A megkérdezettek 90 százaléka elítéli, illetve jogellenesnek tartja a hálapénzt – derül ki egy közvélemény-kutatásból. A kilátásba helyezett intézkedéseket az Orvosi Kamara elégtelennek tartja. Mindenesetre a beteg és orvos számára megalázó gyakorlat a jelek szerint marad.

Az egészségügyi tárca megbízásából a Tárki Rt. által végzett telefonos, reprezentatív felmérésben ötszáz fő megkérdezésével vizsgálták, hogyan vélekedik a magyar társadalom a már-már tarifaszerűen elvárt hálapénzről. A válaszadók 45 százaléka nemcsak elítéli, hanem jogellenesnek tartja, míg 43 százaléka csupán helytelennek tartja a mostani helyzetet. Elenyésző az a négy százalék, akik szerint helyes dolog, ha az orvos előre megszabja, mekkora összeget vár el betegétől.

A megkérdezettek 47 százaléka az orvosi kamara etikai bizottságára bízná, hogy mi legyen a hálapénzt kiprovokáló orvosokkal, 27 százalékuk csak figyelmeztetné őket. A hálapénzt utólag elfogadó orvosok esetében más a helyzet, legalábbis a megkérdezettek szerint. Ebben az esetben 63 százalék mondta, hogy semmit nem kell tenni ez ellen, és 37 százalék helyesnek tartja, hogy az orvos elfogadja a felajánlott pénzt betegeitől. A megkérdezettek egynegyede azokat az orvosokat is figyelmeztetné, akik utólag fogadnak el pénzt, kilenc százalék pedig etikai bizottság elé állítaná ezeket az orvosokat.

A közvélemény-kutatók rákérdeztek arra is, szükség van-e a magyar egészségügyben a paraszolvenciára. A válaszadók több mint fele, 52,5 százaléka gondolja azt, hogy „azért van szükség a paraszolvenciára, mert a betegek attól tartanak, ha nem adnak hálapénzt, akkor nem részesítik őket megfelelő színvonalú ellátásban.” A vélemény nyilvánítók egynegyede szerint azonban a beteg azért ad pénzt, mert valóban a háláját szeretné kifejezni.

A felmérésben résztvevők jelentős többsége, 76 százaléka támogatja az egészségügyi tárca törekvését, hogy etikai szabályokkal terelje mederbe a paraszolvencia-ügyet. 62 százalékuk támogatja az érintett orvosok körében végzendő lehetséges adóellenőrzést.

A kutatásban megvizsgálták: adott-e valaha a kérdezett hálapénzt, s az egészségügy melyik szintjén fordult ez elő. Az eredmény: 86 százalék érezte eddig úgy, hogy meg kell „hálálnia” azt, amit orvosa tett érte. Ebből 27 százaléka háziorvosánál rótta le ezen „kötelességét”, legtöbben viszont - 59 százalék - kórházi orvosuknak juttattak pénzt.

Kökény Mihály a hálapénz visszaszorításának lehetséges módjait egy hat pontban megfogalmazott, Program a hálapénz visszaszorítására címet viselő kiadványban rögzítette. A meglehetősen elnagyolt, inkább kívánságlistának tűnő pontok többek között javasolják, hogy „egyértelműen rögzítsék” a térítési díjért igénybe vehető szolgáltatások körét, felhívják az orvosi kamarát, gondolja újra a hálapénzzel kapcsolatos etikai álláspontot, felvetik jelképes számla átadását a betegnek a kórházból való távozáskor - ez tartalmazza kezelése költségeit -, szorgalmazzák a betegeket tájékoztató, internetes-telefonos infromációs rendszer elindítását, Dr Info néven. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a hvg.hu megkeresésére úgy reagált, hogy „a hatpontos program csak annyiban kapcsolódik a hálapénz visszaszorításához, hogy az a címe”. A minisztérium hálapénzre vonatkozó javaslatát látszatintézkedések csokrának tekinti, ehelyett inkább a társadalmi tudatot kellene megváltoztatni – hangsúlyozta Éger. A hálapénz visszaszorítására egyetlen mód létezik, mégpedig az egészségügyi bérek rendezése - mutatott rá a kamara elnöke.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek