Tetszett a cikk?

Amerikai gyártmányú Patriot ("Hazafi") PAC-3-as rakétaütegeket befogadó tűzvezető radarállomásokat állíthatnak fel Magyarországon, hogy a NATO-államokat fenyegető ballisztikus rakétákat levadásszák.

Ezzel hazánk is bekapcsolódhat a nemzetközi terrorizmus elleni harc egyik legfontosabb feladatába, az ellenséges ballisztikus rakétatámadások meghiúsításába. Az Egyesült Államok vezetése szövetségeseivel - a NATO-val, Japánnal,Tajvannal, korlátozott mértékben még Oroszországgal is - arról tárgyal, telepítsenek-e rakétaelhárító rakétarendszereket a területükön, védekezésül az esetlegesen Iránból vagy Észak-Koreából kilőtt támadó rakétákat - idézi a Jane's Defence Weekly-t a Népszabadság.Az amerikaiak - egyelőre szakértői szinten - a Külügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal magas beosztású képviselőivel Magyarországon is megbeszéléseket folytatnak a rendszer egyes elemeinek (ellenrakétáknak) az elhelyezéséről.A Népszabadságnak név nélkül nyilatkozó szakértők szerint országunk földrajzi helyzete kedvező ahhoz, hogy az Európa ellen Keletről indított ellenséges rakétákat a cél előtti, leszálló szakaszban a légkör legfelső rétegeiben megsemmisítsék a Magyarrszágról indított rakétaelfogó rakétákkal.Eddig nem bizonyították sem Iránról, sem Észak-Koreáról, hogy Európát elérő, viszonylag pontos ballisztikus rakétája lenne. Észak-Korea közelebb lehet a megoldáshoz, de neki is hosszú évekbe telhet a már meglévő, több ezer kilommétert repülő rakéta tökéletesítése.A hvg.hu megkeresésére a Honvédelmi Minisztériumban nem nyilatkoztak a radarállomások lehetséges felállításáról és az ezzel kapcsolatos amerikai-magyar tárgyalásokról, mivel a tárgyalásokba nem vonták be őket. Ám azt megtudtuk, hogy a kormányszóvívő ma délután sajtótájékoztatót tart ez ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
106 újabb áldozata van a koronavírusnak

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje