Tetszett a cikk?

Magyarország megkezdte a felkészülést az üvegházhatású gázkibocsátás - széndioxid, metán, dinitrogénoxid, freonok - kereskedelmi rendszerének 2005-ös uniós bevezetésére.

Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára egy budapesti konferencián elmondta, 200 magyarországi vállalkozás 300 létesítménye,erőművek, kokszolók, cement- és építőanyaggyárak között szétosztják az ország összes megengedett széndioxid kibocsátását kvóták formájában, amellyel azok szabadon kereskedhetnek.A rendszer bevezetése során 2005-2007 között az érintett létesítmények számára mintegy 100 milliárd forint értékű vagyoni jogot osztanak ki kvóták formájában, ingyen. Az engedélyezett mértéken felüli üvegházhatású gáz kibocsátásáért 2008-ig tonnánként 40 euró, 2008-tól pedig 100 euró bírságot kell fizetniük a cégeknek.Az üvegházhatású gázok - széndioxid, metán, dinitrogénoxid, freonok - kibocsátása mindinkább erősítik egy globális éghajlatváltozás veszélyét. Az 1992. évi ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény, majd az 1997. évi Kiotói Jegyzőkönyv alapján a fejlett és az átmeneti gazdaságú országoknak korlátozniuk, illetve csökkenteniük kell ezeket az emissziókat.Az unió jelenlegi tagállamai együttesen 8 százalékos csökkentést érnek el az 1990. évi szinthez képest a 2008-2012 közötti időszakra. Az EU-ba most belépő közép-kelet-európai országok 6-8 százalék közötti csökkentési vállalást tettek, ezen belül Magyarország számára a jegyzőkönyv 6 százalékot ír elő.A tagállamoknak meg kell határozniuk egy bizonyos kapacitási küszöbérték feletti ipari létesítményeik összes széndioxid-kibocsátásának éves felső határát. A megengedett összkibocsátást ezután kvóták formájában szét kell osztani az egyes létesítmények üzemeltetői között. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént

Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon