Tetszett a cikk?

Jogszabálysértőnek és "látszategyeztetésnek" tartja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a szervezetet érintő törvénymódosításról a Pénzügyminisztériumban tartott egyeztetést. A kormány hétfőn nyújtotta be a Parlamentnek a törvényjavaslatot, amelynek keretében újra kívánja szabályozni a PSZÁF működését.

A kormány által beterjesztett törvényjavaslat szerint a jövőben a Felügyeleti Tanács valamint a hivatal irányítja a PSZÁF-ot. A felügyeleti hivatal élére főigazgató és két helyettes kerül. Mindhárom vezetőt hatéves időtartamra a miniszterelnök nevezi ki. A főigazgató és helyettesei feletti munkáltatói jogokat a Felügyeleti Tanács elnöke gyakorolja - áll a törvényjavaslatban. A tanács elnökét hatéves időtartamra a miniszterelnök javaslatára az Országgyűlés választja, illetve hívhatja vissza. A tanács tagjait a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. Jelenleg a szervezetet elnök, a Fidesz-kormány által kinevezett Szász Károly irányítja. Elemzők szerint a változtatás célja, hogy a jelenlegi kormány számára lehetővé váljon az elnök elmozdítása.
A PSZÁF szerint a strukturális átalakítás nem megfelelő válasz a tényleges vagy vélt problémákra, viszont súlyosan sértheti a felügyelet működőképességét az EU-csatlakozás előestéjén. A felügyelet kifogásolja, hogy megfosztották attól a jogától, hogy szakmai véleményét a tervezett törvényi változtatásokkal kapcsolatban kellő időben kifejthesse.
A sürgősnek feltüntetett változtatásoknak nincs szakmailag alátámasztható magyarázata - hangsúlyozzák. A felügyelet átszervezésére irányuló törvénymódosítási javaslat a PSZÁF szerint teljesen hibás alapfeltételezésből indul ki. Megerősítik, hogy a PSZÁF 2000. évi megalakulása óta a felügyelete alá tartozó pénzügyi szervezeteknél betétesek és jóhiszemű befektetők pénze nem került veszélybe.
A felügyelet tervezett átalakítása a PSZÁF véleménye szerint alapjaiban sérti az Európai Unió pénzügyi felügyeleteinél megkövetelt intézményi, gazdálkodási, működési függetlenség elvét. Kifejezetten káros és veszélyes egy folyamatban lévő vizsgálat alatt a felügyelet átszervezése - utal a szervezet a K and H brókercégénél folyó vizsgálatra.
A PSZÁF kifogásolja azt is, hogy a kormány által ismertetett cél a felügyelet erősítése lenne ugyan a befektetők, betétesek védelme érdekében, a törvénytervezetben azonban "nem fedezhetők fel" az ezt szolgáló eszközök. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre többen halnak bele az USA-ban abba, hogy kézfertőtlenítőt isznak

Egyre többen halnak bele az USA-ban abba, hogy kézfertőtlenítőt isznak

187 forint Európa legolcsóbb benzine, de van ahol 536 forint egy liter

187 forint Európa legolcsóbb benzine, de van ahol 536 forint egy liter

Karácsony Gergely a cicáját promózza

Karácsony Gergely a cicáját promózza