Tetszett a cikk?

Egy felmérés szerint a magyar felnőtt lakosság 49 százaléka nem találja elegendőnek főállású jövedelmét a megélhetéshez, 74 százaléka pedig elégedetlen családja anyagi helyzetével.

A GfK Piackutató Intézet legutóbbi vizsgálatából kiderül, a lakosság 45 százaléka úgy gondolja, tíz évvel ezelőtt jobb anyagi körülmények között élt. 35 százalékuk állítja, hogy nem változott a helyzete, s mindössze 20 százalékuk véli, hogy az elmúlt tíz évben jelentős javulás történt anyagi körülményeiben. A megkérdezettek 49 százaléka szerint főállású jövedelme nem elég a megélhetéshez. Ennél jóval kevesebben, 29 százaléknyian mondják, hogy meg tud élni a főállásból befolyó összegből. A fennmaradó 22 százalék teljesen tanácstalan ebben a kérdésben - közölte Kozák Ákos, az intézet igazgatója az idei életstílus-kutatásaik sajtótájékoztatóján.

A 15 éves és idősebb felnőtteket reprezentáló ezer fős életmód-kutatásban az egyének személyes megkérdezésével történt a vizsgálat. A szakemberek többek között mérték, hogy a magyar lakosságnak hány százaléka elégedett anyagi helyzetével, mit jelent számára a pénz, mennyi idő szükséges ahhoz, hogy elérje azt az életszínvonalat, amellyel elégedett lenne.

A jövővel kapcsolatos várakozásokat is firtató felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek csaknem harmada öt év múlva anyagi helyzetének javulására számít. További ötven százalék úgy gondolja, életszínvonala nem változik, s csupán húsz százalék számol romlással. A mintavételben résztvevők többsége szerint három-öt évbe telik, amíg elérik a megfelelő életszínvonalat, a megkérdezettek tizenhét százaléka viszont úgy gondolja, hogy sosem éri el ezt a színvonalat.

A fenti vizsgálat nem mond ellent egy másik jelentésnek, ami szerint az elmúlt két évben lényegesen javult az életszínvonal, a háztartások reáljövedelme is dinamikusan növekedett. A bruttó átlagkereset 14,1 százalékkal, a nettó 18,1 százalékkal, a reálkereset pedig 13,2 százalékkal nőtt az év első felében az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből. Idén az első fél évben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete 130 700 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 88 000 forint, a szellemieké 182 800 forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Két új olcsó telefont ad ki a Samsung: íme a Galaxy A12 és a Galaxy A02s

Két új olcsó telefont ad ki a Samsung: íme a Galaxy A12 és a Galaxy A02s

Először mondta meg a kormány, hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon

Először mondta meg a kormány, hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon