szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig ezerötszáz nő vett részt abban a kísérletben, melynek során az úgynevezett abortusztablettát tesztelték Szegeden - mondta a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke csütörtökön. A gyógyszert csak szigorú orvosi felügyelet mellett lehet alkalmazni.

A Franciaországban tíz-tizenöt évvel ezelőtt kifejlesztett, a korai terhesség gyógyszeres, nem műtéti megszakításának lehetőségét Magyarországon a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán tesztelték és tesztelik ma is, az Egészségügyi Világszervezet által indított nemzetközi klinikai kutatás keretében - mondta Szabó István, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke, aki hozzátette: a tablettát először Franciaországban, Nagy-Britanniában, Svédországban és Kínában vezették be.

Az Egyesült Államokban is folyt a tabletta vizsgálata jó pár évvel ezelőtt, a regisztrálása is folyamatban volt, a professzor azt azonban nem tudta megmondani, hogy jelenleg alkalmazzák-e. A szakember a tabletta hatásáról elmondta, hogy a hormonkészítmény a terhesség első nyolc hetében 90-95 százalékban hatásos. A tabletta mellé negyvennyolc óra múlva még egy, a méhösszehúzódást serkentő gyógyszert is kell adni.

A terhesség-megszakítás műtéti módszere és a tablettás, hormonális megszakítás között az a különbség, hogy a műtéti beavatkozás során szövődmények alakulhatnak ki - mondta a professzor. A tabletta használatakor spontán vetélés jön létre, ezért ennél a módszernél csak az esetek öt-tíz százalékában lehet szükség műszeres beavatkozásra, amivel a szövődmények kockázata is jelentősen csökkenne.

Szabó István figyelmeztetett arra, hogy a gyógyszer hatására pár órán belül bekövetkező vetélés alhasi görcsöket és heveny vérzést okoz. Ezért a készítményt csak szigorú orvosi felügyelet mellett lehet alkalmazni, azaz a "kórházi felügyelet kötelező". A tabletta használatának nincs korhatára, azonban súlyos szívbetegek, magas vérnyomásban szenvedők, a tesztek eredményei alapján nem szedhetik - tette hozzá.

A professzor kitért arra, hogy száz születésre Magyarországon ötvenöt-hatvan abortusz jut, míg Nyugat-Európában ez a szám öt-tizenegy. Bár az utóbbi években egy-kétezerrel csökkent a terhesség-megszakítások száma Magyarországon is, de az egyre mérséklődő születések számával összehasonlítva kiderül, hogy nem javul a helyzet az abortusz kérdésében. "Magyarországon a nem kívánt terhességeknél sajnos még mindig az ősi módszert, az abortuszt alkalmazzák, pedig a megelőzésnek számtalan formája van" - mondta a professzor, aki a gyermekek felvilágosításával kapcsolatban a család felelősségét hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a tavaszi szakmai kollégiumi ülésen felveti a gyógyszeres terhesség-megszakítás kérdését. Azt a reményét fogalmazta meg, hogy a szakmai kollégium úgy dönt: javasolni fogja bevezetését. "Az lenne a jó, ha Magyarországon több intézet, több klinika alkalmazná ezt a készítményt megfelelő kontroll mellett; majd az összegyűlt tapasztalatok alapján kellene állást foglalni és javasolni, hogy ez a gyógyszer kerüljön be az országba". Az MTI kérdésére a gyógyszer lehetséges árát a professzor nem tudta megmondani, de azt kiemelte: annak az anyának ingyenes lenne a hormonális terhesség-megszakítás, akinek az egészségét a kihordás veszélyezteti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

TASZ: stigmatizáló az abortuszellenes kezdeményezés

A Társaság a Szabadságjogokért tiltakozik az Alfa Szövetség által meghirdetett és országszerte 13 állami kórház által is támogatott abortuszmentes napok” kezdeményezés ellen - áll a szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Gazdaság

Percenként 190 nem kívánt terhesség

Percenként legalább egy nő veszti életét az állapotosság, vagy a szülés kapcsán jelentkező komplikációk következtében - a számokat Londonban tették közzé.

MTI Itthon

Elfogatóparancs a tiltott abortuszt végző nőgyógyász ellen

A Csongrád Megyei Bíróság elfogatóparancsot bocsátott ki egy tiltott módon végzett magzatelhajtás és más bűncselekmények miatt elítélt szegedi szülész-nőgyógyász ellen, mert az orvos a megadott határidőig nem vonult be a börtönbe.