Tetszett a cikk?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a Balaton vendégforgalma a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év hasonló időszakához képest erősen növekvő irányzatot mutat, amit a Magyar Turizmus Rt. is megrősített. A vendéglétszám 15, a vendégéjszakák száma majdnem 10 százalékkal növekedett a Balatonnál az év első négy hónapjában.

Kovács Miklós, a Magyar Turizmus Rt. balatoni irodájának igazgatója elmondta, hogy a Balaton-mellékre látogató belföldiek és külföldiek száma ebben az időszakban egyenlő mértékben emelkedett (15-15 százalék), a belföldiek vendégéjszaka-száma viszont jóval nagyobb mértékű növekedést mutat (24 százalék), mint a külföldieké (1,3 százalék). „Magyarország kereskedelmi szálláshelyeinek szobafoglaltsága 2003. első öt hónapjában 46 százalékos volt, ami jó eredmény. A május végéig vizsgált időszakban a vendégéjszakák száma a budapesti szállodákban visszaesett, a vidéki szállodákban, így a Balaton-partikban viszont növekedett az előző év hasonló időszakához képest" – állapította meg Kovács Miklós.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a Balaton vendégforgalma a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év hasonló időszakához képest erősen növekvő irányzatot mutat a vendéglétszám (2002-ben 129862 fő, 2003-ban 149485 fő, a növekedés 15 százalék), valamint a vendégéjszakák száma (2002-ben 481232 éj, 2003-ban 528361 éj, a bővülés 9,8 százalék) tekintetében. Az átlagos tartózkodási idő azonban 4,6 százalékkal 3,5 napra csökkent.
A kereskedelmi szálláshelyeken 2003. április végéig jegyzett vendégéjszakák számának 9,8 százalékos növekedéséből 7,8 százalékos növekedést a szállodáknál mutattak ki. A négycsillagos hotelekben a vendégéjszaka szám ennél jobban, 8,8 százalékkal emelkedett, ami 238166 Balatonnál eddig eltöltött "”négycsillagos éjszakát" jelent s igazolja a szálloda-fejlesztéseket – jelentette ki Kovács Miklós. A kiemelt balatoni üdülőkörzet – a 164 települést magába foglaló Balaton régió – kereskedelmi szálláshelyeit megvizsgálva kiderült, hogy e térségben a belföldi vendéglétszám az egy évvel ezelőttihez képest 15 százalékkal, 89920 főre növekedett.
Az idegenforgalom alakulását jelző másik fontos adat a vendégéjszakák száma, amely 23,8 százalékkal (224463-ra) emelkedett az elmúlt évi adatokhoz képest. A belföldi vendégek Balatonnál való átlagos tartózkodási ideje szintén emelkedett: 2002-ben 2,3, 2003-ban 2,5 napot töltött átlagosan a tónál a magyar vendég. Az év első négy hónapjában a külföldi vendégek száma, valamint a külföldiek vendégéjszaka-száma szintén növekedett 14,9 százalékkal (59565 főre), illetve 1,3 százalékkal (303898 éjszakára). A külföldiek átlagos balatoni tartózkodási ideje ennek megfelelően csökkent: 5,8 napról 5,1 napra.
A német nyelvterületről érkező vendégek száma továbbra is emelkedik (a vendéglétszám 21,4, a vendégéjszaka szám 2,2 százalékkal), akárcsak a közép-európai országokból érkezőké (vendéglétszám plusz 65,2, vendégéjszaka szám plusz 139,5 százalék). Jelentős csökkenést a Balatonnál a Benelux-államokból és a skandináv országokból származó vendégforgalom mutat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját

Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye

Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye