Előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a brókerbotrány elmúlt napokban őrizetbe vett három gyanúsítottját vasárnap. Rejtő E. Tibort, a K and H Bank volt vezérigazgatóját és Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét sikkasztással, míg Bitvai Miklóst, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatóját sikkasztással és magánokirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség.

Szökés, elrejtőzés, a büntetőeljárás megnehezítésének, a tanúk befolyásolásának és az okiratok elrejtésének veszélye miatt helyezte a bíróság előzetes letartóztatásba a gyanúsítottakat. A folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsított Rejtő E. Tibor az eljárás jelenlegi adatai szerint tudott Kulcsár Attila átutalások révén elkövetett bűncselekményeiről, segítette azokat, és ezért részesedést kapott, összesen mintegy 90 millió forintot.
Az előzetes letartóztatás elrendeléséről szóló elsőfokú bírói végzés indoklása szerint alapos a gyanú arra, hogy Rejtő E. Tibor hatáskörét túllépve, a bank belső szabályzatát megszegve arra utasította a K and H Equities brókercég alkalmazottait, hogy Kulcsár ügyfeleinek ne küldjenek kimutatást számláik egyenlegéről. A bankvezető így tette lehetővé, hogy Kulcsár leplezni tudja tevékenységét munkatársai és ügyfelei előtt, és elkövesse a bűncselekményeket.
A szintén folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsított Garamszegi Gábor a nyomozás eddigi adatai szerint 23 esetben kötött fiktív adásvételi szerződést. Ezekben a Betonút Rt. adott el értékpapírokat, ám kifizetés nem történt, és az ügylet célja valójában az volt, hogy Kulcsár Attila részére anyagi javakat biztosítson szabad felhasználásra, összesen több mint 2 milliárd forint értékben. Garamszegi további 27 esetben összesen 3,3 milliárd forint átutalásáról rendelkezett a Betonút Rt. K and H Equities-nél vezetett számlájáról a K and H Bank technikai számlájára, hogy Kulcsár banki beosztását felhasználva rendelkezzen erről az összegről, és azt cégeknek, magánszemélyeknek átutalja. A végzés szerint Garamszegi Gábor a rá bízott vagyonnal sajátjaként rendelkezett.
Bitvai Miklós - akit szintén folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítanak - nyolc esetben több mint 4 milliárd forint átutalásáról rendelkezett az Állami Autópályakezelő Rt. K and H Equties-nél vezetett számlájáról a K and H Bank technikai számlájára, hogy Kulcsár Attila banki beosztását felhasználva ezen összegekkel rendelkezzék. A nyomozó hatóság magánokirat-hamisítással is gyanúsítja Bitvai Miklóst, mert a volt vezérigazgató a leleplezéstől tartva az átutalások időpontjával, összegszerűségével egybevágó hamis szerződéseket készített Kulcsár Attilával.
Miután a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek az előzetes letartóztatásba vétel ellen, másodfokon a Fővárosi Bíróság elé kerül az ügy. Ez azonban nem akadálya annak, hogy a PKKB végzése nyomán vasárnap előzetes letartóztatásba kerüljenek a gyanúsítottak. (MTI)

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ami ötször drágább, az ötször jobb is? Kipróbáltuk a csuklónkkal

Ami ötször drágább, az ötször jobb is? Kipróbáltuk a csuklónkkal

Szexista reklám miatt mentek neki a közlekedési minisztériumnak Németországban

Szexista reklám miatt mentek neki a közlekedési minisztériumnak Németországban

Nagyobb teljesítmény, kisebb fogyasztás: hamarosan bemutatkozik a legerősebb mobil lapkakészlet

Nagyobb teljesítmény, kisebb fogyasztás: hamarosan bemutatkozik a legerősebb mobil lapkakészlet

Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont

Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont

Nem Trump miatt persze, de meggondolta magát a General Motors

Nem Trump miatt persze, de meggondolta magát a General Motors

Itt megnézheti, lottómilliárdos lett-e

Itt megnézheti, lottómilliárdos lett-e