A magyar diplomácia nem foglalkozik a kettős állampolgárság kérdésével, figyelembe véve az európai realitásokat, a közelgő EU-tagságot és azokat a tapasztalatokat, amelyeket a kedvezménytörvénnyel szerzett - közölte Tóth Tamás külügyi szóvivő. Július közepén a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy Magyarország kettős állampolgárságot adjon a délvidéki magyaroknak.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a kettős állampolgárság elérése pártja elsődleges céljai közé tartozik. A külügyi szóvivő szerint viszont a kettős állampolgárság esetleges kiszélesítése lavinát indíthatna el, hiszen "miért lenne több joguk a vajdasági magyaroknak a kettős állampolgárságra, mint például a kárpátaljaiaknak, a felvidékieknek, vagy azoknak, akik Burgenlandban élnek". Tóth Tamás úgy vélte, az Európai Unióban nem találkozna egyetértéssel, ha Magyarország foglalkozna a kérdéssel. "Ez problémákat generálhatna, márpedig a magyar külpolitika a régió stabilitásának, nem pedig a problémák generálásának irányában megy" - mondta.
Sem Magyarországnak, sem a vajdasági magyaroknak nem érdeke, hogy utóbbiak elhagyják szülőföldjüket, éppen ellenkezőleg - hangsúlyozta Tóth. "A Külügyminisztérium nem a kettős állampolgárság kérdésével foglalkozik, hanem azt a problémát próbálja kezelni, milyen nehézségeket jelenthet a vajdasági magyarság számára, hogy Magyarország novembertől vízumkötelezettséget vezet be Szerbia-Montenegróval szemben" - mondta a szóvivő, aki szerint a vajdasági magyarok képviselői a vízumrendszer bevezetése miatt aggódnak, és erre gondolják megoldásnak a kettős állampolgárságot, "de a két dolognak nincs köze egymáshoz".
Kiemelte, hogy Magyarország csupán közelgő EU-tagsága miatt vezet be novembertől vízumkötelezettséget Szerbia-Montenegróval szemben, s a tárca fontos tényezőként számol azzal, hogy Szerbia-Montenegró minél hamarabb az Európai Unió tagjává válik. Ha Belgrád megfelel a vonatkozó kritériumoknak, akkor Magyarország szorgalmazni fogja, hogy Szerbia-Montenegró lekerüljön az EU vízumkötelezetti listájáról - vélte a szóvivő.
Magyarország hosszabb ideje folytat biztató tárgyalásokat Szerbia-Montenegróval és Ukrajnával arról, hogy a két szomszédos országban élő magyarok a legegyszerűbb módon, a leggyorsabban és a legolcsóbban tudjanak beutazni Magyarországra. Végleges megállapodás még nem született, de a szóvivő szerint "minden bizonnyal" sikerül elérni, hogy a magyarok hosszabb időre szóló, többszöri beutazást lehetővé tevő és olcsó magyar vízumot kapjanak, s elképzelhető, hogy bizonyos kategóriákban Magyarország vízummentességet is biztosítani tud számukra.
A szomszédos országokban élő magyarok úgynevezett szuperkedvezményes eljárásban juthatnak magyar állampolgársághoz, vagyis egy év magyarországi tartózkodást követően kérhetik honosításukat. Mások számára ez csak nyolc év után lehetséges. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?