Tetszett a cikk?

A kormányfő felkérte az Országgyűlés elnökét, hívjon össze négypárti tárgyalást az országértékelő beszédében felvetett kérdésekben. Az SZDSZ egyetért a parlament létszámának 250 főre való csökkentésével. A Fidesz nem vesz részt az ülésen, mert Orbán Viktor hivatalos külföldi programon lesz.

Az egyeztetésen Bárándy Péter igazságügy-miniszter képviseli a kormányt - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Gál J. Zoltán. Bárándy Péter azt mondta, hogy a négy párt közös európai parlamenti választási listájával kapcsolatban "nincs szükség semmiféle jogi aktusra". A köztársasági elnök közvetlen választását a miniszter "megújult régi kérdésnek" nevezte. Az Országgyűlés létszámának csökkentése szükséges lenne, ezzel minden párt egyetért, de a változtatás az alkotmány és egyéb törvények módosítását igényelné - tette hozzá. Nem muszáj ahhoz ragaszkodni, hogy 2006-ra már csökkenjen a parlament létszáma, a határidőt ki lehetne tolni 2010-ig - közölte Bárándy Péter, aki szerint a kisebb Országgyűléshez bele kell nyúlni a választás rendszerébe is.Az SZDSZ is csökkentené a képviselői létszámotA Szabad Demokraták Szövetsége egyetért a parlament létszámának 250 főre való csökkentésére tett miniszterelnöki javaslattal, sőt az önkormányzati képviselők létszámát is a felére csökkentené - mondta Kuncze Gábor, a párt elnöke és Demszky Gábor főpolgármester szerdán. Kuncze Gábor közölte: az SZDSZ módosító javaslatot nyújt be az Országgyűléshez, melynek lényege, hogy a választókörzetek számát 176-ról 152-re csökkentenék, megszüntetnék a területi listákat, az országos listáról szerzett mandátumok számát 98-ra növelnék. A választás egyfordulós lenne. Az SZDSZ elnöke közölte, hogy az egyetlen fordulóban az egyéni jelöltekre szavaznának a választópolgárok: aki a legtöbb szavazatot kapta, az lesz képviselő, a vesztes szavazatok pedig felkerülnek a 98 fős országos listára, és a pártok a leadott szavazatok arányában részesülnek a mandátumokból. A SZDSZ szerint a választások egyszerűsítésével jelentős kiadásokat lehetne megtakarítani.A pártelnök elmondta: az SZDSZ képviseletében részt vesz a csütörtöki négypárti egyeztetésen, amelyen a miniszterelnök közös európai parlamenti választási lista állítására tett javaslatát vitatják meg. Demszky Gábor főpolgármester azt javasolta: felezzék meg az önkormányzati képviselők létszámát, ugyanis a kisebb testület szerinte nemcsak olcsóbb, de demokratikusabb és hatékonyabb is.Dávid ott lesz, Orbán nemDávid Ibolya kedd este közölte: elmegy az európai parlamenti listaállítással kapcsolatos egyeztetésre, annak ellenére, hogy "jogi és politikai fenntartásai vannak". Ezzel szemben a Fidesz nem vesz részt az ülésen, mert Orbán Viktor pártelnök, aki a meghívást kapta, hivatalos külföldi programon lesz az egyeztetés időpontjában, Athénban. A Fidesz elnöke szerint Medgyessy Péternek, Magyarország miniszterelnökének "jár két nap, hogy kifejtse ezt a demokráciában szokatlan, a választókat kikapcsoló, a nemzetközi színtéren visszatetszést keltő javaslatát." A Fidesz arra kéri a szocialistákat, hogy konkrét elképzeléseiket hozzák nyilvánosságra és küldjék el azokat a Fidesznek is. "Orbán Viktor akkor ad konkrét választ, amikor athéni útjáról visszatér" - mondta, hozzátéve, a Fidesz elnöke pénteken jön haza. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Népszava: Már mozgósítják az orvostanhallgatókat az egészségügy túlterheltsége miatt

Népszava: Már mozgósítják az orvostanhallgatókat az egészségügy túlterheltsége miatt

Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját