Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) - az ügyészségen keresztül - a mai napon nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Kulcsár Attila ellen, mert a férfi nem jelent meg a gyanúsítotti kihallgatáson. Kulcsárt a Kereskedelmi és Hitelbank brókercégénél, a K and H Equitiesnél történt visszaéléssel kapcsolatban csütörtökre idézte be az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága.

Bánáti János, Kulcsár Attila jogi képviselője megjelent a rendőrség Aradi utcai épületénél 9 órakor, majd 10 óra előtt néhány perccel ki is jött onnan. Az ügyvéd az újságíróknak elmondta, átadta védői meghatalmazását. "Míg eddig jogi képviselő voltam, mostantól védőként járok el az ügyben" - tette hozzá az ügyvéd. Elmondta azt is, hogy Kulcsár Attila megbízásából átadott egy rövid nyilatkozatot a nyomozó hatóságnak, amelyet az újságírók előtt is ismertetett.
Ebben Kulcsár Attila úgy fogalmaz: "amikor két héttel ezelőtt jogi képviselőm útján a bank belső ellenőrzése felé önként feltártam a K and H Equities Rt. brókercégnél történt manipulációk tényét, természetesen tudtam, hogy ezt büntetőeljárás is követi. Akkor őszintén és megfontoltan döntöttem arról is, hogy a nyomozó hatóság előtt megjelenve az ügy feltárását elősegítem. Az ügy körül ezt követően kirobbant és egyre növekvő méretű politikai hullámverés és médiaérdeklődés időlegesen azonban korábbi elhatározásom megváltoztatására késztetett. Felkérem védőmet, Bánáti János ügyvédet, hogy ezen nyilatkozatomat kommentár nélkül ismertesse a hatóság és a sajtó képviselőivel."
Kulcsár Attilát a K and H Bank brókercége, a K and H Equities munkatársát a rendőrség sikkasztással akarja meggyanúsítani, melynek körülbelül 60-70 ügyfél lehet a károsultja, a kár pedig akár több milliárd forint is. A rendőrség rendelkezésére álló adatok azt mutatják, hogy Kulcsár Attila 2-3 évig folytatta tevékenységét, de eddig csupán egy magánszemély és egy társaság jelezte, hogy konkrét kár érte.
Kulcsár Attila elutazása előtt nem sokkal találkozott Áder Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével, illetve Tóth Andrással, a Miniszterelnöki Hivatal polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkárával. A fideszes politikus korábban arról tájékoztatott, hogy a K and H Equities munkatársa "politikai védelmet" kért tőle.
Tóth András pedig azt mondta: "Kulcsár Attila ügyében a Nemzetbiztonsági Hivatal már előzetes adatgyűjtést folytatott, amikor én egy közvetítő kérésére találkoztam vele. Azért egyeztem bele a találkozóba, mert azt reméltem, hogy kiegészíti ismereteinket erről a szövevényes ügyről." Kulcsár Attila ugyan részlegesen beismerte cselekményeit, ám ez nem volt elegendő az őrizetbe vételéhez vagy az úti okmányainak bevonásához - mondta korábban a politikai államtitkár.
Rendőrség: nem volt házkutatás július 7-e előtt
Csütörtökön a rendőrség cáfolta, hogy július 7-e előtt bármilyen nyomozati cselekményt hajtott volna végre a K and H Equities székhelyén, így házkutatást sem tartott. Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt: mielőtt Kulcsár Attila felkereste őt, a rendőrség már tartott egy házkutatást a K and H brókercégénél annak érdekében, hogy egy esetleges bűncselekmény fellelhető tárgyi bizonyítékait biztonságba helyezze.
Az adatvédelmi biztos óvná a K and H ügyben érintett személyek adatait
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos aggodalommal figyeli a K&H-ügyben zajló eseményeket - derül ki csütörtöki közleményéből. Az "egyik brókercég" - a közvélemény által vitathatónak vélt - ügyeihez kapcsolódva több olyan azonosítható személyre vonatkozó adat, tény, feltételezés kapott nyilvánosságot, amelyek megszerzése nyilvánosságra hozatala valószínűleg nem a személyes adatok védelméről hozott törvényi előírások szerint történt - olvasható a közleményben.
Péterfalvi, elődjének Majtényi Lászlónak korábban kiadott ajánlásához hasonlóan, úgy ítéli meg, hogy magánszemélyek befektetésére, iskolázottságára, családi, rokoni kapcsolataira büntetett előéletére és más személyes, különleges adatának nyilvánosságra hozatalára csak az érintett engedélyével van mód. Szerinte még a politikusok, közszereplők esetében sem lehet olyan szinten a nyilvánosságra hozni a személyes adatokat, például magánvagyonukat, mint amilyet egyesek szükségesnek tartanak jelen esetben.
A törvény figyelmen kívül hagyása, az érintett érdekeit jelentősen sértheti, ami bűncselekményt is megvalósíthat - vélekedik Péterfalvi. Az adatvédelmi biztos nem bejelentésre, hanem "az eseményeket nyomon követve" adta ki ajánlását. (MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sokak által várt funkció érkezik az Instagramba: időrendben láthatjuk a képeket

Sokak által várt funkció érkezik az Instagramba: időrendben láthatjuk a képeket

Meghalt Timár Mátyás, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke

Meghalt Timár Mátyás, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke

Csavarokkal teleszurkált virsli miatt pusztult el egy kutya Dorogon

Csavarokkal teleszurkált virsli miatt pusztult el egy kutya Dorogon

Tóta W.: Orbánértékelés, 2020

Tóta W.: Orbánértékelés, 2020

Fegyveres rablók vittek el Hongkongban hatszáz guriga vécépapírt

Fegyveres rablók vittek el Hongkongban hatszáz guriga vécépapírt

Már biztos: jön a Dacia elérhető árú villanyautója

Már biztos: jön a Dacia elérhető árú villanyautója