szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bárki, aki bejön hozzánk, megtekintheti a róla szóló dokumentumokat, továbbá megkaphatja a közszereplőkre vonatkozó iratokat is – jelentette ki Kutrucz Katalin, az intézmény főigazgató-helyettese.

Kutrucz a hét végén nyilvánosságra került, 219 nevet tartalmazó újabb állítólagos ügynöklistáról nem kívánt nyilatkozni, de megismételte korábbi nyilatkozatát, amely szerint a törvény pontosan szabályozza, kinek milyen jogai vannak a saját magára, illetve mások múltjára vonatkozó iratok megtekintésére.

A tudományos kutató csupán a szexuális szokásokkal, kóros szenvedéllyel, egészségi állapottal kapcsolatos adatokat nem tekintheti meg.

Kutrucz Katalin korábban nyilatkozva azt is hangsúlyozta, amennyiben a levéltár egy közszereplő pártállami titkosszolgálatokkal fenntartott kapcsolatáról szolgáltat ki adatot, azzal a kérelmező belátása szerint rendelkezik, akár nyilvánosságra is hozhatja.

A Nemzetbiztonsági Hivatal, amely a Belügyminisztériumban 1990-ig működött III/II-es, kémelhárítással foglalkozó csoportfőnökség jogutódja, átadta a nála őrzött 1980 és 1990 közötti 42,96 folyóméter iratot.

A múlt héten az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához a Belügyminisztériumból megérkeztek az 1980-1990 közötti utolsó, titkos minősítés alól feloldott állambiztonsági iratok is. A többi iratőrző helyről már korábban megjöttek az akták – közölte Kutrucz Katalin.

Ezzel azonban nem zárult le végérvényesen az iratátadás folyamata, hiszen az államtitokról szóló törvény szerint a titokgazdáknak három évente újra és újra felül kell vizsgálniuk a minősítéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

KGB-s ügynöklista került az internetre

Egy lengyel internetes honlap tette közzé szerdán mintegy hatvan olyan személy névsorát, akik feltehetően az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB tartalékosai voltak Litvániában.

hvg.hu Itthon

Akik az "ügynöklistáról" lemaradtak

A Political Capital "ügynöklistája" 19 nevet tartalmaz. Egyik sem meglepetés. Félrevezető lehet azonban, hogy az egykori ügynökök mellett szt-tisztek és "egyszeri úti jelentésírók" is helyet kaptak. A várt katarzis most még biztosan elmarad.

MTI Itthon

Arat az újabb "ügynöklista"

Egy 219 nevet tartalmazó, állítólag a rendszerváltás idején készült "ügynöklista" jelent meg szombaton egy ingyenes internetes tárhelyen.

hvg.hu Itthon

Állambiztonsági értelmező szótár

Mostanában újra forgalomba kerültek olyan szavak, mint az ügynök, titkos megbízott vagy társadalmi kapcsolat. Róluk nagyjából tudjuk, mit "jelentettek". De mi volt a legenda, a bátorság vagy az elaltatás jelentése az állambiztonsági szakzsargonban? Kit neveztek rezidensnek vagy személyi postaládának? Képekkel illusztrált összeállításunk nem csak a rétegnyelv, hanem az állampárti félmúlt iránt érdeklődőknek is csemege lehet.

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

Egy első világháborús osztrák–magyar katona maradványaira találtak rá Olaszországban

Egy első világháborús osztrák–magyar katona maradványaira találtak rá Olaszországban

Felmérés: Az európaiak jogállamisági mechanizmust akarnak

Felmérés: Az európaiak jogállamisági mechanizmust akarnak