Tetszett a cikk?

A központi költségvetési támogatásokból megvalósuló beruházások "sokcsatornás rendszerének" felülvizsgálatát javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a pénzügyi és a belügyi tárca vezetőjének. Az ÁSZ szerint a helyi önkormányzatok támogatási rendszerében lévő problémák 2002-ben sem csökkentek.

Az ÁSZ a napokban tette közzé honlapján jelentését a helyi önkormányzatok beruházásaihoz és rekonstrukcióihoz nyújtott 2002. évi címzett és céltámogatások igénybevételéről és felhasználásának vizsgálatáról. Az ellenőrző szervezet 77 önkormányzat 121 beruházását vizsgálva fogalmazta meg megállapításait, következtetéseit, javaslatait.
Az ÁSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy az általa szorgalmazott felülvizsgálat során már tekintettel kell lenni az Európai Unió támogatási rendszerére is. "A támogatások egységesítése, összevonása - különösen a szennyvízközmű beruházásoknál - elősegítené a pénzeszközök koncentrált felhasználása révén a támogatások hatékonyságának növelését, azok átláthatóságának, ellenőrizhetőségének javulását" - áll a jelentésben.
A dokumentum rámutat arra, hogy a helyi önkormányzatok fejlesztéseinek irányát, a korábbi évekhez hasonlóan, az elmúlt évben is a címzett és céltámogatások rendszere határozta meg, ez a támogatási forma biztosította a fejlesztési források meghatározó - 50, illetve 80 százalékos – arányát.
A jelentés szerint a helyi önkormányzatok támogatási rendszerében lévő problémák 2002-ben sem csökkentek. A helyhatóságoknak a többi közt gondot okozott a központi támogatásokhoz szükséges saját forrás biztosítása. Az ÁSZ-dokumentum kitér arra is, hogy a vizsgált önkormányzatok a támogatásokkal való elszámolási kötelezettségüknek az esetek 85,7 százalékában tettek eleget, de a törvényesség vonatkozásában az előző években tapasztalt, folyamatosan javuló tendencia 2002-ben kismértékben megtört.
Az ÁSZ vizsgálatai által feltárt jogosulatlan támogatási előirányzat-lekötések és jogtalan támogatás-igénybevételek összege és aránya 1996 és 2001 év között folyamatosan csökkent, míg 2002-ben újra emelkedett. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?

40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?

Magyar orvoscsapat Bejrútban: "Akárhová megyünk, halmokban áll az üvegszilánk"

Magyar orvoscsapat Bejrútban: "Akárhová megyünk, halmokban áll az üvegszilánk"

Szabadulhatnak Ronaldinhóék

Szabadulhatnak Ronaldinhóék