Tetszett a cikk?

A magyar diplomácia nem foglalkozik a kettős állampolgárság kérdésével, figyelembe véve az európai realitásokat, a közelgő EU-tagságot és azokat a tapasztalatokat, amelyeket a kedvezménytörvénnyel szerzett - közölte Tóth Tamás külügyi szóvivő. Július közepén a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy Magyarország kettős állampolgárságot adjon a délvidéki magyaroknak.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a kettős állampolgárság elérése pártja elsődleges céljai közé tartozik. A külügyi szóvivő szerint viszont a kettős állampolgárság esetleges kiszélesítése lavinát indíthatna el, hiszen "miért lenne több joguk a vajdasági magyaroknak a kettős állampolgárságra, mint például a kárpátaljaiaknak, a felvidékieknek, vagy azoknak, akik Burgenlandban élnek". Tóth Tamás úgy vélte, az Európai Unióban nem találkozna egyetértéssel, ha Magyarország foglalkozna a kérdéssel. "Ez problémákat generálhatna, márpedig a magyar külpolitika a régió stabilitásának, nem pedig a problémák generálásának irányában megy" - mondta.
Sem Magyarországnak, sem a vajdasági magyaroknak nem érdeke, hogy utóbbiak elhagyják szülőföldjüket, éppen ellenkezőleg - hangsúlyozta Tóth. "A Külügyminisztérium nem a kettős állampolgárság kérdésével foglalkozik, hanem azt a problémát próbálja kezelni, milyen nehézségeket jelenthet a vajdasági magyarság számára, hogy Magyarország novembertől vízumkötelezettséget vezet be Szerbia-Montenegróval szemben" - mondta a szóvivő, aki szerint a vajdasági magyarok képviselői a vízumrendszer bevezetése miatt aggódnak, és erre gondolják megoldásnak a kettős állampolgárságot, "de a két dolognak nincs köze egymáshoz".
Kiemelte, hogy Magyarország csupán közelgő EU-tagsága miatt vezet be novembertől vízumkötelezettséget Szerbia-Montenegróval szemben, s a tárca fontos tényezőként számol azzal, hogy Szerbia-Montenegró minél hamarabb az Európai Unió tagjává válik. Ha Belgrád megfelel a vonatkozó kritériumoknak, akkor Magyarország szorgalmazni fogja, hogy Szerbia-Montenegró lekerüljön az EU vízumkötelezetti listájáról - vélte a szóvivő.
Magyarország hosszabb ideje folytat biztató tárgyalásokat Szerbia-Montenegróval és Ukrajnával arról, hogy a két szomszédos országban élő magyarok a legegyszerűbb módon, a leggyorsabban és a legolcsóbban tudjanak beutazni Magyarországra. Végleges megállapodás még nem született, de a szóvivő szerint "minden bizonnyal" sikerül elérni, hogy a magyarok hosszabb időre szóló, többszöri beutazást lehetővé tevő és olcsó magyar vízumot kapjanak, s elképzelhető, hogy bizonyos kategóriákban Magyarország vízummentességet is biztosítani tud számukra.
A szomszédos országokban élő magyarok úgynevezett szuperkedvezményes eljárásban juthatnak magyar állampolgársághoz, vagyis egy év magyarországi tartózkodást követően kérhetik honosításukat. Mások számára ez csak nyolc év után lehetséges. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását

Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását

Pihenve tanulunk, nem gyakorlás közben

Pihenve tanulunk, nem gyakorlás közben

Amiért végül Szerbiában oltattam be magam

Amiért végül Szerbiában oltattam be magam