Tetszett a cikk?

Az eddigi egy-kétéves várakozás helyett három-öt év is eltelhet, mire egy határon túli magyar állampolgárságot kaphat, ha Magyarország eleget tesz jogharmonizációs kötelezettségének.

Ezt a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatója közölte. Magyarország a jövőben várhatóan nem tud kedvezményes letelepedési lehetőséget biztosítani a határon túli magyar nemzetiségűek számára, mert az uniós jogszabályok ezt tiltják, így állampolgárságért is csak évekkel később folyamodhatnak - mondta Végh Zsuzsanna.

Hozzátette: a jelenlegi magyar jogszabályok értelmében a határon túli magyarok lényegében várakozási idő nélkül kaphatnak letelepedési engedélyt, majd egy év után már kérhetik az állampolgárságot. A nem magyar nemzetiségűeknek ugyanakkor legalább három évet kell várniuk arra, hogy letelepedési engedélyért folyamodhassanak, ráadásul az unió a jövőben várhatóan szigorítja, és öt évre emeli ezt az időszakot.

"Minden menekültügyi és idegenrendészeti szabályozásban tilalmazott bármiféle megkülönbözetés, (...) akár pozitív, akár negatív". A közösségi jogszabályok tiltják a migránsok közötti különbségtételt, miközben a magyar jogszabályok egy szűk körben még lehetővé teszik - mondta Végh.

Közölte: "A hatályos idegenrendészeti jogszabályok között van egy kedvezményes lehetőség, eszerint a magát magyar nemzetiségűnek valló személynek nem kell három évig folyamatosan (...), jogszerűen itt élnie ahhoz, hogy letelepedési engedélyért folyamodjon, szemben a többi külföldivel".

"Előfordulhat, hogy a jövőben ezzel a kedvezményes lehetőséggel a letelepedés vonatkozásában a magyar nemzetiségűeket érintően már nem fogunk tudni élni" - tette hozzá. Az idegenrendészeti törvény jövő évi módosítása során várhatóan felül kell vizsgálni a határon túli magyarokat érintő letelepedési kedvezményt.

A főigazgató ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az állampolgársági jogalkotásra nem vonatkozik uniós norma, arra nincs kötelező előírás. Így tehát a várhatóan egységessé váló letelepedési idő után a magyar állam továbbra is különbséget tehet az állampolgárság megadásában magyar és nem magyar nemzetiségű között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Katolikus felhívás: igent a kettős állampolgárságra

Felhívást bocsátott ki kedden a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK), kérve a magyar híveket és minden magyart, hogy vegyen részt a december 5-i népszavazáson és voksoljon igennel a kettős állampolgárság ügyében. A dokumentumot november 28-án olvassák fel a katolikus templomokban.

MTI Világ

Politika: a kettős állampolgárság belépő az EU-ba

A magyar útlevél Szerbia-Montenegró állampolgárai számára gyakorlatilag az EU-ba való közvetlen belépést jelentené - írja a kettős állampolgárság kérdésének szentelt írásában a belgrádi Politika napilap.

MTI Itthon

Az EU nem szól bele a kettős állampolgárság kérdésébe

Az Európai Uniónak az állampolgárság megadását illetően nincs semmiféle jogköre, ez teljesen a tagállamok felelőssége, az államok szabadon dönthetnek - mondta Pietro Petrucci, az EU-bizottság bel- és igazságügyi biztosának szóvivője.

Itthon

Kettős állampolgárság: óriási teher a szaktárcák szerint

A szociális területre és munkaerőpiacra is súlyos terheket róna, ha a kettős állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok akár csak százezres nagyságrendben települnének át Magyarországra - közölte a két érintett tárca politikai államtitkára.

Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni

Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda