szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Demszky Gábor szerint szelektív a hét végén az interneten közzétett újabb "ügynöklista", amelynek annak idején egyetlen célja az volt, hogy az akkori miniszterelnököt, Antall Józsefet befolyásolja.

"Ez a lista ugyanis szelektív, nem teljes, és egyetlen célja volt, hogy egy fontos döntéshozót egy fontos döntésében befolyásoljon, Antall Józsefet" – hangoztatta a politikus. Demszky Gábor lmondta: 1990 tavaszától egészen októberi főpolgármesterré választásáig az Országgyűlés akkori nemzetbiztonsági bizottsága elnökeként több úgynevezett ügynöklistát látott, s a vasárnap nyilvánosságra hozott adatok egyetlen eltérést kivéve emlékeztetik arra, amelyet Németh Miklós volt miniszterelnök adott át utódának.

A főpolgármester ezt az eltérést nem kívánta megnevezni, mondván: "nem kívánom a listakészítők játékszabályait elfogadni".

Demszky Gábor szerint a lista megszületése politikai zsarolás volt az akkori szolgálatok részéről, és célt is ért. "Üzenete akkor a következő volt: rendszerváltó pártok, rendszerváltó politikusok, miniszterelnök úr ne háborgassátok ezeket az ügyeket, ne hozzátok nyilvánosságra az ügynököknek a nevét, az ezzel összefüggő listákat, hiszen ti magatok is érintettek vagytok" - mondta a főpolgármester.

Véleménye szerint Antall József meg is fogadta ezt a tanácsot, hiszen abban a ciklusban nem született törvény a múlt megismerhetőségéről és az adatokhoz azóta is csak korlátozottan lehet hozzáférni.

A törvényi rendezés nélkül bármikor bárki előállhat újabb és újabb listákkal - mondta Demszky.

A politikus szerint a III-as főcsoportfőnökség megtévesztés céljából híresztelte, hogy az iratok egy részét megsemmisítették. "Az iratok megvannak, nem semmisítették meg őket." "Ne higgyünk a szolgálatoknak (...)" - hangoztatta.

Demszky Gábor és Magyar Bálint a sajtótájékoztatón bejelentette, ismét levélben fordulnak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához, hogy a róluk szóló adatokat megkaphassák, ugyanis korábbi kérvényük alapján csak részleges adatokhoz jutottak.

Az oktatási miniszter elmondta: csak a besúgók közlése nyomán készített jelentések másolatából kaptak, de a "főhivatásosok" által készített operatív jelentésekhez, fényképekhez, lehallgatási jegyzőkönyvhöz nem jutottak hozzá, pedig biztosak abban, hogy ezek is megvannak.

A szabad demokrata politikus szerint az ilyen listák napvilágra kerülésének oka, hogy "a jogi szabályozás még köszönő viszonyban sincsen a társadalmi elvárásokkal".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

KGB-s ügynöklista került az internetre

Egy lengyel internetes honlap tette közzé szerdán mintegy hatvan olyan személy névsorát, akik feltehetően az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB tartalékosai voltak Litvániában.

MTI Itthon

Arat az újabb "ügynöklista"

Egy 219 nevet tartalmazó, állítólag a rendszerváltás idején készült "ügynöklista" jelent meg szombaton egy ingyenes internetes tárhelyen.

hvg.hu Itthon

Állambiztonsági értelmező szótár

Mostanában újra forgalomba kerültek olyan szavak, mint az ügynök, titkos megbízott vagy társadalmi kapcsolat. Róluk nagyjából tudjuk, mit "jelentettek". De mi volt a legenda, a bátorság vagy az elaltatás jelentése az állambiztonsági szakzsargonban? Kit neveztek rezidensnek vagy személyi postaládának? Képekkel illusztrált összeállításunk nem csak a rétegnyelv, hanem az állampárti félmúlt iránt érdeklődőknek is csemege lehet.

Hét nap

ÁLLAMBIZTONSÁGI IRATÁTADÁS

Az 1944 és 1969 közötti titkosszolgálati dokumentumok 82 százalékát, 36 778 hírszerzési és kémelhárítási irategységet...

Társadalom

Ügynökviták

Egyhangú támogatással javasolta általános vitára az MSZP ügynöktörvény-javaslatát az Országgyűlés alkotmányügyi...

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Ismét közelebb kerültünk egy lépéssel ahhoz, hogy felújítsák a Lánchidat

Ismét közelebb kerültünk egy lépéssel ahhoz, hogy felújítsák a Lánchidat

Pion István a Pesti Hírlap új főszerkesztője, változások a 168 Óránál

Pion István a Pesti Hírlap új főszerkesztője, változások a 168 Óránál