Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság minapi döntése nyomán újabb tragikomikus fejezetekkel gazdagodhat majd Polt Péter legfőbb ügyész és a kormánypárti többségű parlament főszereplésével zajló folytatásos interpellációs rémopera.

Fiatal SZDSZ-es képviselő: Tisztelt legfőbb ügyész úr, miért szüntette meg a Fővárosi Főügyészség Patkó Bandi, a Magyar Televízió egykori elnöke ellen hűtlen kezelés ügyében indított nyomozását?

Legfőbb Ügyész: Tisztelt képviselő úr, az interpellációban kifogásolt döntésnek megvannak a jogi alapjai, más szempontok alapján pedig nem vagyok köteles a döntést indokolni. Bővebb válaszommal egyébként is személyiségi jogokat sértenék. Kérem, válaszom szíves elfogadását!

A képviselő és a parlament a választ – 171 igen, 190 nem és 2 tartózkodás mellett – nem fogadta el, és megvitatásra az illetékes, alkotmányjogi bizottsághoz utalta.


Az Alkotmánybíróság február 16-ai határozata - amely a legfőbb ügyész jogállásával és felelősségével foglalkozik - után a kormánypártok és a legfőbb ügyész között kibontakozott jogértelmezési vita azt sejteti, tömegével készülnek majd ehhez hasonló, immár nem kitalált parlamenti jegyzőkönyvek.

Hosszú történet

Polt és a jelenlegi kormánypártok előbb fagyos, majd nagyon is tüzes viszonya a legfőbb ügyész 2000. májusi kinevezése óta a politika slágertémája. Az MSZP és az SZDSZ Polt Pétert azóta a Fidesz pártkatonájának tartja, és mára a "fideszes árnyékállam" egyik szarvas-patás főalakjaként azonosítja (közvetlenül Szász Károly, Kondor Katalin és egykor Mellár Tamás mellett), míg a mostani ellenzék minden, a főügyészt ért támadást a független jogintézmények elleni merényletként azonosít.

A kormánynak nincs lehetősége leváltani az Országgyűlés által hat évre megválasztott legfőbb ügyészt, de – ha elég eltökélt és fondorlatos – politikailag olyan helyzetet teremthet, amely kikényszerítheti annak lemondását. A Fidesznek ez 2000-ben sikerült a kevésbé strapabíró Györgyi Kálmánnal szemben. Egyelőre semmi nem utal arra, hogy Polt fel kívánna állni, pedig a kitartó kormánypárti akaratot jelzi a szűk két év alatti 16 leszavazott interpellációs válasz is (Györgyi tíz év alatt hétszer járt így).

Ügyes huszárcsíny

A főperzekutor szívósságán a heti rendszerességgel interpellációs kudarcok mégsem hagytak nyomot. Sőt az alkotmánybírósági beadványa a taláros testület hétfői döntése fényében kifejezetten ügyes huszárcsínynek minősíthető, mert lehetőséget ad Poltnak – az eddigiek szerint egyébként is csak formálisnak tekinthető – parlamenti kontroll alóli kibújásra. Ismerve az elmérgesedett helyzetet, a lehetőséggel Polt bizonyosan élni kíván majd. Pedig eredetileg csak annyit várt az alkotmánybíráktól, hogy ők is mondják ki: alkotmányosan nem váltható le, bárhogy mesterkedjenek is a kormánypártiak.

Hiába véli úgy Gusztos Péter, a Poltot legtöbbet interpelláló képviselő és Bárándy Péter igazságügyi miniszter, hogy az AB döntése voltaképpen semmit nem változtat a jelenlegi helyzeten, ha Polt a határozatot úgy értelmezi, hogy az éves beszámolójának megtartására ugyan kötelezhető, de ő döntheti el, hogy az interpellációkra és kérdésekre egyáltalán válaszol-e.

És erre a meglepő következtetésre az AB verdiktje valóban módot ad. A Bihari Mihály alkotmánybíró előterjesztését csont nélkül, különvélemény nélkül elfogadó testület ugyan a határozat rendelkező részében nem igen tesz mást, mint a legfőbb ügyész közjogi státuszának eddig ismert alkotmányos szabályait sorjázza, és nem enged a legfőbb ügyész parlamenti interpellálhatóságából sem (ami pedig régi óhaja sok ügyésznek). De a döntés rendelkező része már azt írja, hogy „a legfőbb ügyész köteles mérlegelni, hogy a válaszával nem veszélyezteti-e az Alkotmányban meghatározott feladatainak teljesítését. A feladatellátásra kiható veszély megítélése egyben a legfőbb ügyész alkotmányos felelőssége. Arról, hogy a feltett, folyamatban lévő ügyre vonatkozó interpellációra adott válaszadás kapcsán veszélybe kerül-e az ügyészség alkotmányos feladatainak az ellátása, a legfőbb ügyész dönt esetenként.” Emellett akkor is megtagadhatja a választ, ha a kérdés valamilyen alapjogot, például a személyiségi jogot sért.

Paródiához vezet a szabad kéz?

Ez jól is van így, és eddig is előfordult, hogy az interpellációkra adott legfőbb ügyészi válaszok bizonyos érzékeny területeket nem érintettek, mert azok veszélyeztették a nyomozás érdekeit, vagy személyiségi jogokat sértettek. Az újdonság az AB döntésében az, hogy gyakorlatilag teljesen szabad kezet ad a főügyésznek abban: mely ügyekben érzi, hogy választ adni köteles, mely ügyekben pedig nem. Ezek az AB által a válaszadásra vonatkozó „tartalmi korlátok” alapjában érinthetik az ügyészség parlamenti ellenőrzését: az önkényes legfőbb ügyészi értelmezés gyakorlatilag paródiává teheti azt.

A határozat kimondja: a legfőbb ügyész politikailag nem felelős az Országgyűlésnek. Az AB köznapitól eltérő szóhasználatában ez azt jelenti, hogy mivel hiányzik politikai felelősség két alapeleme, a számonkérhetőség és a szankcionálhatóság, a parlament politikai bizalmának megrendülése nem vezethet a legfőbb ügyész hivatalvesztéséhez. Ez azonban nem jelentheti, hogy kötelezettségeinek ne tegyen eleget, hiszen ezzel alkotmányt sértene: a legfőbb ügyész közjogi és alkotmányjogi felelősségét ugyanis az AB sem vitatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy fekete sci-fi írónőről nevezték el a Perseverance leszállóhelyét

Egy fekete sci-fi írónőről nevezték el a Perseverance leszállóhelyét

Tavaly nyár óta nem volt ennyire kevés áldozata a koronavírusnak az Egyesült Királyságban

Tavaly nyár óta nem volt ennyire kevés áldozata a koronavírusnak az Egyesült Királyságban

Megszavazták Svájcban, hogy ne lehessen arcot eltakaró ruhadarabot viselni

Megszavazták Svájcban, hogy ne lehessen arcot eltakaró ruhadarabot viselni