Tetszett a cikk?

Magyarországon a harmadik legjobban sérülő betegjog a tájékoztatásé - derül ki a betegjogi képviselők tapasztalatait összegző jelentésből.

A túl kevés, a túl sok, vagy a nem megfelelően átadott információ a betegek kárára válhat - áll a jogvédő szervezetek nyilatkozataiban. Gyakori eset, hogy a pszichiátriai betegeket kevésbé tájékoztatják a jogaikról – mondta Dobos János, az Emberi Jogvédő Szervezet Magyarországon elnöke. "Azoknak, akik bekerülnek a pszichiátriákra, többnyire fogalmuk sincs, milyen jogaik vannak." Dobos szerint a legtipikusabb sérelem a jogtalan kényszerbeszállítás.A betegek emberi jogait sértő esetekkel foglalkozó szervezethez fordulók panaszai között gyakran szerepel a túlgyógyszerezés és a fizikai bántalmazás. Sőt, mostanában egyre gyakoribbak azok az esetek is, amikor egy idős személyt úgy akarnak pszichiátriai szakvélemény alapján gondnokság alá helyezni, hogy egy családtag áll a háttérben – tette hozzá.A gyógyíthatatlan daganatos betegek testi és lelki támogatásával foglalkozó Magyar Hospice Alapítvány szerint a hozzájuk kerülő betegek harmada nincs tudatában betegségének súlyosságával. Sokan még azt sem tudják, hogy rákbetegségben szenvednek. A korábbi, tíz évvel ezelőtti orvosképzésből kimaradt az orvos-beteg kapcsolat oktatása, ezért sok gyógyító nincs felkészülve arra, hogy az adott beteggel, hogyan közölje a diagnózist – mondta Muszbek Katalin, az alapítvány elnöke.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Rekordot döntött, de otthagyja az Instagramot David Attenborough

Rekordot döntött, de otthagyja az Instagramot David Attenborough