szerző:
MTI

Egy 219 nevet tartalmazó, állítólag a rendszerváltás idején készült "ügynöklista" jelent meg szombaton egy ingyenes internetes tárhelyen.

© CEU OSA
Az anonim, ingyenes tárhelyen közölt lista bevezető és kísérőszövegének végén a "Szakértő,90" aláírás szerepel. A dokumentum publikálója azt állítja, hiteles forrásból jutott az öt csoportra osztott névsorhoz, amely véleménye szerint "több mint valószínű", hogy azonos a Németh Miklós által készíttetett és a hivatalba lépő Antall Józsefnek átadott ügynöklistákkal, illetve annak a "nyers változata".

A 17 lapból álló anyag valójában öt egymástól elkülönülő lista, amely rendszerváltás előtt az országos sajtó, a kulturális és a művészeti élet, a helyi lapkiadás területén dolgozókból, a pártok és politikai szervezetek és a történelmi egyházak képviselőinek köréből áll. A listákon összesen 219 név és a személyazonosság megállapításához szükséges adat (születési hely, év és anyja neve) szerepel.

Antall Péter, az egykori kormányfő fia – akinek apja megmutatta a listát – az MTI érdeklődésére vasárnap elmondta: újságíróktól már értesült arról, hogy milyen nevek szerepelnek a listán, és ezek alapján "van mindenképpen átfedés" ezen lista és aközött a lista között, amelyet Németh Miklós adott át Antall Józsefnek az 1990-es kormányváltás idején, és amelyet édesapja hazavitt.

Megjegyezte: bizonyos nevek viszont, amelyekre rákérdezett, nincsenek rajta a listán, "tehát én úgy látom, hogy ez szintén egy mazsolázott anyag".

Boross Péter volt miniszterelnök szerint nem valódi a lista. "A lista nem valódi" - jelentette ki a volt miniszterelnök a TV2 Napló című vasárnapi műsorában. Hozzátette: volt hat-nyolc ilyen lista, és 15 év távlatából a most nyilvánosságra hozott lista valódiságának "igazolása csak akkor volna lehetséges, hogyha címzés lenne rajta, pecsét, aláírás".

A politikus azt mondta: ezek hiányában "éppúgy fel vagyok háborodva ezen a listán, mint a többin, ami a rendszerváltozás, az új kormány megalakulása kezdeti időszakában vagy még azt megelőzően áramlott. (…) Kapásból tudnék mondani - természetesen nem mondok - három nevet, akivel kapcsolatban ez nem igaz".

Fodor, Burány, Péterfalvi (Oldaltörés)

© CEU OSA
Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek azt mondta: valószínű, hogy az interneten megjelentetett lista azonos azzal, amelynek egy részletét - a képviselőkre vonatkozót - ő a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként még az 1990-es évek elején látott.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Burány Sándor szerint azért, hogy minden kétség eloszoljon az ügynökökkel kapcsolatban, kell az MSZP törvényjavaslatát az Országgyűlésben támogatni és megszavazni, mert "csak a teljes igazság igazíthat el bennünket véglegesen a volt III-as főcsoportfőnökség tevékenységével kapcsolatban".

A politikus szerint ugyan a dokumentumok "meglehetően hitelesnek tűnő papíroknak tűnnek", de a történeti levéltár anyagának teljes feldolgozása nélkül "egyetlen ilyen lista sem lehet minden kétséget kizáróan hiteles lista".

Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere szerint figyelemelterelés a lista nyilvánosságra hozatala. "A decemberi elővétele az ügynökügynek is már ezt a cél szolgálta, és most a gazdatüntetésekről kívánják elterelni a figyelmet" – mondta a fideszes politikus a TV2 Tények című hírműsorában vasárnap este.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos határozott álláspontja szerint jogellenes az újabb ügynöklista internetes közlése, amelynek kapcsán a polgári jogi és a büntetőjogi felelősség is felvethető. Péterfalvi Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a lista tartalma bizonytalan. Nem világos, hogy az ott szereplő személyek, ha együttműködtek a pártállami titkosszolgálatokkal, mely területen tették azt.

Az ombudsman megjegyezte, hogy az is törvénysértést követ el, aki a névsort átveszi, továbbterjeszti. Arra a kérdésre, hogy indít-e vizsgálatot a hivatal, Péterfalvi Attila elmondta, hogy nem, mert számos ügynökügyet vizsgálnak és kapacitásaik végesek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Ügynökviták

Egyhangú támogatással javasolta általános vitára az MSZP ügynöktörvény-javaslatát az Országgyűlés alkotmányügyi...

hvg.hu Itthon

Több mint száz katolikus pap volt ügynök?

Mintegy hatvan katolikus egyházi emberről bizonyítható, hogy ügynöki jelentéseket írt a szocializmus idején - nyilatkozta a Népszabadságnak Adriányi Gábor, a Németországban élő katolikus teológus, egyháztörténész, aki több mint négy évtizede, a hatóságok zaklatásai elől menekült el Magyarországról.

MTI Itthon

Zöld út az ügynöktörvény módosításának

Általános vitára alkalmasnak találta az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatot kedden az Országgyűlés emberi jogi bizottsága.

MTI Világ

KGB-s ügynöklista került az internetre

Egy lengyel internetes honlap tette közzé szerdán mintegy hatvan olyan személy névsorát, akik feltehetően az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB tartalékosai voltak Litvániában.

MTI Itthon

Újabb ügynöknévsort tettek közzé az interneten

A 219 nevet tartalmazó lista állítólag megegyezik azzal a rendszerváltás idején készült ügynöknévsorral, amelyet a tisztéről leköszönő Németh Miklós adott át a hivatalba lépő Antall Józsefnek.

Nem elírás: több mint 8 millió virtuális univerzumot hoztak létre amerikai tudósok

Nem elírás: több mint 8 millió virtuális univerzumot hoztak létre amerikai tudósok

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

A rajongók kiakadtak, de azért volt, aki örült a Trónok harca végének

A rajongók kiakadtak, de azért volt, aki örült a Trónok harca végének

Egy kis kínai mobilgyártó állítja: jobb ujjlenyomat-olvasója van, mint a Samsungé

Egy kis kínai mobilgyártó állítja: jobb ujjlenyomat-olvasója van, mint a Samsungé

Sztrájkolhatnak-e a fogorvosok úgy, hogy nem is sztrájkolnak?

Sztrájkolhatnak-e a fogorvosok úgy, hogy nem is sztrájkolnak?

Napóleonnal dinasztikus álmai is buktak, de nélküle sok országban mások uralkodnának

Napóleonnal dinasztikus álmai is buktak, de nélküle sok országban mások uralkodnának