Tetszett a cikk?

A jelenlegi költségek mellett a jövő év elejére elfogy az a pénz, amelyet a brit pénzügyminisztérium utalt ki az iraki brit katonai szerepvállalás finanszírozására.

A Financial Times brit üzleti napilap szerint jelenleg havonta 125 millió fontba (47 milliárd forintba) kerül a brit hadsereg iraki tevékenysége. Ezen a kiadási szinten a háborús részvételre összesen elkülönített 3,8 milliárd font még rendelkezésre álló maradványa - 1,3 milliárd font - 2005 elejére elfogy. Ha a kormány - ahogy az a brit sajtóban rendre felmerül - többezer fős erősítést küld a jelenleg 7900 fős iraki kontingens kiegészítésére, a pénz még hamarabb elfogy.A legdrágább hadjáratA lap szerint az iraki háborúra félretett 3,8 milliárd font több, mint amennyit a brit kormány közlekedési beruházásokra, vagy az egészségügyi rendszer finanszírozására szán az idén. Az iraki háborús részvétel "egyes mércéken mérve" a brit hadsereg legdrágább hadjárata a II. világháború óta - írta a brit lap. A Financial Times szerint azonban a pénzügyminisztérium biztosította a kormányt arról, hogy továbbra is finanszírozni fogja a brit katonai jelenlétet Irakban, "a felmerülő további költségektől függetlenül".Kuvait felszabadításakor megosztották a terheketA Kuvait felszabadítására indított 1991-es háború reálértéken nagyjából ugyanannyiba került, mint a mostani, de akkor a költségek négyötödét a szövetséges országok megtérítették. A tavalyi iraki háború előtt, illetve annak korai szakaszában nyilvánosságra került független londoni szakértői elemzések szerint nehezen elképzelhető, hogy a sikeres békefenntartást meg lehet oldani öt évnél rövidebb katonai megszállással.A londoni Euromoney gazdaságpolitikai magazin által annak idején összeállított elemzői vélemények szerint az iraki háború közvetlen és közvetett költségei az időtartamtól és az utána következő fejleményektől függően 99 milliárd és 1924 milliárd dollár között lehetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?