A kormányfő felkérte az Országgyűlés elnökét, hívjon össze négypárti tárgyalást az országértékelő beszédében felvetett kérdésekben. Az SZDSZ egyetért a parlament létszámának 250 főre való csökkentésével. A Fidesz nem vesz részt az ülésen, mert Orbán Viktor hivatalos külföldi programon lesz.

Az egyeztetésen Bárándy Péter igazságügy-miniszter képviseli a kormányt - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Gál J. Zoltán. Bárándy Péter azt mondta, hogy a négy párt közös európai parlamenti választási listájával kapcsolatban "nincs szükség semmiféle jogi aktusra". A köztársasági elnök közvetlen választását a miniszter "megújult régi kérdésnek" nevezte. Az Országgyűlés létszámának csökkentése szükséges lenne, ezzel minden párt egyetért, de a változtatás az alkotmány és egyéb törvények módosítását igényelné - tette hozzá. Nem muszáj ahhoz ragaszkodni, hogy 2006-ra már csökkenjen a parlament létszáma, a határidőt ki lehetne tolni 2010-ig - közölte Bárándy Péter, aki szerint a kisebb Országgyűléshez bele kell nyúlni a választás rendszerébe is.Az SZDSZ is csökkentené a képviselői létszámotA Szabad Demokraták Szövetsége egyetért a parlament létszámának 250 főre való csökkentésére tett miniszterelnöki javaslattal, sőt az önkormányzati képviselők létszámát is a felére csökkentené - mondta Kuncze Gábor, a párt elnöke és Demszky Gábor főpolgármester szerdán. Kuncze Gábor közölte: az SZDSZ módosító javaslatot nyújt be az Országgyűléshez, melynek lényege, hogy a választókörzetek számát 176-ról 152-re csökkentenék, megszüntetnék a területi listákat, az országos listáról szerzett mandátumok számát 98-ra növelnék. A választás egyfordulós lenne. Az SZDSZ elnöke közölte, hogy az egyetlen fordulóban az egyéni jelöltekre szavaznának a választópolgárok: aki a legtöbb szavazatot kapta, az lesz képviselő, a vesztes szavazatok pedig felkerülnek a 98 fős országos listára, és a pártok a leadott szavazatok arányában részesülnek a mandátumokból. A SZDSZ szerint a választások egyszerűsítésével jelentős kiadásokat lehetne megtakarítani.A pártelnök elmondta: az SZDSZ képviseletében részt vesz a csütörtöki négypárti egyeztetésen, amelyen a miniszterelnök közös európai parlamenti választási lista állítására tett javaslatát vitatják meg. Demszky Gábor főpolgármester azt javasolta: felezzék meg az önkormányzati képviselők létszámát, ugyanis a kisebb testület szerinte nemcsak olcsóbb, de demokratikusabb és hatékonyabb is.Dávid ott lesz, Orbán nemDávid Ibolya kedd este közölte: elmegy az európai parlamenti listaállítással kapcsolatos egyeztetésre, annak ellenére, hogy "jogi és politikai fenntartásai vannak". Ezzel szemben a Fidesz nem vesz részt az ülésen, mert Orbán Viktor pártelnök, aki a meghívást kapta, hivatalos külföldi programon lesz az egyeztetés időpontjában, Athénban. A Fidesz elnöke szerint Medgyessy Péternek, Magyarország miniszterelnökének "jár két nap, hogy kifejtse ezt a demokráciában szokatlan, a választókat kikapcsoló, a nemzetközi színtéren visszatetszést keltő javaslatát." A Fidesz arra kéri a szocialistákat, hogy konkrét elképzeléseiket hozzák nyilvánosságra és küldjék el azokat a Fidesznek is. "Orbán Viktor akkor ad konkrét választ, amikor athéni útjáról visszatér" - mondta, hozzátéve, a Fidesz elnöke pénteken jön haza. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Gyászol a TV2

Gyászol a TV2

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert