Vajon győzött-e, és ha igen, mennyire az MDF és az SZDSZ az EP-választáson? Minden jel arra mutat, hogy – önállóságuk megőrzése mellett - egyik párt sem lesz képes kilépni a „nagyok”, a szocialista párt, illetve a Fidesz árnyékából.

Magyarországon az első európai választási a Fidesz – MPP nyerte meg, de néhány politikai elemző győztesnek kiáltotta ki az ellenzéki MDF-et és a kormánypárti SZDSZ-t is. Csak megszorítással osztom ezt a véleményt: talán nem pirruszi a kispártok „győzelme”, de mindenképpen csalókák a jó eredmények. A választók visszaigazolták ugyan a kispártoknak, hogy szükség van rájuk, mégsem sikerült nekik valódi áttörést elérniük. Ez akár azt is jelentheti, hogy a valamikori rendszerváltó pártoknak a két év múlva esedékes választásokig, sőt, minden bizonnyal azután is, szembe kell nézniük a kispártiság nehézségeivel. A választások tétjét számukra továbbra is a lét–nem lét, az önállóság–betagozódás kényszerpályái határozzák majd meg.

Az Európai Parlament választási rendszere kedvez a kispártoknak. Az egyfordulós listás szavazás a szavazót (aki a parlamenti voksoláson megfontoltan viselkedik, mert nem szeretné, ha szavazata elveszne) könnyelműbbé tette: most igazán hallgathatott a szívére, és arra szavazhatott, aki számára kedves volt. Nem jött rosszul a kispártoknak az alacsony részvétel sem, hiszen általában nekik van a legtudatosabb és a legaktívabb közönségük. Ennek ellenére sem az SZDSZ-nek, sem az MDF-nek nem sikerült az igazi nagy áttörés. Ha nem tartjuk persze annak, hogy sikerült egyáltalán képviselőt bejuttatniuk az EP-be.

A hat év után először egyedül induló, Dávid Ibolya vezette MDF a mostani eredményével bizonyította Orbán Viktornak, hogy a jobboldali szövetségalkotásnál számolnia kell a saját pártján kívüli erőkkel is. Ám a párt aligha gondolkodhat saját lista állításán a két év múlva esedékes országgyűlési választáson. Az MDF mostani eredményével azt érte el, hogy 2006-ban egy számára is kedvező választási megállapodást kössön a Fidesszel. Nagyjából hasonlót a 2002 évihez. Dávid Ibolya kockázatos taktikája bejött, de a mivel a Fidesz besöpörte az elnyerhető mandátumok felét, most nyilván az elnök asszonynak hangnemet kell váltani, az MDF visszavedlik ellenzéki párttá, és a Fidesszel közösen támadja a kormányt.

Az SZDSZ sokkal jobban szerepelt, mint ahogy ez akár három hónapja is előrelátható volt, és kicsit jobban, mint a 2002-es parlamenti választáson, de nem sikerült neki az EP-választás összes lehetőségét maradéktalanul kihasználnia. Ez annál feltűnőbb, mert első olvasatra éppen az EU-csatlakozás mellett következetesen kiálló liberális párt azonosítható leginkább azokkal a - fiatalok és a versenyképes városlakók számára vonzó - nyugatos értékekkel, amelyek az elképzelt uniót leginkább megkülönbözetik a valós provinciától. A relatíve magas budapesti és városi szavazási kedv is neki dolgozott, mégsem sikerül átlépnie árnyékát. És akár figyelmeztető jelként értékelheti azt is, hogy a masszív hátországának számító fővárosban a 2002-es önkormányzati választásokon szerzett 23 százalékkal szemben most csupán 13 százalékot kapott.

Tovább frusztrálhatja az SZDSZ-t a sikertelen kormányzás. Most talán sikerült úgy megjelennie, mint az MSZP-től független erő, de két év múlva, amikor a szavazók a kormányzás négy évét értékelik majd, erre kormánykoalíciós pártként aligha nyílik lehetősége. Elméletben több módja van annak, hogy kikeveredjen a csapdából. A koalíció felmondásával például megbuktathatná a kormányt. De ennek túl nagy a kockázata, mert a választói ezt valószínűleg nem akarják. Próbálkozhat tehát kormányon belüli súlyának növelésével, illetve a „bölcs kormányzással”. Az előbbi nagyon kétséges, mert a választási vereségtől megviselt MSZP-n belül átrendeződések várhatók, amelyek feltehetően az SZDSZ mozgásterét szűkítik. A „bölcs kormányzás” pedig, a kormány eddigi két évének ismeretében, kisebb csoda lenne.

Mindent összevetve, a parlamenti választásokig még két év van hátra, ez alatt még sok minden történhet, ám kevéssé valószínű, hogy az MDF és az SZDSZ rövid időn belül ki tudna lépni a nagy pártok árnyékából.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek

KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek