szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amennyiben vasárnap reggel kilenc órakor nem kezdődnek meg a szakértői tárgyalások az agrárgazdasági kutatóintézetben Budapesten, úgy aznap 11 órakor ismét demonstrálnak a gazdák a Kossuth téren - jelentette be Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a gazdanagygyűlés utolsó szónokaként.

Az elnök megismételte, hogy számukra kedvező eredmény nélkül nem távoznak a gazdák Budapestről. Kitért ugyanakkor arra, hogy az egyeztető tárgyalások megszakadásáért az agrárkormányzatot, személy szerint Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert teszi felelőssé, mert, mint mondta, a szakmai apparátussal és az őket irányító Benedek Fülöp közigazgatási államtitkárral a demonstráló gazdák jól együtt tudtak működni.

Jakab István beszélt arról is, hogy a magyar gazdáknak nincs miért és nincs hova hátrálniuk, ugyanis az életükről van szó. Azt szeretnék, ha a gazdálkodók megkapnák a nekik járó járandóságukat.

Megértik egymást

Kikérik maguknak
A gazdademonstráció politika-
mentes, és szakmai követelés-ek miatt szerveződött - mondta Tamás Károly, az FVM volt közigazgatási államtitkára, a Magosz tiszteletbeli elnöke. A volt államtitkár elmondta: a gazdák szakmai gondjaikat a minisztérium apparátusával meg tudták beszélni pénteken a szakértői tárgyalásokon. A szakma ugyanis egységes abban, hogy a felmerült problémákat mielőbb meg kell oldani. Hiller István, az MSZP elnöke úgy nyilatkozott, hogy a gazdatüntetés mögött a szélsőjobboldal áll.
Jakab István bejelentette azt is, hogy Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) elnöke a demonstrációs bizottság rendelkezésére bocsátja a szakszervezet Nádor utcai székházának tanácstermét, amíg a demonstrációt vezető testület nem juthat be az agrárgazdasági kutatóintézetbe.

Jakab István előtt Tamás Károly, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium volt közigazgatási államtitkára, a Magosz tiszteletbeli elnöke arról beszélt, hogy a rendszerváltás még nem fejeződött be, azt tisztességesen most kellene lezárni.

Tamás Károly kitért arra is, hogy a minisztériumi köztisztviselők tisztességesen tárgyaltak a gazdák képviselőivel, és a szakemberek megértik egymást, csak a politikának is partnernek kellene lennie ebben a folyamatban.

Nem kérnek a „külföldi szemétből”

A demonstráló gazdáknak felolvasták azokat a leveleket, amelyekben többek között a francia, a portugál, a spanyol és az osztrák gazdaszervezetek fejezik ki együttérzésüket magyar társaikkal. Ezek lényege, hogy az Európai Unióban is nehéz a gazdálkodók helyzete, amit azzal világítottak meg, hogy az unióban lévő mintegy tízmillió parasztgazdaságból évente jelenleg mintegy 300 ezer megy tönkre.

A gazdatüntetés nem sokkal délután háromnegyed egy előtt ért véget, és a demonstráció résztvevői elindultak a metró, az autóbuszok, illetve a Felvonulási tér felé. A különböző transzparenseken olvasható volt például: Földet vissza nem adunk!, Jakab egy úr, Németh csak egy elvtárs! Nem kérünk a külföldi szemétből!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Vasárnap sem tárgyalnak a gazdákkal?

Akár elmaradhatnak a vasárnapra tervezett szakértői tárgyalások is, amennyiben nem lehet biztosítani az érdemi eszmecseréhez szükséges nyugodt légkört - mondta szombaton délelőtt Pásztohy András, az agrártárca politikai államtitkára.

MTI Itthon

Fidesz: Gyurcsány lépjen a gazdák ügyében!

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy gondoskodjon a gazdákkal való tárgyalások mielőbbi folytatásáról, hagyjon fel a gazdák sértegetésével, és adjon világos magyarázatot, hol szerepel a költségvetésben a termelők jogos követeléseinek a fedezete - jelentette ki Rogán Antal, a párt kampányfőnöke. Nyakó István, az MSZP szóvivője erre válaszként felszólította a Fideszt, hogy hagyjon fel a politikai hangulatkeltéssel, és a gazdákat ne használja politikai eszközként saját kampánycéljainak szolgálatában.

920 lóerős lett az új hibrid Mercedes-AMG GLE 63

920 lóerős lett az új hibrid Mercedes-AMG GLE 63

A bejrúti robbanás idején épp szült egy nő, az apa videóra vette az ijesztő jelenetet

A bejrúti robbanás idején épp szült egy nő, az apa videóra vette az ijesztő jelenetet

Öt magyar kistelepülésen indít klímavédelmi projektet a Belügyminisztérium és a WWF

Öt magyar kistelepülésen indít klímavédelmi projektet a Belügyminisztérium és a WWF