Tetszett a cikk?

László Csaba távozását a szakemberek többsége szkeptikusan fogadta. "Új műsorhoz új férfi kell" - éneklik a Lehár-operettben, és óhatatlanul ez jut az ember eszébe a Pénzügyminisztérium élén bekövetkezett személycseréről - kommentálta a hvg.hu-nak László Csaba menesztését Csaba László közgazdász.

Tény, hogy az „ex” nem volt túlságosan diplomatikus, amikor Londonban kissé könnyedén beszélt a magyar infláció esetleges gyorsulásáról, ami pedig a külföldi befektetők szemében vörös posztó – mondta Csaba László. Emellett ritkán volt hajlandó álláspontjából engedni, még akkor sem, amikor ez a befektetői bizalom visszanyerését segítette volna. Mindez azonban nem indokolta a lemondatást, a költségvetési hiány mértéke pedig, amire Medgyessy hivatkozik az elmozdítás fő érveként, inkább a kormány lelkén szárad, amely csupán tessék-lássék, inkább csak a szándékok szintjén volt hajlandó költségvetési fordulatra, félve szavazói bázisának elvesztésétől. Egy dolog, hogy Draskovics Tibor jó szakember, jól kommunikál bel-és külföldön, belülről ismeri a pénzügyminisztériumot, ahol államtitkárként már több évet lehúzott, de ugyanez jellemző volt László Csabára is. A szocialista párt e „szakrális áldozattal” még nem oldotta meg problémáit – véli Csaba László.

Vegyesen fogadták László Csaba menesztését a tőzsdei szakértők. „László Csaba menesztésének indoklása, miszerint nem jól jelezte előre az államháztartás hiányát, meglehetősen átlátszó. Hónapok óta mindenki tudta, hogy ez a lépés várható, csakúgy, mint azt, hogy az államháztartás hiánya jóval meghaladja majd a kormány által megjelölt ambiciózus célt. Draskovics, László Csabához hasonlóan, Medgyessy Péter csapatához tartozik, így a piac nem vár tőle jelentősebb változást - mondta a hvg.hu-nak Szabó Zoltán, az Erste Értékpapír Rt. kötvénykereskedője. A bizalom megrendülése és a forint gyengülése akkor várható, ha a befektetők számára világos lesz a miniszterelnök bejelentésének másik része, amelyben arra céloz, hogy a kedvezőtlen makrogazdasági adatok miatt az európai összehangolt árfolyamrendszerbe az eddig tervezettnél később lép be az ország, és valószínűleg kitolódik az eurózónához történő csatlakozás 2008-ra kitűzött dátuma - véli Szabó.

Daróczi Andor, a Condorde Értékpapír Rt. vezető részvényelemzője szerint a minisztercsere azért nem okozott nagyobb áresést, mert a lépést már hónapok óta „beárazta” a piac. Draskovicsot jó szakembernek tartják, akinek politikai kapcsolatai jóval kiépítettebbek, mint László Csabáé. Ezzel szemben Majoros György, az ING Vagyonkezelő elemzője azon a véleményen van, hogy tovább romlik a kormány gazdaságpolitikájának hitelessége, miután a nemzetközi szereplők által költségvetési szakemberként ismert László Csabát egy külföldön ismeretlen személlyel váltják fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Schiffer András: Magánállam közpénzből

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma

Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma