szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Antall-kormány titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterének több ügynöklistáról is tudomása volt a 90-es évek elején.

A volt titokminiszter azt is elmondta: beosztásából adódóan a 43 fős listától kezdve a száz fősig többféle anyag megfordult a kezében.

"Volt olyan, amin csak munkásőrök voltak (...) és voltak mindenféle ügynökök, országgyűlési képviselők is rajtuk" - közölte. Beszámolója szerint annak idején egyik listával sem foglalkozott.

"Egyrészt nem az volt a dolgom, másrészt nem éreztem egyiket sem autentikusnak" - mondta Gálszécsy András, hozzátéve, hogy a hét végén a világhálóra felkerült, 219 nevet tartalmazó állítólagos "ügynöklistát" sem érzi "autentikusnak".

A hét végén napvilágot látott dokumentum publikálója azt állítja, hiteles forrásból jutott a csoportokra osztott névsorhoz, amely véleménye szerint "több mint valószínű", hogy azonos a Németh Miklós leköszönő kormányfő által készíttetett és a hivatalba lépő Antall Józsefnek átadott ügynöklistákkal, illetve annak a "nyers változata".

Gálszécsy András szerint addig a listákat "gyanúsításként" lehet kezelni. "Ha valaki azt mondja, hogy igen, én az voltam, az más dolog, aki viszont azt mondja, hogy nem igaz, a lista miatt nem lehet kizárólagosan ráfogni."

Az egykori miniszter emellett aggályosnak nevezte viszont, hogy az elfogadásra váró törvény "konzekvensen összekeveri" a "hivatásos hírszerzést, a kémelhárító tiszteket" a "spiclikkel". "A kettő teljesen más módszer, az egyikre minden országnak szüksége van, a másikra pedig demokratikus jogállamban nincs szükség" – mutatott rá. Ezért javaslata szerint a törvényben el kellene különíteni a III/III-okat a hírszerzőktől és a kémelhárítóktól.

A volt tárca nélküli miniszter - nyilatkozata szerint - "teljesen fölöslegesnek, politikai indíttatású, szomorújátéknak" tartja, "hogy egy alkotmánymódosítással több százezer ember nevét 800 ezer ív papíron feltegyenek a világhálóra".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Társadalom

Ügynökviták

Egyhangú támogatással javasolta általános vitára az MSZP ügynöktörvény-javaslatát az Országgyűlés alkotmányügyi...

MTI Itthon

Arat az újabb "ügynöklista"

Egy 219 nevet tartalmazó, állítólag a rendszerváltás idején készült "ügynöklista" jelent meg szombaton egy ingyenes internetes tárhelyen.

MTI Világ

KGB-s ügynöklista került az internetre

Egy lengyel internetes honlap tette közzé szerdán mintegy hatvan olyan személy névsorát, akik feltehetően az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB tartalékosai voltak Litvániában.

hvg.hu Itthon

Több mint száz katolikus pap volt ügynök?

Mintegy hatvan katolikus egyházi emberről bizonyítható, hogy ügynöki jelentéseket írt a szocializmus idején - nyilatkozta a Népszabadságnak Adriányi Gábor, a Németországban élő katolikus teológus, egyháztörténész, aki több mint négy évtizede, a hatóságok zaklatásai elől menekült el Magyarországról.

MTI Itthon

Újabb ügynöknévsort tettek közzé az interneten

A 219 nevet tartalmazó lista állítólag megegyezik azzal a rendszerváltás idején készült ügynöknévsorral, amelyet a tisztéről leköszönő Németh Miklós adott át a hivatalba lépő Antall Józsefnek.

hvg.hu Itthon

Állambiztonsági értelmező szótár

Mostanában újra forgalomba kerültek olyan szavak, mint az ügynök, titkos megbízott vagy társadalmi kapcsolat. Róluk nagyjából tudjuk, mit "jelentettek". De mi volt a legenda, a bátorság vagy az elaltatás jelentése az állambiztonsági szakzsargonban? Kit neveztek rezidensnek vagy személyi postaládának? Képekkel illusztrált összeállításunk nem csak a rétegnyelv, hanem az állampárti félmúlt iránt érdeklődőknek is csemege lehet.

Orbán terepmunkára készül, míg az ellenzék még őrlődik, hogy külön vagy közösen induljon

Orbán terepmunkára készül, míg az ellenzék még őrlődik, hogy külön vagy közösen induljon

A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára

A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára

Megnézték, mi történik, ha egy stadionnyi ember közé beeresztenek pár koronavírusost

Megnézték, mi történik, ha egy stadionnyi ember közé beeresztenek pár koronavírusost