Fegyelmi vizsgálatot kért ügyének tisztázására annak a szegedi klinikának a vezetője, ahol rákbetegeket kezeltek engedély nélküli gyógyszerrel.

A Szegedi Tudományegyetem rektora fegyelmi vizsgálatot indított az intézmény onkoterápiás klinikáján folytatott, egyes vélemények szerint gyógyszerkísérletnek minősülő kezelésekkel kapcsolatban. Az egyetem közleménye szerint maga a klinika igazgatója, Thurzó László egyetemi tanár kezdeményezte a vizsgálatot még február 19-én, hogy így tisztázni lehessen személyes szerepét és felelősségét az ügyben. Szabó Gábor rektor március 2-án indított fegyelmi eljárást, amelynek eredményéről március 20-ig kért tájékoztatást a fegyelmi tanácstól.A közleményből kiderül, hogy az egyetem az üggyel kapcsolatos szakmai vitát már lezártnak tekinti, és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság állásfoglalását tartja mérvadónak, mely szerint "ezek a betegek fokozott kockázatúnak minősülnek (...), a kezelések szakmailag megalapozottak voltak, a tudomány jelenlegi állása szerint a betegek érdekét szolgálták". A mostani fegyelmi vizsgálat a pénzügyi, munkajogi kérdésekre adhat választ.A klinikán három, első fázisban lévő vastagbél-daganatos beteget kezelnek olyan készítménnyel, amelyet a betegségnek erre a fázisára még nem törzskönyveztek Magyarországon. A szert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sem támogatja, csak olyan betegek számára, akik már áttétes stádiumban vannak. A kezelésekért az ügy közelmúltban történt nyilvánosságra kerüléséig alkalmanként 200 ezer forintot kellett a betegeknek fizetniük. Utóbb már ingyenesen kezelték őket, s a klinika vezetője úgy nyilatkozott, hogy a pénzt visszafizetik a betegeknek.A kezelésről szakmai és pénzügyi szempontból is megoszlottak a vélemények az elmúlt napokban. Az OEP főigazgatója korábban emberen folyó gyógyszerkísérletnek nevezte a szegedi klinika eljárását, míg az Országos Gyógyszerészeti Intézet vezetőjének ezzel ellentétes volt a véleménye. Az egészségügyi miniszter szerint a betegeket kártalanítani kell, az orvosokat pedig felelősségre vonni. Egy beteg apja néhány napja azt mondta: lányának használ a kezelés, testileg és lelkileg is jó az állapota. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt