Tetszett a cikk?

A lengyel vezetésű nemzetközi hadosztály a terveknek megfelelően szeptember 15-re eléri a készenléti szintet a felelősségi övezetben; az erők 90 százaléka már Irakban van - közölte az MTI-vel Tokovitz József ezredes, aki Magyarországot képviseli a térségért felelős amerikai középső parancsnokságon a floridai Tampában. Az ezredes fenntartással fogadta a The Washington Post értesülését, miszerint a merényletek miatt elhalasztják a felelősség átadását a nemzetközi hadosztálynak.

A hivatalos átadás-átvétel szerdán lesz Babilonban a hadosztály-parancsnokság és az amerikai első tengerészgyalogos expedíciós erő között. A tényleges átadás-átvétel már megkezdődött, elsőként Kerbela tartománnyal, ahol augusztus 26-án a bolgár zászlóalj megkezdte a járőrözést. Az átvétel folyamatosan halad. Az amerikai tengerészgyalogosok csak azután távoznak majd, hogy a nemzetközi hadosztály átveszi tőlük az összes tevékenységet. Az sem biztos, hogy a felszabaduló amerikai erőket kivonják Irakból, lehet, hogy átcsoportosítják őket az országban - mondta Tokovitz.
A hadosztály parancsnoka és a parancsnokság már megkezdte működését Babilonban, enélkül a többnemzetiségű erő egyetlen tartományt sem vehetett volna át, mivel a hadosztályban részt vevő országok a hadműveleti irányítás jogát a hadosztály lengyel parancsnokának adták át - jelentette ki az ezredes. Az amerikaiak nem gyakorolnak közvetlen irányítást, csak áttételesen, a hadosztály parancsnokának felettese a hierarchiában az Irakban állomásozó szárazföldi erőket vezénylő Ricardo Sanchez tábornok, hadtestparancsnok.
A parlamenti határozat által biztosított háromszáz magyar katonából 295 már Irakban van, öt fő még Kuvaitban vár arra, hogy továbbutazzon. A szállító zászlóalj létszáma 292 fő, nyolc személy pedig különböző parancsnokságokon és törzsekben szolgál. Isaszegi János dandártábornok a hadtestparancsnokságon, Bagdadban teljesít szolgálatot Ricardo Sanchez tábornok hadműveleti csoportfőnök-helyetteseként. Hét fő szolgál a hadosztály babiloni parancsnokságán, köztük Hautziner Gyula ezredes a hadosztály logisztikai főnöke, Nyitrai Károly ezredes pedig a látogató és protokollirodát vezeti.
A szállító zászlóalj a Babilonhoz közeli, hillai táborban beköltözött a számukra kijelölt légkondicionált épületekbe, amelyek a helyi viszonyokhoz képest kiváló elhelyezést jelentenek. Hillában a magyarokon kívül lengyel, román és szlovák katonák állomásoznak, a tábort mongol katonák biztosítják. A magyar szállító zászlóalj a lengyel hadosztály-közvetlen logisztikai-utánpótlási zászlóaljjal települt egy körletbe. A magyar zászlóalj ugyancsak közvetlenül a hadosztály parancsnoksága alá tartozik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, mi állhat az érdi vendetta hátterében

Kiderült, mi állhat az érdi vendetta hátterében

Európában is pénzt ad a jobb videókért a TikTok, 20 milliárd forintot osztanak szét

Európában is pénzt ad a jobb videókért a TikTok, 20 milliárd forintot osztanak szét

Ismét több mint 1100 új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában

Ismét több mint 1100 új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában