Tetszett a cikk?

A súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermeket nevelő családok több mint kétharmadának jövedelme a létminimum alatt van - ismerette felmérésének eredményeit a Kézenfogva Alapítvány, azonnali 2-3 milliárd forintot sürgetve a halmozottan fogyatékosok számára.

Ma Magyarországon a súlyosan, halmozottan fogyatékosok becsült száma 12 ezer, akiknek mintegy a fele nevelkedik családban, és négyezren lehetnek 18 évnél fiatalabbak - ismertette a Kézenfogva Alapítvány az eddig feldolgozatlan témában végzett, reprezentatív felmérésének eredményét keddi sajtótájékoztatóján.
A Kézenfogva - Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány 2001-től 2003 nyaráig tartó kutatása során megállapította, hogy a súlyos-halmozott fogyatékos gyermeket nevelő családok több mint kétharmadának jövedelme a létminimum alatt van, noha ezen családok szociális helyzete a gyermek születéséig nem tér el az átlagostól. Jövő év januárjára az alapítvány kerekasztal-beszélgetést hív össze az oktatási, a munkaügyi, valamint az egészségügyi tárcával és az egészségbiztosítási pénztárral. Azt szeretnék elérni, hogy a civil szervezet munkájához állami segítséget is kapjon - tájékoztatott Pordán Ákos alapítványi vezető.
Göncz Árpádné, az alapítvány kuratóriumának elnöke élesen elítélte az egészségügy halmozottan fogyatékos gyerekekkel kapcsolatos hivatalos álláspontját, mely szerint "az anyuka adja intézetbe, és szüljön másikat". Felhívta a figyelmet arra, hogy a közlekedési nehézségek, illetve a rendszer kialakulatlansága miatt alig van olyan gyermek, aki a közoktatási törvényben előírt - egyébként is nagyon kevés - három-hat órában oktatásban, fejlesztésben részesülhet.
"A családok segítésére, hogy elérjék a létminimumot, mindössze évi 2-3 milliárd forint állami támogatásra lenne szükség, ugyanekkora összeget tenne ki az intézetekben az alapvető feltételek megteremtése" - hangsúlyozta Bass László, a kutatás vezetője. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 10 milliárdot fizetett az MTVA a Forma–1-es közvetítésekért

Több mint 10 milliárdot fizetett az MTVA a Forma–1-es közvetítésekért

Az OPEC szerint a korábban vártnál kevesebb olaj fog fogyni

Az OPEC szerint a korábban vártnál kevesebb olaj fog fogyni

Zacher Gábor elmagyarázta, miért bikának hívják az új dizájnerdrogot

Zacher Gábor elmagyarázta, miért bikának hívják az új dizájnerdrogot