítményéről három éve hasonlóképpen döntöttek, ám egy politikai pengeváltás következtében a reptér megmenekült. Ám jelenleg is üresen áll. De vajon érdemes-e továbbra is "lélegeztető gépen" tartani?

Levitézlett, minden évben búcsúkoncertet tartó öreg rockzenekarhoz kezd hasonlítani a pápai katonai repülőtér története, hiszen bezárásának gondolatát időről-időre megpendíti a honvédség, de a bázis még mindig nyitva van, jóllehet közel három éve már elbúcsúztatta szebb napokat is megélt Mig-21-es vadászgépeit. A légikikötő első végleges búcsúja 2000-re datálható: az Orbán-kormány ideje alatt a haderőreform-párti Fodor Lajos záratta volna be a repteret, ám az egykori vezérkari főnök szembetalálta magát a létesítményt elszántan védő fideszes, szocialista és kisgazda politikusokkal. Bár a hadsereg-átalakítás kérdésében a politikusok és katonai vezetők közötti látszategységet felborító vitában Fodor mellé állt az akkori honvédelmi miniszter, a pápai repülőtér körüli huzavona végül vezéráldozatot követelt, mégpedig a posztjáról távozó Wachsler Tamás akkori közigazgatási államtitkár személyében. Ráadásul, noha a repülőtér túlélte a politikai harcokat, az ott lévő személyzet már csak a kevésbé költség-hatékony állagfenntartást végzi, nem repül.
Az újabb pápai búcsúkoncertet idén július 7-én harangozta be Szenes Zoltán, az új vezérkari főnök, amikor James L. Jones tábornok, a NATO európai legfelsőbb főparancsnokával tartott közös sajtótájékoztatóján közölte: a Magyar Honvédség bezárja a pápai repülőterét. Szenes altábornagy bejelentése némiképp meglepő, hiszen a vezérkari főnök májusban - a Magyar Katonai Repülők szolnoki találkozóján - még arról beszélt, hogy a honvédség a szolnoki és a szentkirályszabadjai repülőterek bezárását tervezi, míg a pápai reptér – a kecskemétivel együtt - a hazai légtér védelmét látja el. Most mégis a szentkirályszabadjai mellett a pápainak mondanak búcsút, míg a Mig-29-es és az Albatrosz kiképzőgépeknek helyt adó kecskeméti, valamint a szállítógépekkel felszerelt szolnoki repülőtér továbbra is használatban marad.
A hvg.hu megkísérelte megtudni, hogy a HM végül miért változtatta meg a bezárásokkal kapcsolatos korábbi álláspontját, de a minisztérium sajtóosztályán elzárkóztak attól, hogy ez ügyben a kormány szerdai üléséig – amikor a kabinet a védelmi felülvizsgálat koncepciójáról tárgyal - bárminemű információt adjanak. A pápai légikikötő bezárása mellett érvelők szerint a bezárás a haderőreform szempontjából indokolt, hiszen a hadseregnek jelenleg egy repülőezrede van, s ez bőven elférne akár a szakmai körökben elitnek számító kecskeméti repülőtéren is. Ráadásul a pápai bázis a békés nyugati és északi szomszédokhoz van közelebb, így ésszerű, hogy nem a biztonságpolitikai szempontból "rázósabb" országokhoz közel álló kecskeméti vagy szolnoki létesítményeknek mond búcsút a hadsereg. Mások szerint azonban nem az a kérdés, hogy bezárják-e a pápai bázist, hanem az, hogy mi lesz a bezárt létesítmény sorsa. Sokan ugyanis úgy vélik, a pápai reptér méregdrágán kiépített és még működő infrastruktúrája, valamint a nyolcvanas években felújított, jó állapotban lévő kifutópályája újrahasznosításért kiált.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Trump szerint a franciák valójában a párizsi klímaegyezmény ellen tüntetnek

Trump szerint a franciák valójában a párizsi klímaegyezmény ellen tüntetnek