Tetszett a cikk?

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint konkrét ügyben a felügyeletet semmilyen államigazgatási szerv nem vizsgálhatja. Szász a miniszterelnök kezdeményezésére indított pénzügyminiszteri vizsgálattal összefüggésben csütörtökön hangsúlyozta, hogy a vizsgálatot vezetők valamilyen mértékben érintettek. Máté Dániel, a PM főosztályvezetője szerint a pénzügyminiszter semmilyen formában nem érintett az ügyben, ezért fontolóra veszi, hogy jogi úton kér elégtételt jó hírének megsértéséért.

"Az érintettséget elfogultságként kell értelmezni ebben az esetben" – mondta, indoklásként hozzátéve: a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is olyan intézményeknél dolgoztak, amelyek a PSZÁF-vizsgálat idején kifogásolható magatartást tanúsítottak. Szász szerint a kormánynak lett volna lehetősége megtárgyalni a felügyelet beszámolóit, és azzal kapcsolatban egyeztetni vagy tárgyalni, ám ezt a kabinet elmulasztotta. "Mivel a beszámolót a kormány nem hagyta jóvá, így az az illetékes parlamenti bizottságok elé sem kerülhetett" - mondta.
A Felügyeleti Tanács külföldi tagjai, Wolfgang Artopoeus, a Német Bankfelügyelet korábbi elnöke és Robin McConnachie, a Bank of England nyugalmazott igazgatója kifejtették: hazájukban a felügyelet munkájába a kormány nem avatkozik be. McConnachie szerint nincs olyan felügyelő, aki garantálni tudná, hogy ne történjen csalás az általa felügyelt pénzintézeteknél. Artopoeus hasonlóképpen vélekedve elmondta, hogy a bankfelügyelet feladata, hogy prudens működésre szorítsa a bankokat, a bűncselekmények felderítése azonban a rendőrség feladata.
Szász Károly téved, amikor azt állítja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tevékenységét egyetlen államigazgatási szerv sem vizsgálhatja - mondta Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője a PSZÁF elnökének csütörtökön kifejtett véleményére reagálva. Máté szerint mivel a PSZÁF-ot a pénzügyminiszter felügyeli, ezért a vizsgálatot a PM ezzel megbízott köztisztviselője, Thuma József közigazgatási államtitkár vezeti. A főosztályvezető kijelentette: a pénzügyminiszter semmilyen formában nem érintett a K and H Equitiesnél elkövetett csalássorozatban, ezért fontolóra veszi, hogy jogi úton kér elégtételt jó hírének megsértéséért. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Tíz százalékkal magasabb minimálbért szeretne a legnagyobb magyar szakszervezet

Tíz százalékkal magasabb minimálbért szeretne a legnagyobb magyar szakszervezet

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból