Tetszett a cikk?

Az öt önkormányzati szövetség vezetője és a főpolgármester közös nyilatkozatukban jelentették ki: a beterjesztett költségvetéshez képest 50 milliárd forint többlet kellene az idei szint megtartásához. Az 50 milliárd forintban benne van a városi tömegközlekedési cégeknek nyújtandó 12 milliárd forint is, amely összesen 60 várost érintene.

Az önkormányzati szövetségek vezetői azt kérik a kormánytól, teljesítse ígéretét: valósítsa meg a közigazgatási, közszolgáltatási és önkormányzati finanszírozási reformot és a beterjesztetthez képest 50 milliárd forinttal többet fordítson az önkormányzatokra - jelentette ki Demszky Gábor. A budapesti főpolgármester a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ), a Magyar Faluszövetségnek, a Községi Önkormányzatok Szövetségének (KÖSZ), a Kistérségi Önkormányzatok Szövetségének és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetőivel tartott megbeszélést az önkormányzatok napján a jövő évi költségvetésről.
Immár a negyedik szabadon választott kormány érzi úgy, legegyszerűbb, ha az önkormányzatok pénzéből szanálja a költségvetést. Az elmúlt években az önkormányzatok valahogy túlélték a folyamatos megszorításokat, mára azonban többségük felélte tartalékait - jelentette ki Demszky Gábor. A jövő évi költségvetés tervezete szerint az önkormányzatoknak kevesebb pénzből több feladatot kellene ellátniuk, ami bezáró iskolákat, elmaradó beruházásokat, leálló tömegközlekedést, azaz az önkormányzatiság felszámolását jelenti - mondta, emlékezteteve: a kormány azt ígérte, felszámolja az önkormányzatokat megkülönböztető diszkriminatív szabályozásokat. Az önkormányzati szövetségek vezetői garanciát kérnek az önkormányzati finanszírozási rendszer gyökeres reformjára 2004-ben és a kistérségi rendszer 2005-ös bevezetésére; azaz a kormány biztosítsa a kötelező feladatokhoz a szükséges pénzügyi fedezetet - mondta Demszky Gábor.
Megoldást kell találni az olyan fedezetlen önkormányzati feladatok normatív finanszírozására, mint például a nagyvárosi tömegközlekedés vagy a belterületi utak felújításra - olvasható a közös nyilatkozatban. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke - megjegyezve, hogy az Antall-kormányt ők nem látják felelősnek a kialakult helyzetért - kijelentette: álláspontjuk szerint nem 50, hanem 100 milliárd forint plusz forrás szükséges, hogy az önkormányzatok "tartani tudják" a 2003-as szintet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felvásárolta az állam az egyik influenzaoltás teljes készletét

Felvásárolta az állam az egyik influenzaoltás teljes készletét

Ha szereti az informatikát, jelentkezzen: indul az ország legnagyobb IT versenye

Ha szereti az informatikát, jelentkezzen: indul az ország legnagyobb IT versenye

Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken miért nincs ott?

Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken miért nincs ott?