A lengyel vezetésű nemzetközi hadosztály a terveknek megfelelően szeptember 15-re eléri a készenléti szintet a felelősségi övezetben; az erők 90 százaléka már Irakban van - közölte az MTI-vel Tokovitz József ezredes, aki Magyarországot képviseli a térségért felelős amerikai középső parancsnokságon a floridai Tampában. Az ezredes fenntartással fogadta a The Washington Post értesülését, miszerint a merényletek miatt elhalasztják a felelősség átadását a nemzetközi hadosztálynak.

A hivatalos átadás-átvétel szerdán lesz Babilonban a hadosztály-parancsnokság és az amerikai első tengerészgyalogos expedíciós erő között. A tényleges átadás-átvétel már megkezdődött, elsőként Kerbela tartománnyal, ahol augusztus 26-án a bolgár zászlóalj megkezdte a járőrözést. Az átvétel folyamatosan halad. Az amerikai tengerészgyalogosok csak azután távoznak majd, hogy a nemzetközi hadosztály átveszi tőlük az összes tevékenységet. Az sem biztos, hogy a felszabaduló amerikai erőket kivonják Irakból, lehet, hogy átcsoportosítják őket az országban - mondta Tokovitz.
A hadosztály parancsnoka és a parancsnokság már megkezdte működését Babilonban, enélkül a többnemzetiségű erő egyetlen tartományt sem vehetett volna át, mivel a hadosztályban részt vevő országok a hadműveleti irányítás jogát a hadosztály lengyel parancsnokának adták át - jelentette ki az ezredes. Az amerikaiak nem gyakorolnak közvetlen irányítást, csak áttételesen, a hadosztály parancsnokának felettese a hierarchiában az Irakban állomásozó szárazföldi erőket vezénylő Ricardo Sanchez tábornok, hadtestparancsnok.
A parlamenti határozat által biztosított háromszáz magyar katonából 295 már Irakban van, öt fő még Kuvaitban vár arra, hogy továbbutazzon. A szállító zászlóalj létszáma 292 fő, nyolc személy pedig különböző parancsnokságokon és törzsekben szolgál. Isaszegi János dandártábornok a hadtestparancsnokságon, Bagdadban teljesít szolgálatot Ricardo Sanchez tábornok hadműveleti csoportfőnök-helyetteseként. Hét fő szolgál a hadosztály babiloni parancsnokságán, köztük Hautziner Gyula ezredes a hadosztály logisztikai főnöke, Nyitrai Károly ezredes pedig a látogató és protokollirodát vezeti.
A szállító zászlóalj a Babilonhoz közeli, hillai táborban beköltözött a számukra kijelölt légkondicionált épületekbe, amelyek a helyi viszonyokhoz képest kiváló elhelyezést jelentenek. Hillában a magyarokon kívül lengyel, román és szlovák katonák állomásoznak, a tábort mongol katonák biztosítják. A magyar szállító zászlóalj a lengyel hadosztály-közvetlen logisztikai-utánpótlási zászlóaljjal települt egy körletbe. A magyar zászlóalj ugyancsak közvetlenül a hadosztály parancsnoksága alá tartozik. (MTI)

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hivatalos: Felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Hivatalos: Felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Három meccsre eltiltották Király Gábort

Három meccsre eltiltották Király Gábort

Politico: Nem áll jól Orbán szénája

Politico: Nem áll jól Orbán szénája

Nincs elég műtőssegéd, elmaradtak a műtétek a Fiumei úti baleseti sebészeten

Nincs elég műtőssegéd, elmaradtak a műtétek a Fiumei úti baleseti sebészeten

50 millió ember ingyen játszik vele, de 499 937 csalót már kidobtak a sikerjátékból

50 millió ember ingyen játszik vele, de 499 937 csalót már kidobtak a sikerjátékból