Tetszett a cikk?

Szász Károly szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem tudhatott korábban a K and H brókercégénél történt visszaélésekről, mert csak a cégektől kapott adatok alapján vizsgálódhat. Szerinte Kulcsár Attila ügyfélköre nemcsak résztvevője, hanem részben haszonélvezője volt a rendszernek. Szász kijelentette, nem kér és nem is fogadna el politikai védelmet egyik párttól sem.

Szász Károly a felügyelet tevékenységét bíráló kormányzati megnyilatkozásokra reagálva elmondta: "a felügyelet egy szakmai szervezet, döntéseiért, tevékenységéért maximálisan kiáll minden szakmai kontrollt." Szász szerint csak azokból az adatokból dolgozhat, amelyeket a pénzügyi intézmények a rendelkezésére bocsátanak, így nem róható fel a PSZÁF-nak, hogy évekre visszamenőleg nem tudta feltárni a K and H Equitiesnél, illetve jogelődjénél történt visszaéléseket.
Az elnök megerősítette: Kulcsár Attila jogellenes tevékenysége csak most, a Pannonplast-üggyel kapcsolatban derült ki, tehát nem igaz az, hogy a PSZÁF elnöke évek óta tudott volna Kulcsár Attila visszaéléseiről, ellenkezőleg, a felügyelet és személyesen ő is csak néhány napja, néhány hete tud a gyanúsított Kulcsár Attila hamisított brókerbizonyítványáról.
A konkrét üggyel kapcsolatban kérdésekre válaszolva elmondta: vélhetően a K and H Equitiesnél tudatos bűncselekmény-sorozat történt. Mivel a PSZÁF-nak nincs nyomozati jogköre, a visszásságokra csupán akkor tudott fényt deríteni a PSZÁF, amikor a Pannonplast felvásárlás ügyével foglalkozott. Kulcsár Attila ügyével kapcsolatban Szász elmondta, egyetlen ügyfél sem jelezte, hogy vele kapcsolatban elírás történt volna. Így feltételezhető, hogy ez az ügyfélkör nemcsak résztvevője, hanem részben haszonélvezője volt a rendszernek, illetve ez az ügyfélkör hozzájárult ahhoz, hogy a visszaélés-sorozat előálljon.
Szász Károly az elmúlt napokban tett nyilatkozatokra reagálva kiemelte: "sem a Fidesz, sem más szervezet számomra nem kíván politikai védelmet adni, én nekem nincs szükségem politikai védelemre, és nem kértem politikai védelmet és nem is fogadnék el." "Nekünk, mint szakmai szervezetnek" - mondta Szász - "nem szükséges politikai védelmet adni, nem is fogadnánk el, és saját magunkat meg tudjuk védeni".
Végezetül arra is kitért, hogy külföldön a felügyeleti szervezetek értetlenül állnak az ügy előtt, többen azt kérdezik: miért nem jutalmazták a PSZÁF szakembereit azért, hogy felderítették a visszásságokat.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felrobbant egy családi ház Mátranovákon

Felrobbant egy családi ház Mátranovákon

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Rengeteg új fotó érkezett a Marsról, a Perseverance küldte őket

Rengeteg új fotó érkezett a Marsról, a Perseverance küldte őket