A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a Balaton vendégforgalma a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év hasonló időszakához képest erősen növekvő irányzatot mutat, amit a Magyar Turizmus Rt. is megrősített. A vendéglétszám 15, a vendégéjszakák száma majdnem 10 százalékkal növekedett a Balatonnál az év első négy hónapjában.

Kovács Miklós, a Magyar Turizmus Rt. balatoni irodájának igazgatója elmondta, hogy a Balaton-mellékre látogató belföldiek és külföldiek száma ebben az időszakban egyenlő mértékben emelkedett (15-15 százalék), a belföldiek vendégéjszaka-száma viszont jóval nagyobb mértékű növekedést mutat (24 százalék), mint a külföldieké (1,3 százalék). „Magyarország kereskedelmi szálláshelyeinek szobafoglaltsága 2003. első öt hónapjában 46 százalékos volt, ami jó eredmény. A május végéig vizsgált időszakban a vendégéjszakák száma a budapesti szállodákban visszaesett, a vidéki szállodákban, így a Balaton-partikban viszont növekedett az előző év hasonló időszakához képest" – állapította meg Kovács Miklós.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a Balaton vendégforgalma a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év hasonló időszakához képest erősen növekvő irányzatot mutat a vendéglétszám (2002-ben 129862 fő, 2003-ban 149485 fő, a növekedés 15 százalék), valamint a vendégéjszakák száma (2002-ben 481232 éj, 2003-ban 528361 éj, a bővülés 9,8 százalék) tekintetében. Az átlagos tartózkodási idő azonban 4,6 százalékkal 3,5 napra csökkent.
A kereskedelmi szálláshelyeken 2003. április végéig jegyzett vendégéjszakák számának 9,8 százalékos növekedéséből 7,8 százalékos növekedést a szállodáknál mutattak ki. A négycsillagos hotelekben a vendégéjszaka szám ennél jobban, 8,8 százalékkal emelkedett, ami 238166 Balatonnál eddig eltöltött "”négycsillagos éjszakát" jelent s igazolja a szálloda-fejlesztéseket – jelentette ki Kovács Miklós. A kiemelt balatoni üdülőkörzet – a 164 települést magába foglaló Balaton régió – kereskedelmi szálláshelyeit megvizsgálva kiderült, hogy e térségben a belföldi vendéglétszám az egy évvel ezelőttihez képest 15 százalékkal, 89920 főre növekedett.
Az idegenforgalom alakulását jelző másik fontos adat a vendégéjszakák száma, amely 23,8 százalékkal (224463-ra) emelkedett az elmúlt évi adatokhoz képest. A belföldi vendégek Balatonnál való átlagos tartózkodási ideje szintén emelkedett: 2002-ben 2,3, 2003-ban 2,5 napot töltött átlagosan a tónál a magyar vendég. Az év első négy hónapjában a külföldi vendégek száma, valamint a külföldiek vendégéjszaka-száma szintén növekedett 14,9 százalékkal (59565 főre), illetve 1,3 százalékkal (303898 éjszakára). A külföldiek átlagos balatoni tartózkodási ideje ennek megfelelően csökkent: 5,8 napról 5,1 napra.
A német nyelvterületről érkező vendégek száma továbbra is emelkedik (a vendéglétszám 21,4, a vendégéjszaka szám 2,2 százalékkal), akárcsak a közép-európai országokból érkezőké (vendéglétszám plusz 65,2, vendégéjszaka szám plusz 139,5 százalék). Jelentős csökkenést a Balatonnál a Benelux-államokból és a skandináv országokból származó vendégforgalom mutat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János

Meryl Streep nagymama lesz

Meryl Streep nagymama lesz

Budapestért kampányol Rózsa György

Budapestért kampányol Rózsa György

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban