Tetszett a cikk?

Fegyelmi vizsgálatot kért ügyének tisztázására annak a szegedi klinikának a vezetője, ahol rákbetegeket kezeltek engedély nélküli gyógyszerrel.

A Szegedi Tudományegyetem rektora fegyelmi vizsgálatot indított az intézmény onkoterápiás klinikáján folytatott, egyes vélemények szerint gyógyszerkísérletnek minősülő kezelésekkel kapcsolatban. Az egyetem közleménye szerint maga a klinika igazgatója, Thurzó László egyetemi tanár kezdeményezte a vizsgálatot még február 19-én, hogy így tisztázni lehessen személyes szerepét és felelősségét az ügyben. Szabó Gábor rektor március 2-án indított fegyelmi eljárást, amelynek eredményéről március 20-ig kért tájékoztatást a fegyelmi tanácstól.A közleményből kiderül, hogy az egyetem az üggyel kapcsolatos szakmai vitát már lezártnak tekinti, és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság állásfoglalását tartja mérvadónak, mely szerint "ezek a betegek fokozott kockázatúnak minősülnek (...), a kezelések szakmailag megalapozottak voltak, a tudomány jelenlegi állása szerint a betegek érdekét szolgálták". A mostani fegyelmi vizsgálat a pénzügyi, munkajogi kérdésekre adhat választ.A klinikán három, első fázisban lévő vastagbél-daganatos beteget kezelnek olyan készítménnyel, amelyet a betegségnek erre a fázisára még nem törzskönyveztek Magyarországon. A szert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sem támogatja, csak olyan betegek számára, akik már áttétes stádiumban vannak. A kezelésekért az ügy közelmúltban történt nyilvánosságra kerüléséig alkalmanként 200 ezer forintot kellett a betegeknek fizetniük. Utóbb már ingyenesen kezelték őket, s a klinika vezetője úgy nyilatkozott, hogy a pénzt visszafizetik a betegeknek.A kezelésről szakmai és pénzügyi szempontból is megoszlottak a vélemények az elmúlt napokban. Az OEP főigazgatója korábban emberen folyó gyógyszerkísérletnek nevezte a szegedi klinika eljárását, míg az Országos Gyógyszerészeti Intézet vezetőjének ezzel ellentétes volt a véleménye. Az egészségügyi miniszter szerint a betegeket kártalanítani kell, az orvosokat pedig felelősségre vonni. Egy beteg apja néhány napja azt mondta: lányának használ a kezelés, testileg és lelkileg is jó az állapota. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen

Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen