Szász Károly szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem tudhatott korábban a K and H brókercégénél történt visszaélésekről, mert csak a cégektől kapott adatok alapján vizsgálódhat. Szerinte Kulcsár Attila ügyfélköre nemcsak résztvevője, hanem részben haszonélvezője volt a rendszernek. Szász kijelentette, nem kér és nem is fogadna el politikai védelmet egyik párttól sem.

Szász Károly a felügyelet tevékenységét bíráló kormányzati megnyilatkozásokra reagálva elmondta: "a felügyelet egy szakmai szervezet, döntéseiért, tevékenységéért maximálisan kiáll minden szakmai kontrollt." Szász szerint csak azokból az adatokból dolgozhat, amelyeket a pénzügyi intézmények a rendelkezésére bocsátanak, így nem róható fel a PSZÁF-nak, hogy évekre visszamenőleg nem tudta feltárni a K and H Equitiesnél, illetve jogelődjénél történt visszaéléseket.
Az elnök megerősítette: Kulcsár Attila jogellenes tevékenysége csak most, a Pannonplast-üggyel kapcsolatban derült ki, tehát nem igaz az, hogy a PSZÁF elnöke évek óta tudott volna Kulcsár Attila visszaéléseiről, ellenkezőleg, a felügyelet és személyesen ő is csak néhány napja, néhány hete tud a gyanúsított Kulcsár Attila hamisított brókerbizonyítványáról.
A konkrét üggyel kapcsolatban kérdésekre válaszolva elmondta: vélhetően a K and H Equitiesnél tudatos bűncselekmény-sorozat történt. Mivel a PSZÁF-nak nincs nyomozati jogköre, a visszásságokra csupán akkor tudott fényt deríteni a PSZÁF, amikor a Pannonplast felvásárlás ügyével foglalkozott. Kulcsár Attila ügyével kapcsolatban Szász elmondta, egyetlen ügyfél sem jelezte, hogy vele kapcsolatban elírás történt volna. Így feltételezhető, hogy ez az ügyfélkör nemcsak résztvevője, hanem részben haszonélvezője volt a rendszernek, illetve ez az ügyfélkör hozzájárult ahhoz, hogy a visszaélés-sorozat előálljon.
Szász Károly az elmúlt napokban tett nyilatkozatokra reagálva kiemelte: "sem a Fidesz, sem más szervezet számomra nem kíván politikai védelmet adni, én nekem nincs szükségem politikai védelemre, és nem kértem politikai védelmet és nem is fogadnék el." "Nekünk, mint szakmai szervezetnek" - mondta Szász - "nem szükséges politikai védelmet adni, nem is fogadnánk el, és saját magunkat meg tudjuk védeni".
Végezetül arra is kitért, hogy külföldön a felügyeleti szervezetek értetlenül állnak az ügy előtt, többen azt kérdezik: miért nem jutalmazták a PSZÁF szakembereit azért, hogy felderítették a visszásságokat.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast