Tetszett a cikk?

Aláírásgyűjtést kezdett az ELTE három kara "a képzési normatíva tervezett radikális csökkentése" elleni tiltakozásul, mert véleményük szerint az súlyos minőségi romlást, sőt, akár működésképtelenséget is eredményezhet.

Az érintett karok hallgatói szervezetei nyílt levélben fordultak az oktatási miniszterhez. "A költségvetés több mint egyharmados - egyes elképzelések szerint közel ötvenszázalékos - csökkentése ugyanis több százmilliós nagyságrendű hiányt teremt karainkon, ami maga után vonja a választható órák számának drámai mértékű csökkentését, megkerülhetetlenné teszi a külső előadók, gyakorlatvezetők létszámának redukálását, valamint aláássa saját oktatóink fizetésének fedezetét is - annak ellenére, hogy kötelező óraszámuk most növekedett meg" - írják a társadalomtudományi, bölcsészettudományi és a Bárczi Gusztáv gyógypedagógiai kar hallgatói önkormányzatainak vezetői petíciójukban.A hallgatói szervezetek képviselői szerint a csökkentés miatt nemcsak új eszközök beszerzése válik elképzelhetetlenné, hanem a jelenlegi eszközállomány karbantartása, valamint a fogyó eszközök folyamatos pótlása is. Az aláírók hozzáteszik, hogy bizonyos szakokon, mint például a különböző gyógypedagógiai és szociális munkás szakterületeken, alapvetően szükséges a gyakorlati képzés magas színvonalának fenntartása, ami teljességgel megvalósíthatatlanná válik a tervezett intézkedés következtében.A diákok elfogadhatatlannak tartják, hogy "rövidlátó költséghatékonysági céloknak rendeljék alá a felsőoktatás ügyét azzal, hogy fenntartási és működési költségeit drasztikusan megnyirbálják". Követelik, hogy a költségvetés és a minisztérium biztosítsa a felsőoktatási, illetve a közalkalmazotti törvényben, a Munka Törvénykönyvében, valamint a kreditrendeletben és a képesítési követelményekben előírtak biztosításához szükséges költségvetési támogatást.Nagy Simon, a nyílt levél egyik aláírója, az ELTE társadalomtudományi kara hallgatói szervezetének vezetője szerint a hallgatók 3500 aláírást már átadtak az oktatási miniszternek, és a tervek szerint a jövő héten továbbiakat nyújtanak át. Mang Béla, az oktatási tárca felsőoktatási helyettes államtitkára azt mondta, hogy a felsőoktatási intézmények költségvetése a 2003-as - elvonás utáni - összeghez képest nem csökkenhet két százaléknál többel, ugyanakkor a bővülés nem haladhatja meg az öt százalékot. Ez vonatkozik az ELTE-re is - tette hozzá. A pontos számokat a költségvetés elfogadása után kapják meg az intézmények, még az idei évben.Mang ugyanakkor hozzátette, hogy a belső elosztásban az intézmény jogosult meghatározni melyik karra, tételre milyen összeget biztosít. Az intézményi tanácsok a pontos keretösszeg tudatában készítik el a belső költségvetést - mondta a felsőoktatási helyettes államtitkár. A helyettes államtitkár kitért arra, hogy ismételten át kell nézni, mennyire működnek hatékonyan az intézmények. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megsemmisíthetik a színművészetisek félévét

Megsemmisíthetik a színművészetisek félévét

Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet

Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában