A csütörtökön kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján tegnap este Bécsben elfogták és kiadatási őrizetbe helyezték Kulcsár Attilát, a K and H Equities brókerét, akit több milliárd forint kárértékű sikkasztással gyanúsít a nyomozó hatóság. Kézre kerítése során titkosszolgálati eszközöket is bevetettek. Kulcsár védője szerint hetekig is eltarthat a kiadatási eljárás, a rendőrség pedig úgy véli, a volt befektetési tanácsadót egy hónapon belül átadják a magyar hatóságoknak.

Kulcsár Attilát csütörtök este 19 órakor fogták el az osztrák hatóságok az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága munkatársainak közreműködésével - mondta csütörtökön Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóságának helyettes vezetője. Ma újabb részletekkel szolgált Ferenczi László vezérőrnagy, az ORFK bűnügyi főigazgatója. Eszerint a rendőrség Kulcsárt a bécsi operaház elé csalta, ahol két magyar rendőr azonosította, majd az osztrák nyomozók őrizetbe vették. A nyomozó hatóság előzetes információi ugyanis arra utaltak, hogy a sajtóhíresztelésekkel ellentétben nem Spanyolországban, hanem Ausztriában tartózkodik a bróker, ezért a rendőrség kapcsolatba lépett az osztrák társszervekkel. "Mivel pontos tartózkodási helyét nem ismertük, ezért több lehetőséget számításba véve végül elértük, hogy Kulcsár Attila megjelenjen egy bizonyos helyen, ahol már várták a rendőrök" - mondta Ferenczi László. A bűnügyi főigazgató elmondta azt is, hogy a brókernél telefonszámokat, feljegyzéseket és Thaiföld bécsi nagykövetségének telefonszámát találták meg, amiből a nyomozók arra következtetnek, hogy vélhetően az ázsiai országba akart utazni Kulcsár.
Kulcsár védője, Bánáti János ügyvéd szerint ügyfele leghamarabb néhány héten belül kerülhet Magyarországra. "A kiadatási eljárásban lehet szerepem, bár ott még elsősorban osztrák ügyvéd jár el; az aktív védői munkám akkor kezdődhet meg, ha védencem Magyarországra kerül" - mondta Bánáti.
Salgó László, országos rendőrfőkapitány csütörtök este egy televíziós műsorban elmondta, hogy Kulcsár kézre kerítése során titkosszolgálati eszközöket is használtak. "Ezzel az akcióval frappáns választ adott a magyar rendőrség a különböző, rendőrséggel kapcsolatosan felmerült kritikákra, híresztelésekre" - jelentette ki Salgó.
Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője arról szólt, hogy amikor kiadták a nemzetközi ügyészi elfogatóparancsot, akkor "természetesen az ügyészség sokkal több mindent tudott, mint amit a sajtónak elmondott".
A K and H Equities most elfogott munkatársa, ha bebizonyosodik, hogy különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettét követte el, 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A jelenlegi adatok szerint az ügynek 60 károsultja van.
Kulcsár Attila körözésének és elfogásának előzménye az volt, hogy a férfi csütörtök délelőtt nem jelent meg gyanúsítotti kihallgatásán a rendőrségen, ezért az Országos Rendőr-főkapitányság nemzetközi elfogatóparancsot, a Fővárosi Főügyészség pedig nemzetközi ügyészi elfogatóparancsot bocsátott ki ellene.
Kulcsár Attilát, a Kereskedelmi és Hitelbank brókercégénél, a K and H Equitiesnél történt visszaéléssel kapcsolatban idézte be az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága. Bánáti János - ügyfele megbízásából - csütörtökön reggel egy rövid nyilatkozatot adott át a nyomozó hatóságnak. Ebben Kulcsár Attila elmondja: a bank belső ellenőrzésének önként feltárta a K and H Equities Rt. brókercégnél történt "manipulációk tényét", s ekkor "őszintén és megfontoltan döntött" arról is, hogy a nyomozó hatóság előtt megjelenve az ügy feltárását elősegíti. "Az ügy körül ezt követően kirobbant és egyre növekvő méretű politikai hullámverés és médiaérdeklődés időlegesen azonban korábbi elhatározásom megváltoztatására késztetett" - fogalmazott a gyanúsított. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz