Tetszett a cikk?

A Magyar Köztársaság az egyetlen rendszerváltó ország, ahol nem született új alkotmány - jelentette ki Szili Katalin házelnök a Lomnici Zoltán főbíróval a Legfelsőbb Bíróságon (LB) kedden folytatott megbeszélését követően.

"A jelenlegi alkotmány nem rossz" - szögezte le Szili Katalin. Ám minthogy Magyarország az egyetlen rendszerváltó ország, ahol nem született új alkotmány, szerinte ki kellene használni azt a "kegyelmi állapotot", amely ahhoz kapcsolódik, hogy jövőre lesz 15 éves a Magyar Köztársaság és csatlakozik az EU-hoz. "Szeretném, ha a politikai közélet arról szólna, amiért minket megválasztottak", a társadalom sorsáról, nem pedig botrányokról, felfújt koholt ügyekről - szögezte le Szili Katalin. "Az alkotmány lenne az, ami az egy asztalhoz ülést elősegítené", így egy önmagával megbékélt társadalom léphetne az unióba - tette hozzá.
Lomnici Zoltán szerint az alkotmányozásnak két feltétele van, egy politikai és egy szakmai: a politikai pártok jogalkotási szándékába a harmadik hatalmi ág nem szólhat bele, de a szakmai hátteret illetően segítséget ajánlott a főbíró. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

Tényleg a Microsoft veheti meg az amerikai TikTokot

Tényleg a Microsoft veheti meg az amerikai TikTokot

A bécsi parlament mellett kivirágzik a villamosmegálló

A bécsi parlament mellett kivirágzik a villamosmegálló