Tetszett a cikk?

Az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelemről szóló ENSZ-egyezmény, az UNCCD meghatározása szerint Magyarország egész területe aszállyal sújtott térségnek tekintendő. Egyebek között ezt a megállapítást tartalmazza az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) aszálystratégia-tervezete.

Az elmúlt évtizedben az aszály következtében a magyar mezőgazdaságban keletkezett jelentős károk – továbbá az aszály valószínűségének a klimatikus változások következtében feltételezett növekedése – miatt határozta el a szaktárca az aszálystratégia kidolgozását. Magyarország egyes területein az aszály előfordulásának valószínűsége növekvő tendenciát mutat. A megfigyelések szerint az elmúlt években a mérsékelt aszály előfordulásának valószínűsége minden évszakban jelentősen nőtt. Emellett a tavaszi, valamint a téli időszakban a rendkívüli aszályok előfordulásának valószínűsége is nagyobb lett.
Az FVM legutóbbi felmérése is alátámasztja az aszály jelentős kártételét, a kalászos gabonáknál ugyanis – különösen az őszi búzánál – jelentős terméskieséssel lehet számolni. A többi mezőgazdaság kultúránál – napraforgó kukorica, cukorrépa, zöldség, gyümölcs – a veszteség még teljes biztonsággal nem ítélhető meg. A terméskiesés ugyanis függhet a csapadékhelyzet további alakulásától. Az agrártárcánál végzett termésbecslés alapján az őszi és tavaszi kalászos gabonáknál, valamint az őszi káposztarepcénél a terméskilátások jelentős mértékben maradtak el az előző évi és az elmúlt öt év átlagának terméseredményeitől. Az őszi búzánál a terméskiesés mértékét a szakértők 16,5 százalékra, az őszi árpánál 7,5 százalékra, a rozsnál 13,5 százalékra, a tritikálénál 8 százalékra, a tavaszi árpánál 7 százalékra, az őszi káposztarepcénél pedig 15 százalékra becsülték az előző évhez viszonyítva. Még ennél is nagyobb a kiesés mértéke, ha az elmúlt öt év átlageredményeit veszik alapul.
Az őszi búzánál a szakértők 2,9 tonnás hektáronkénti átlagtermést becsültek, az őszi árpánál 2,7 tonnás hektáronkénti hozammal számoltak, a rozsnál 1,7 tonnás termést reméltek betakarítani. A tritikálé és a tavaszi árpa hozamát egyaránt 2,5 tonnásra, az őszi káposztarepcéét 1,4 tonnásra becsülték hektáronként. Az agrártárca megyei földművelésügyi hivatalainak jelentései alapján összeállított július közepi felmérés szerint az addig betakarított termések átlagmennyiségét figyelembe véve őszi búzából 2,7 tonnás, őszi árpából 2,5 tonnás, rozsból 1,3 tonnás, tritikáléból 2 tonnás, tavaszi árpából 2,3 tonnás, őszi káposztarepcéből pedig 1,4 tonnás volt a betakarított átlagmennyiség hektáronként. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját

Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját

Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről